VIS Mladi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Mladi (glazbeni sastav))
Vis Mladi
Osnivanje1962.
MjestoZagreb
Žanr/oviPop
Rock
Djelatno razdoblje1962.1966.
Producentska kućaJugoton, Zagreb
Članovi (članice)
Originalna postava Mladih iz 1962.
Željko Kovačević - Pes
Krešimir Radić
Branko Pečkaj - Korna
Brane Živković
Željko Ćupić - Čup
Miroslav Goreta - Čok
Predrag Drezga - Dodo
Bivši članovi (članice)
Walter Neugebauer - Neno
Ranko Bačić - Rana
Vladimir Rupčić - Rubac
Zlatan Kopajtić - Zec
Miroslav Goreta - Čok
Omerbegović - Omica
Značajni instrumenti
Vox pojačala, Ludwig bubnjevi

Vis Mladi (poznati i kao The Mladis) je zagrebački pop-rock sastav osnovan 1962. godine u Zagrebu.

Povijest sastava[uredi | uredi kôd]

Sastav je osnovan 1962. godine, kao jedan od prvih pop/rock sastava u našoj sredini, to se onda zvalo - električarski sastav, zbog dominirajućeg zvuka električnih gitara. Njegovi osnivači i prvi članovi bili su; Željko Kovačević - Pes (gitara/vokal), Krešimir Radić (bas-gitara/vokal), Branko Pečkaj - Korna (ritam gitara), Brane Živković (glasovir), Željko Ćupić - Čup (vokalni solist), Miroslav Goreta - Čok (vokalni solist) i Predrag Drezga - Dodo (bubnjevi).

Od jeseni 1963. u grupi nastupa Walter Neugebauer - Neno (piano/menadžer), a u 1963. i 1964. u grupi nastupaju; Ranko Bačić - Rana, Vladimir Rupčić - Rubac, Zlatan Kopajtić - Zec (kao vokalni solisti) te Omerbegović - Omica (bubnjevi).

U samome početku bili su inspirirani glazbom Shadowsa, a kasnije i zvukom Beatlesa i Stonesima. Svoje prve uratke snimaju za Radio Zagreb 1963. godine poput "Južno od granice (South of the Border", "Vrati se" (Jurica Sauh) i "Zvjezdana noć" (Cozy). Također snimaju odlične izvedbe "Mustang" i "Bongo Blues" (obje od Shadowsa), te hit instrumental "Pipeline" od američkog surf rock sastava Chantays. Bili su među prvim sastavima koji se priključio Bijelim strijelama u izvedbi Merseybeata, međutim u to vrijeme za Strijele je to značio kraj dok je za Mlade bio početak.[1]

Mladi su u razdoblju od 1965. do 1966. godine vrlo uspješno pod nazivom The Mladis nastupali po zapadnonjemačkim elitnim klubovima. Na prostore bivše Jugoslavije vraćaju se u ljeto 1965. godine, te postaju jedan od najpopularniji sastava tog vremena. Za Novu 1966. nanovo odlaze u inozemstvo i nakon tri mjeseca sviraju s Fatsom Dominom u hamburgškom Star-Clubu. Nakon toga Neugebauer definitivno ostaje u Njemačkoj, dok The Mladis na vrhu svoje karijere i popularnosti prestaju s radom.

Diskografske kuće im u to vrijeme isto kao i Sjenama nisu bile naklonjene, tako da su iza njih ostale samo radijske snimke iz instrumentalne ere vrlo opipljive kvalitete.

Bili su prvi domaći čupavci. Iako nisu ostavili nekog velikog traga u diskografiji ili tonskim zapisima po radio stanicama, utjecaj te grupe na razvoj pop i rock glazbe u Hrvatskoj a i ostalim dijelovima bivše države Jugoslavije bio je daleko veći nego što se to može danas i zamisliti. Utjecaj im je bio u odabiru repertoara, izboru instrumenata, scenskom nastupu, odijevanju - bili su vrlo vrlo - up to date. Sastav se razišao 1966. godine.

Tonski zapisi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Siniša Škarica, "Kada je rock bio mlad: Priča s istočne strane (1956. – 1970.)", V.B.Z. d.o.o., Zagreb, 2005. godine, str. 75, ISBN 953-201-517-5

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]