Mladen Medak

Izvor: Wikipedija
Mladen Medak
Ime u rodnom listuMladen Medak
Poznat/a i kaoGaga
Rođen/a21. travnja 1964.
Žanr/oviŠansona, Satira, Narodna glazba
ZanimanjeGlazbenik Slobodni umjetnik
Djelatno razdoblje1992. - danas
(Glazbena karijera)
Internetska stranicaSlužbene stranice

Mladen Medak Gaga (Bjelovar, 21. travnja 1964.) hrvatski je kantautor i bivši turistički djelatnik.

Rođen je i živi u Bjelovaru. Bio je član bjelovarskog glazbenog sastava "Stare staze" od 1992., kao basist, pjevač, autor glazbe i tekstova. Stare staze su objavile dva albuma: "Iz duše za dušu" 1994. godine i jedan Božićni album iste godine. S njima je nastupio na Dori 1995. godine sa skladbom "Ritam ljubavi mi daj", za koju je napisao glazbu i tekst i izveo kao glavni vokal.[1]

Nakon odlaska iz Starih staza 1996. povremeno je pisao pjesme za druge, a 2003. započeo je samostalnu glazbenu karijeru kao kantautor. Uglavnom sklada i pjeva šaljive, društveno angažirane pjesme šansonijerskog izričaja i tamburašku glazbu.

Nastupao je na Chansonfestu u Zagrebu, na Zlatnim žicama Slavonije u Požegi, na Brodfestu Slavonskom Brodu, na Festivalu Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači (prva nagrada 2010. za skladbu "Jezuš, dečki, kak me hiče", 2012. druga nagrada za skladbu "Klapska cajka s Podravine" (uz pratnju Kvarteta Gubec), 2014. prva nagrada za skladbu "Reči Mara"), na Festivalu hrvatske šansone Zvonimir Golob, na festivalu Kre Mure i Drove u Prelogu, na Čansonfesto u Kastvu, na Šala la chanson festivalu u Splitu i na drugim festivalima. Na Danima smiha u Blatu na Korčuli, osvojio je Grand prix 2005. (pjesma "U našem plemenu"), prvu nagradu stručnoga žirija 2007. (pjesma "Kako se u Europu stiže"), dok je 2008. godine za skladbu "Petrovi vjetrovi" osvojio Grand prix festivala i prvu nagradu publike istovremeno.[2] Ta je pjesma iste godine izvedena na Chansonfestu u Zagrebu na zahtjev Zvonka Špišića, što je bilo prvi put u povijesti tog festivala da je pjesma koja je već izvedena na nekom festivalu uvrštena u program Chansonfesta.

Povremeno piše i za djecu, za što je primio i nekoliko priznanja. Na međunarodnom dječjem festivalu Kukuriček u Đurđevcu bio je nagrađivan tri puta: 2006. godine za skladbu Šime miš i pokisli miševi (gdje je autor glazbe i teksta) dobio je nagradu za najbolji tekst, 2009. godine napisao je glazbu i tekst za skladbu Kad srce srcu, za koju je osvojio prvu nagradu publike, a 2012. godine za skladbu "Kada bih ja" dodijeljena mu je nagrada za najbolji tekst. 

Prvi samostalni album "Rupe" objavio je 2005. godine. Drugi album "Jezuš, dečki, kak me hiče i druge zaglazbancije" objavio je 2011. godine, a 2021. godine izdavačka kuća Cantus objavila je CD Tri šansonijera na kojima se, uz izabrane kantautorske skladbe Jadranka Črnka i Igora Brešana, nalaze i skladbe Mladena Medaka Gage. U listopadu 2022. Croatia Records objavila je Gagin samostalni album Dečki, kak me hiče s dvanaest kantautorskih festivalskih uspješnica tamburaške glazbe, među kojima je i nekoliko nagrađenih pjesama, kao i antologijska Jezuš, dečki, kak me hiče.

Od 2012. godine nastupa s vlastitom predstavom "Kajbare – zaglazbancije i politikancije", koja je na stalnom repertoaru zagrebačkog kazališta Histrion u Zagrebu, u kojem u 2020. godini počinje s igranjem još jedne svoje autorske predstave, satirične monokomedije Sratnik.

Godine 2018. napisao je i postavio monodramu Ja, Preradović, s tematikom pjesnikove biografije a povodom 200. obljetnice Preradovićeva rođenja. Te iste godine uredio je i ilustrirao brošuru ''Petar Preradović kao nadahnuće te na osnovi spomenute predstave načinio scenarij za igrano-dokumentarni film o tom znamenitom ilircu Ja, Preradović, u kojemu i igra lik pjesnika, a za potrebe navedenoga filma skladao je glazbu i suautor je scenografije.

Početkom 2021. godine dizajnerski je osmislio interpretacijske table za Stazu začudnih bića Bilogore (OPG Na Malenom brijegu) i autor je ilustracija za istu namjenu. U isto vrijeme počinje se baviti kamišibajem, tradicionalnim japanskim načinom slikovnog pripovijedanja, gdje se ostvaruje kao autor priča, ilustracija i glazbe te kao izvođač – pripovjedač. U suradnji s Narodnom knjižnicom Petar Preradović iz Bjelovara pokreće "Kamišibaj festival Bjelovar 2022."

Dugi je niz godina bio djelatnik Turističke zajednice grada Bjelovara (kasnije TZ Bilogora-Bjelovar) te organizator turističke manifestacije Terezijana do 2016. godine, kao i suorganizator bjelovarskoga "Božićnog gala koncerta" (na kojemu još uvijek uz poslove organizacije kreira dramski dio koncerta i scenografiju). Trenutačno djeluje kao samostalni poduzetnik.

Njegov je otac bio karikaturist, ilustrator i slikar Branko Medak, čiji je posao karikaturista i ilustratora djelomično nastavio i Mladen Medak Gaga.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Mladen Medak je nadimak Gaga dobio još kao dijete. Od vremena kada su ga roditelji učili da izgovori svoje ime, umjesto Mladen govorio je Gaga, nakon čega su svi popustili i odlučili ga jednostavno zvati tim nadimkom.[3]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

  • "Rupe" (2005.)
  • "Jezuš, dečki, kak me hiče i druge zaglazbancije" (2011.)
  • "Dečki, kak me hiče! (2022.)

Izvori[uredi | uredi kôd]