Prijeđi na sadržaj

Mjehurasta vodena stupica

Izvor: Wikipedija
Mjehurasta vodena stupica
Sistematika
Carstvo:Plantae
Red:Nepenthales
Porodica:Droseraceae
Rod:Aldrovanda
Vrsta:A. vesiculosa
Dvojno ime
Aldrovanda vesiculosa
L.
Rasprostranjenost

Rasprostranjenost
Sinonimi
 • Aldrovanda generalis
  E.H.L.Krause (1902.) nom. illeg.
 • Aldrovanda verticillata
  Roxb. (1832.)
 • Drosera aldrovanda
  F.Muell. (1877.) nom. illeg.
Baze podataka

Mjehurasta vodena stupica (lat. Aldrovanda vesiculosa) je vrsta biljke iz porodice Droseraceae. Jedina je živuća vrsta roda Aldrovanda. Mesožderna je biljka, lovi male vodene beskralježnjake, koristeći slične zamke kao i venerina muholovka. Jedna je od rijetkih biljaka koje su sposobne brzo se kretati.

Iako je rod Aldrovanda trenutno monotipičan, prije je u njem bilo i do 19 vrsta.[1][2][3] Populacije mjehuraste vodene stupice raširene su u Europi, Africi, Aziji i Australiji.[3] Najčešće nastanjuje slatkovodna područja s čistom, plitkom i toplom vodom, niskom razinom hranjivih tvari i pomalo kiselom pH vrijednosti.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Mjehurasta vodena stupica je vodena biljka bez korijena; sjemenke se rasprostranjuju pomoću kratke korijenolike strukture, iako tako ne mogu doći predaleko. Biljka se sastoji od plutajućih stabljika duljine 6-40 centimetara.[4][3] Listovi su dugi 2-3 milimetra, a rastu u prljenima sastavljenim od 5-9 listova. Prilagođeni su hvatanju kukaca. Rast mjehuraste vodene stupice je poprilično brz (4-9 milimetara dnevno u japanskim populacijama[5]).

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Mali, usamljeni cvjetovi ove biljke se održavaju na površini vode kratkim peteljkama. Cvijet se otvara samo na nekoliko sati, nakon čega se zatvara i vraća pod vodu radi proizvodnje sjemenki. Sjemenke su okruglaste, a supke su pokrivene sjemenom ljuskom i služe da bi crpile hranu za budući razvoj biljke. Cvjetanje je rijetko u umjerenim područjima, te neuspješno u smislu rasprostranjivanja sjemenki i plodova.[3] Mjehurasta vodena stupica se najčešće razmnožava vegetativno, a to traje vrlo kratko.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Huber, H. 1961, Aldrovanda, in Hegi, Illustrierte Flora von Mitteleuropa ed 2. IV(2a): 18-20. Carl Hanser Verlag, München.
 2. Degreef, J.D. 1997, Fossil Aldrovanda, Carnivorous Plant Newsletter 26
 3. a b c d Cross, A. 2012. Aldrovanda, The Waterwheel Plant. Redfern Natural History Productions, Dorset, UK, 249pp
 4. Aston, H.I. 1983, Aldrovanda vesiculosa L., in Flora of Australia 8: 64-66.
 5. Komiya, S. 1966, A report on the natural habitat of Aldrovanda vesiculosa found in Hanyu City. Amatores Herb. (Kobe, Japan) 27: 5-13.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Aldrovanda vesiculosa
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Aldrovanda vesiculosa
Wikivrste imaju podatke o taksonu Aldrovanda vesiculosa