Možemo!

Izvor: Wikipedija
Možemo!
Koordinatori Sandra Benčić i Teodor Celakoski
Članovi glavnog odbora
Osnovana 10. veljače 2019.
Sjedište Zagreb
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija municipalizam,
socijaldemokracija,
proeuropejstvo,
antifašizam
zeleni socijalizam[1]
Politički položaj ljevica
Sabor
5 / 151
Europski parlament
0 / 12
Službene boje      zelena
     crvena
Službena stranica

Možemo! je hrvatska politička platforma i stranka zelene ljevice nastala za djelovanje na izborima na nacionalnoj razini za Sabor i Europski parlament, 10. veljače 2019. godine.

Na lokalnim izborima 2021. kandidat platforme Možemo! za gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević, dobio je 45,15% glasova u prvom krugu te 65,25% u drugom krugu čime je Možemo! u Zagrebačkoj skupštini osigurao 24 zastupnika.

Ključne vrijednosti[uredi | uredi kôd]

Stranka se određuje kao široka i progresivna platforma s ciljem uključivanja članova i glasača koji rezoniraju s vrijednostima lijeve, uključujući radikalno lijeve, i zelene politike, politike održivosti te demokratskog socijalizma.[2][3] Ključne vrijednosti uključuju: opću decentralizaciju razvoja te ekonomsku, socijalnu i rodnu jednakost, smanjenje energetske i prehrambene ovisnosti uz neovisnost medija i poticaj inovacija. Modeli razvoja predlažu smanjenje prekarnosti rada, jačanje ekonomske demokracije, osnaživanje sindikalizma te prava radnika općenito.[4]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Stranka je nastala iz inicijalnog odbora 26 aktivista i lijevo orijentiranih političara, uglavnom iz Zagreb je NAŠ!, ali i uključujući neovisne pokrete iz drugih dijelova zemlje unutar istog političkog i ideološkog spektra.[5][6]

Osnivanje[uredi | uredi kôd]

Stranka je službeno osnovana 10. veljače 2019., pred izbore za Europski parlament te godine, s primarnim fokusom na edukaciju (izobrazbu), bolju politiku u zdravstvu, socijalnu i rodnu jednakost, podršku migrantima, obnovljive izvore energije i održivu poljoprivredu.[7][8]

Osnivačka je skupština definirala da stranka nema službenog predsjednika, nego dvoje koordinatora. Među članstvom su izabrani Sandra Benčić i Teodor Celakoski, koji s još pet članova čine upravu.[9][3] Drugi poznati članovi inicijative su bili Danijela Dolenec, Damir Bakić, Iskra Mandarić, Đuro Capor, Urša Raukar, Vilim Matula, Dario Juričan, Mima Simić, Ivo Špigel, Tomislav Tomašević i ostali.[10]

Izbori[uredi | uredi kôd]

Izbori za Europski parlament 2019.[uredi | uredi kôd]

Stranka Možemo!, Nova ljevica te Održivi razvoj Hrvatske (OraH) formirali su koaliciju 28. ožujka 2019.[11] za europske parlamentarne izbore 2019., gdje su očekivali osvojiti jedan mandat.[12] Taj bi mandat dijelili u rotacijskom principu.

Koalicija je dobila 19.313 glasova što je 1,79% ukupnog biračkog tijela.[13][14]

Parlamentarni izbori 2020.[uredi | uredi kôd]

U deseti saziv Sabora ušlo je 7 zastupnika i zastupnica koalicije (do izdvajanja Peović i zamjene Tomaševića s Raukar-Gamulin)

Za parlamentarne izbore 2020., platforma/stranka na izbore izlazi u zeleno-lijevoj koaliciji (Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH i Za grad) baziranoj na zajedničkom radu u sklopu Lijevog bloka u zagrebačkoj gradskoj skupštini. Bivši SDP-ov, a zatim neovisni saborski zastupnik Bojan Glavašević pridružio se koaliciji kao neovisni kandidat na listi.[15]

Podrška kampanji[uredi | uredi kôd]

Frontmen punk-rock benda Hladno pivo, Mile Kekin, i njegova supruga Ivana Kekin (psihijatrica) pridružili su se stranačkoj listi kao socijalisti koji su zabrinuti odsustvom socijalnih politika u SDP-u, kao stranci lijevoga centra.[16] Mile Kekin također je autor pjesme Sretni ljudi koju je koalicija koristila za promociju.

Mnogi poznati kulturni djelatnici uključili su se u podršku. Redatelj i izvedbeni umjetnik Mario Kovač također se pridružio kao kandidat liste za dijasporu (kroz satiričke nastupe i uporabu medija). Uza sve to, posljednjih tjedana pred izbore podršku su videozapisom dale javne figure poput oskarovke i aktivistkinje Jane Fonde.[17]

Možemo Karlovac
Možemo! Karlovac

Lokalni izbori 2021.[uredi | uredi kôd]

Za razliku od prethodnih izbora, Možemo! je za lokalne izbore 2021. formirao različite koalicije u gradovima gdje već ima istaknute kandidate i ogranke stranke te podržao platformu Budimo Grad u Varaždinu.[18]

Zagrebačka koalicija stranaka: Možemo!, Zagreb je NAŠ, Nova ljevica, Zelena alternativa – OraH i Za grad je ponovno objavila glazbeni video spot u sklopu kampanje za lokalne izbore u Zagrebu – Znam da možemo!.

Na izborima je kandidat Možemo! Tomislav Tomašević pobijedio u Zagrebu i postao novi gradonačelnik Grada Zagreba, a Suzana Jašić postala je gradonačelnicom Pazina. Možemo je dobilo mjesta u gradskoj skupštini u još nekoliko gradova.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Nordsieck, Wolfram. Croatia. parties-and-elections.eu. Parties and Elections in Europe
 2. PREDSTAVLJENA NOVA POLITIČKA PLATFORMA 'MOŽEMO!': 'Ne možemo gledati kako političke elite zemlju vode u propast'. 3. veljače 2019. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. svibnja 2021. Pristupljeno 30. lipnja 2020.
 3. a b We Can – New Leftist Political Party Founded in Croatia. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. lipnja 2021. Pristupljeno 30. lipnja 2020.
 4. Početna - Možemo! - politička platforma
 5. Nova stranka Možemo! poručuje: Ljevica u Hrvatskoj se ne mrvi, ona se upravo budi
 6. Možemo!, politička platforma koju čine brojni profesori, umjetnici i aktivisti, upravo je postala stranka
 7. Možemo!, politička platforma koju čine brojni profesori, umjetnici i aktivisti, upravo je postala stranka. 10. veljače 2019.
 8. European Parliament Elections – What do parties in Croatia say about integration?
 9. Možemo!, politička platforma koju čine brojni profesori, umjetnici i aktivisti, upravo je postala stranka. 10. veljače 2019.
 10. Priopćenje za medije - Možemo! - politička platforma. 3. veljače 2019.
 11. POLITIČKA PLATFORMA MOŽEMO!, NOVA LJEVICA I ORAH ZAJEDNO IZLAZE NA EU IZBORE 'Očekujemo jedan mandat' - Jutarnji List. 28. ožujka 2019.
 12. Varoufakis Supports Croatia's We Can! Platform in European Election. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. lipnja 2021. Pristupljeno 30. lipnja 2020.
 13. National results Croatia | 2019 Election results | 2019 European election results | European Parliament
 14. Croatia: Towards Further Fragmentation of the Party System. 1. lipnja 2019.
 15. hina.hr
 16. Teleskop. 9. lipnja 2020. Ivana Kekin je SDP opisala kao stranku s krivim imenom i prezimenom: Je li ona nagovorila supruga Milu da se "baci" u politiku?. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. lipnja 2020. Pristupljeno 14. lipnja 2020.
 17. Vijesti.hr. Jane Fonda podržala Radu Borić i Možemo!: 'Naprijed Rada! Glasajte za listu broj 3!'. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. lipnja 2021. Pristupljeno 30. lipnja 2020.
 18. ttalaja. 20. ožujka 2021. Platforma Možemo! podržala varaždinsku platformu Budimo grad - Možemo! - politička platforma. Možemo! -- politička platforma. Pristupljeno 10. svibnja 2021.