Mosasauri

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Mosasauridae)
Mosasauri
Rekonstrukcija Mosasaura
Raspon fosila
Kreda
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Sauropsida
Red:Squamata
Podred:Lacertilia
Porodica:Mosasauridae
Potporodice
Baze podataka

Mosasauri su porodica velikih morskih gmazova koji su živjeli su u razdoblju krede. Najraniji oblici tih velikih gmazova bili su dugi oko 1 m. Kasnije su dosegli duljine od 20 m i bili jedni od najvećih grabežljivaca svih vremena. Imali su velike zube i snažne čeljusti kojima su lovili ribe, kornjače, glavonošce i manje morske gmazove i dinosaure. Zbog veličine vjerojatno nisu izlazili na kopno pa su ženke lijegale jaja u moru.

Osjetila[uredi | uredi kôd]

Poput njihovih kopnenih srodnika vjerojatno su imali dugačak, rašljast jezik. Na lubanjama su imali Jacobsonov organ kojim su otkrivali mirisne čestice. Svi Mozosauri su imali velike oči i oštar vid.

Peraje[uredi | uredi kôd]

Prednji i stražni udovi njihovih predaka preobrazili su se u peraje. Plivali su zamahujući svojim snažnim repom i kormilareći perajama. Bio je visok ali prilično uzak.

Veza sa zmijama?[uredi | uredi kôd]

Najspornije područje oko Mosasaura je jesu li blisko srodni sa zmijama. Imali su dugačka savitljiva tijela te smanjene udove poput zmija. Neki znanstvenici tvrde da su zmije i Mosasauri potomci istog pretka. Drugi tvrde da to nije istina te da su sličnosti samo površne. Danas većina znanstvenika smatra da je Mosasaur predak zmija.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Mosasauri
Nedovršeni članak Mosasauri koji govori o životinjama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.