Misija (1986.)

Izvor: Wikipedija
Misija
Naslov izvornika
The Mission
RedateljRoland Joffe
ProducentFernando Ghia
David Putnam
ScenaristRobert Polt
Glavne ulogeRobert De Niro
Jeremy Irons
Ray McAnally
Aidan Quinn
Cherie Lunghi
Liam Neeson
GlazbaEnnio Morricone
MontažaJim Clark
DistributerWarner Bros.
Godina izdanja1986.
Trajanje126 min.
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Proračun$17.218.000
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Misija (eng. The Mission) britanski je film Rolanda Joffea o jezuitskim misionarima u 18. stoljeću u Južnoj Americi, s Robertom De Nirom i Jeremyjem Ironsom u glavnim ulogama. Film je pobjednik filmskog festivala u Cannesu 1986. i dobitnik Oscara za najbolju snimku.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Film je smješten u osamnaesto stoljeće kad jezuitski misionari u Južnoj Americi uspostavljaju misije neovisne od španjolske vlasti kako bi domoroce poučili kršćanstvu. U središtu priče je španjolski jezuitski svećenik, otac Gabriel (Jeremy Irons), koji dolazi u južnoameričku džunglu kako bi sagradio misiju i preobratio lokalne Indijance Guarani na kršćanstvo.

Poslije mu se pridružuje reformirani portugalski plaćenik, Rodrigo Mendoza (Robert De Niro), koji vidi jezuitsku misiju kao utočište i mjesto iskupljenja zbog ubojstva svojeg brata.

Mendoza i Gabriel pokušavaju obraniti zajednicu od okrutnih portugalskih kolonizatora (koji pokušavaju porobiti Guaranije), Gabriel nenasilnim metodama, a Mendoza svojim vojničkim vještinama. Misija, koja je donedavno bila pod španjolskom zaštitom, predana je Portugalcima dok je Vatikan (kojeg predstavlja papin poslanik Alta Mirano) naredio jezuitima da se povuku s teritorija iznad slapova.

Konačno, kombinirani španjolski i portugalski napad završava uništenjem misije, mnogi su domoroci pobijeni, kao i svećenici. Mendoza, koji umire spašavajući indijansko dijete na mostu, konačno pronalazi iskupljenje koje je tražio.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]