Mladen Medak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mladen Medak
Ime u rodnom listuMladen Medak
Poznat/a i kaoGaga
Rođen/a21. travnja 1964.
Žanr/oviŠansona, Satira, Narodna glazba
ZanimanjeGlazbenik
Djelatno razdoblje1992. - danas
(Glazbena karijera)
Internetska stranicaSlužbene stranice
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Mladen Medak Gaga (Bjelovar) – hrvatski kantautor i bivši turistički djelatnik.

Rođen je i živi u Bjelovaru. Bio je član bjelovarskog glazbenog sastava "Stare staze" od 1992., kao basist, pjevač, autor glazbe i tekstova. Stare staze su objavile dva albuma: "Iz duše za dušu" 1994. godine i jedan Božićni album iste godine. S njima je nastupio na Dori 1995. godine sa skladbom "Ritam ljubavi mi daj", za koju je napisao glazbu i tekst i izveo kao glavni vokal.[1]

Nakon odlaska iz Starih staza 1996. povremeno je pisao pjesme za druge, a 2003. započeo je samostalnu glazbenu karijeru kao kantautor. Uglavnom sklada i pjeva šaljive, društveno angažirane pjesme i tamburašku glazbu.

Nastupao je na Chansonfestu u Zagrebu, na Zlatnim žicama Slavonije u Požegi, na Brodfestu Slavonskom Brodu, na Festivalu Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači (prva nagrada 2010. za skladbu "Jezuš, dečki, kak me hiče", 2012. druga nagrada za skladbu "Klapska cajka s Podravine" (uz pratnju Kvarteta Gubec), 2014. prva nagrada za skladbu "Reči Mara"), na Festivalu hrvatske šansone Zvonimir Golob i na drugim festivalima. Na Danima smiha u Blatu na Korčuli, osvojio je Grand prix 2005. (pjesma "U našem plemenu"), prvu nagradu stručnoga žirija 2007. (pjesma "Kako se u Europu stiže"), dok je 2008. godine za skladbu "Petrovi vjetrovi" osvojio Grand prix festivala i prvu nagradu publike istovremeno.[2] Ta je pjesma iste godine izvedena na Chansonfestu u Zagrebu na zahtjev Zvonka Špišića, što je bilo prvi put u povijesti tog festivala da je pjesma koja je već izvedena na nekom festivalu uvrštena u program Chansonfesta.

Povremeno piše i za djecu, za što je primio i nekoliko priznanja. Na međunarodnom dječjem festivalu Kukuriček u Đurđevcu bio je nagrađivan tri puta: 2006. godine za skladbu ''Šime miš i pokisli miševi'' (gdje je autor galzbe i teksta) dobio je nagradu za najbolji tekst, 2009. godine napisao je glazbu i tekst za skladbu ''Kad srce srcu'', za koju je osvojio prvu nagradu publike, a 2012. godine za skladbu "Kada bih ja" dodijeljena mu je nagrada za najbolji tekst. 

Prvi samostalni album "Rupe" objavio je 2005. godine. Drugi album "Jezuš, dečki, kak me hiče i druge zaglazbancije" objavio je 2011. godine.

Od 2012. godine nastupa s vlastitom predstavom "Kajbare – zaglazbancije i politikancije", koja je od 2015. godine uvrštena u program predstava glumačke družine Histrion u Zagrebu.

Dugi je niz godina bio djelatnik Turističke zajednice grada Bjelovara (i TZ Bilogora-Bjelovar) te organizator turističke manifestacije Terezijana, kao i suorganizator bjelovarskoga "Božićnog gala koncerta" (na kojemu još uvijek kreira dramski dio koncerta i scenografiju). Trenutačno radi kao direktor prodaje u grupaciji medija.

Njegov je otac bio karikaturist, ilustrator i slikar Branko Medak, čiji je posao karikaturista i ilustratora djelomično nastavio i Mladen Medak Gaga.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Mladen Medak je nadimak Gaga dobio još kao dijete. Od vremena kada su ga roditelji učili da izgovori svoje ime, umjesto Mladen govorio je Gaga, nakon čega su svi popustili i odlučili ga jednostavno zvati tim nadimkom.[3]

Diskografija[uredi VE | uredi]

  • "Rupe" (2005.)
  • "Jezuš, dečki, kak me hiče i druge zaglazbancije" (2011.)

Izvori[uredi VE | uredi]