Morski pas mlat

Izvor: Wikipedija
Morski pas mlat
Mlat
Mlat
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi[1]

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Chondrichthyes
Podrazred: Elasmobranchii
Nadred: Selachimorpha
Red: Carcharhiniformes
Porodica: Sphyrnidae
Rod: Sphyrna
Vrsta: S. zygaena
Dvojno ime
Sphyrna zygaena
Linnaeus, 1758.
Raspon
Rasprostranjenost mlatova
Rasprostranjenost mlatova
Sinonimi
Sphyrna lewini
Sphyrna mokarran
Sphyrna zigaena
Spyrna zygaena
Squalis pictus
Squalus carolinensis
Squalus malleus
Squalus zygaena
Zygaena malleus
Zygaena subarcuata
Zygaena vulgaris

Morski pas mlat (mlat, jaram, lat. Sphyrna zygaena) morski pas je iz porodice čekićarki ili mlatovki (Sphyrnidae).

Opis[uredi | uredi kôd]

Ovo je druga najveća čekićarka na svijetu, najčešće naraste između 2,5 – 3,5 m duljine, a najveći primjerci su veliki i do 5 metara i 400 kg težine. Lako je prepoznatljiv po svojoj velikoj glavi oblika čekića ili mlata, s kvrgom po sredini glave. Zubi su trokutastog oblika, lagano nazubljeni, a u ustima ih ima između 50 i 58. Tijelo je dugačko, mišićavo, glatko, bez izraženog grebena po sredini leđa. Prva leđna peraja je relativno velika, sa zaobljenim vrhom. Boja mlata varira od smeđe-sive do tamno maslinaste odozgo, a trbuh je svijetao, gotovo bijel. Pojedini primjerci imaju tamnije završetke na prsnim perajama.

Hrani se manjim ribama, ražama i manjim morskom psima, rakovima, školjkama te glavonošcima. Spolnu zrelost dostiže pri duljini od 250 – 300 cm. Mlat je viviparan, a ženka rađa 30 – 40 mladih.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Mlat živi u umjerenim i toplim morima, diljem svijeta. Stanovnik je obalnih područja svih oceana, a prisutan je i u Mediteranu.[2] U Jadranu je relativno rijedak. Prebiva u morima na manjim dubinama, najčešće pri samoj površini iako se spušta i do 200 m dubine. Ljeti migrira sjevernije, često u skupinama velikim i više stotina jedinki.

Ugroženost i zaštita[uredi | uredi kôd]

Mlatovi su meta ulova zbog svoje peraje i nešto rjeđe mesa. U Atlantskom oceanu populacija mlata je drastično smanjena, ali mjere u izlovu i prodaji koje su uvedene dopuštaju spori oporavak. U južnom Tihom oceanu pad populacije je manji, a u Indijskom oceanu populacija je u porastu. Procjena pada globalne populacije kroz zadnje tri generacije (72,3 godine) je u rasponu od 30 do 49 %.[1] U Mediteranu se procjenjuje da je brojčanost ove vrste pala za više od 99 % od ranog 19. stoljeća. Kako nikakve mjere za izlov mlata u Mediteranu nisu uvedene moguće je da ih na nekim lokalitetima više uopće nema pa je na tom području vrsta procjenjena kao kritično ugrožena od strane IUCN-a.[3]

Mlat u prehrani[uredi | uredi kôd]

Mlat se upotrebljava u prehrani. Načini pripreme su razni, od sušenja, soljenja i upotrebe peraja za juhu. Jedan je od lijekova u tradicionalnoj kineskoj medicini. Postoje izvješća o trovanju prilikom konzumiranja mlata. Najčešće se trovanje javlja nakon konzumiranja jetre, a rijetko nakon konzumiranja mesa mlata. Iako se većina otrovanih potpuno oporavi, ponekad može dovesti i do fatalnog ishoda.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Nathan Pacoureau, Richard Sherley, Kwang-Ming Liu, Rodrigo Barreto (Centro de Pesquisa e Conservação da Biodiversidade Marinha do Sudeste e Sul (CEPSUL/ICMBio)), Atlanta Katelyn Herman (Georgia Aquarium, Daniel Fernando. 8. studenoga 2018. IUCN Red List of Threatened Species: Sphyrna zygaena. Pristupljeno 20. srpnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  2. (engl.) Smooth hammerhead (fishbase.org)
  3. Carolus Maria Vooren (Universidade Federal do Rio Grande), Francesco Ferretti (Dalhousie University), W. D. Smith (IUCN SSC Shark Specialist Group), Alen Soldo (IUCN SSC Shark Specialist Group), Queensland Michelle Heupel (James Cook University, A. Domingo. 25. ožujka 2016. IUCN Red List of Threatened Species: Sphyrna zygaena. Pristupljeno 20. srpnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  4. (hrv.) Otrovne ribe hrvatskog JadranaInačica izvorne stranice arhivirana 26. lipnja 2007. (medri.hr)

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Mlat
Wikivrste imaju podatke o taksonu Mlatu