Mohammed bin Salman

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Mohammed bin Salman
Prijestolonasljednik Saudijske Arabije
Vladavina 21. lipnja 2017.danas
Prethodnik Muhammad bin Nayef
Kralj Salman bin Abdulaziz
Premijer Saudijske Arabije
Vladavina 27. rujna 2022.danas
Prethodnik Salman bin Abdulaziz
Puno ime Mohammed bin Salman Al Saud
Rođenje 31. kolovoza 1985.
Vjera Islam

Mohammed bin Salman Al Saud (arapski: محمد بن سلمان آل سعود‎, romanizirano: Muḥammad bin Salmān Āl Su'ūd; Rijad, 31. kolovoza 1985.), prijestolonasljednik i premijer Saudijske Arabije. Također obnaša dužnost predsjednika Vijeća za ekonomska i razvojna pitanja i predsjednika Vijeća za politička i sigurnosna pitanja. U lipnju 2017. kralj Salman smijenio je svog nećaka Muhammada bin Nayefa s položaja prijestolonasljednika i na njegovo mjesto imenovao svog sina Mohammeda bin Salmana.[1] U rujnu 2022. kralj Salman imenovao ga je premijerom Saudijske Arabije.[2]

Bin Salman vlada autoritarnim režimom. U Saudijskoj Arabiji ne postoje demokratske institucije, a elementi represije su još uvijek vidljivi. Aktivisti za ljudska prava, aktivistice za ženska prava, novinari, bivši dužnosnici i disidenti sustavno su potisnuti taktikama koje uključuju mučenje, zatvaranje i ubojstva, a za bin Salman se kaže da koristi skupinu ubojica poznatih kao Odred Tigrova za izvođenje izvansudskih ubojstava. Osobno je bio povezan s ubojstvom Jamala Khashoggija, kolumnista Washington Posta koji je kritizirao saudijsku vladu, no on je zanijekao umiješanost u ubojstvo.

Bin Salman je stajao iza saudijske kampanje bombardiranja u Jemenu, koja je pogoršala tamošnju humanitarnu krizu i glad. Njegova vlada nadzirala je obračun s feministicama. Također je bio uključen u eskalaciju diplomatske krize u Kataru, pritvaranje libanonskog premijera Saada Haririja, početak diplomatske prepirke s Kanadom, uhićenje članova saudijske kraljevske obitelji u studenom 2017. i navodnu hakiranje telefona predsjednika Amazona Jeffa Bezosa.

Bin Salman je promovirao reforme u nastojanju da rebrendira imidž svog režima na međunarodnoj razini i unutar Kraljevine. To uključuje propise kojima se ograničavaju ovlasti vjerske policije, ukidanje zabrane vožnje automobila ženama u lipnju 2018. i slabljenje sustava muškog skrbništva u kolovozu 2019. Ostala kulturna događanja pod njegovom vladavinom uključuju prve saudijske javne koncerte pjevačica, prvi saudijski sportski stadion koji prima žene, povećana prisutnost žena u radnoj snazi te otvaranje zemlje za međunarodne turiste uvođenjem sustava e-viza, koji omogućuje podnošenje zahtjeva za inozemne vize i njihovo izdavanje putem interneta. Program Saudi Vision 2030 ima za cilj reformirati gospodarstvo zemlje kroz ulaganja u nenaftne sektore, uključujući tehnologiju i turizam.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Saudi Arabia appoints King Salman's son as crown prince. Al Jazeera (engleski). Pristupljeno 24. studenoga 2023.
  2. Saudijski princ postao premijer, to ga štiti od tužbe SAD-a zbog ubojstva Khashoggija. www.index.hr. Pristupljeno 24. studenoga 2023.
  3. https://english.alarabiya.net/perspective/features/2016/04/26/Full-text-of-Saudi-Arabia-s-Vision-2030 Preuzeto 29. studenog 2021.