Mongoloidi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Azijski mongoloidi.

Mongoloidi, prema rasnoj podjeli naziv za jednu od tri osnovne ljudske rase u koje se još ubrajaju i europidna ili kavkaska (bijela, kavkazoidi) rasa svjetle puti i negridna (crna). Mongolidna ili mongolska rasa, prema takvoj podjeli, opisuje ljude sjeverne i istočne Azije, a ime dobiva prema Mongolima, narodu koji je u 13. stoljeću osvojio veliki dio Euroazije i osnovao Mongolsko Carstvo.

Podjela ljudskih rasa prema biblijskim poligenistima, koji je dijele na bijelu koja je porijeklom od Adama i eve, i neadamitske koja obuhvaća sve ostale, crnu i mongolsku s američkom indijanidnom.

Termin mongolska rasa prvi koristi njemački filozof Christoph Meiners koji podržava teoriju o poligenizmu, u svojoj 'binarnoj rasnoj shemi o dvije rase'. Od Meinersa ovaj termin posuđuje Johann Blumenbach da opiše Mongolima slične narode nastanjenih u spomenutim azijskim predjelima.

Mongoloidne podrase[uredi VE | uredi]

Francuski prirodoslovac i antropolog Joseph Deniker koji je živio s prijelaza iz 2. polovice 19. u 20 . stoljeće, mongolsku rasu dijelio je na dvije osnovne skupine, to su sjevernomongolska ili tunguska i južnomongolska[1]. Do sredine 20 stoljeća uobičajena je podjela Mongoloida po jezičnim skupinama, i to a) uralsku; b) altajsku koja pripada tunguskoj, mongolskoj i turskoj jezičnoj skupini; c) sinotibetska; d) tajska; e) austroazijska; f) paleosibirska; g) eskimska; i h) američka indijanska rasa (indijanidi).

Georges Cuvier također koristi termin mogolski kao rasnu kalsifikaciju kojoj je pridodao i američke Indijance (indijanide), kao podrasu Mongoloida. Njega slijedi i Thomas Huxley koji joj pridodaje i arktičke Eskime sa obala Sjeverne Amerike i azijske Čukče. Za čukče kaže da su identični Eskimima (Esquimaux) i grenlanđanima. karakterizira ih dolihocefalnost, kao i boja kože i kose. Mongoloidna obilježja vidi u obje Amerike, izdvajajući id dolihocefalnih Indijanaca brahikefalne lubanje starih Mound Buildersa (graditelja humaka)i Patagonce.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Deniker, Joseph. The Races of Man: An Outline of Anthropology and Ethnography C. Scribner's Sons: New York, 1900. ISBN 0-8369-5932-9

Galerija[uredi VE | uredi]