Mnogokut

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Konkavni šesterokut
Samopresječni mnogokut


Mnogokut je dio ravnine omeđen zatvorenom izlomljenom linijom ili manje formalno dio ravnine omeđen ravnim dužinama koje možemo nacrtati a da ne podižemo olovku.

Izlomljena linija je unija od konačno mnogo različitih dužina u ravnini, zadanih u određenom poretku, tako da se jedan kraj svake dužine (osim zadnje) podudara s jednim krajem naredne dužine. Te dužine koje čine izlomljenu liniju nazivamo stranice, njihovi krajevi su njeni vrhovi, a s obzirom na dani poredak dužina i vrhova, prvi vrh prve dužine je početak, a drugi vrh posljednje dužine kraj izlomljene linije.

Izlomljenu dužinu nazivamo zatvorenom ako joj se početak i kraj podudaraju. Za izlomljenu dužinu još kažemo da je jednostavna ako svaka njena točka leži ili samo na jednoj njenoj stranici ili samo na dvjema kojih je ta točka jedan kraj. Inače se linija zove samopresječna.

Zatvorena izlomljena linija se još zove i jednodimenzionalni mnogokut ili kraće mnogokut. U geometriji se često pod pojmom mnogokut (poligon ili višekut) podrazumijevaju dvije različite stvari. Prvo, kao neka zatvorena izlomljena linija i drugo, kao neko zatvoreno područje ravnine. Ako je ta linija također i jednostavna, onda se i jednodimenzionalni mnogokut zove jednostavan ili mnogokutalna kružnica, a inače nejednostavan ili zvjezdast.

Konveksnost[uredi VE | uredi]

Pored uobičajene definicije koja kaže da je konveksan onaj mnogokut kod kojeg skup točaka između bilo koje dvije točke mnogokuta također pripada mnogokutu, može se uočiti i jedna od formalnijih. Linija mnogokuta u ravnini se može zamisliti kao put po kojem se može kretati. Ako se prilikom kretanja po njoj smjer uvijek mijenja samo na lijevo ili samo na desno, monogokut je konveksan.P math.png Nedovršeni članak Mnogokut koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.