Mračni prolaz (1947.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mračni prolaz
Darkpassage.jpg
Naslov izvornika Dark Passage
Redatelj Delmer Daves
Producent Jerry Wald
Scenarist David Goodis (roman)
Delmer Daves
Glavne uloge Humphrey Bogart
Lauren Bacall
Bruce Bennett
Agnes Moorehead
Clifton Young
Glazba Franz Waxman
Distributer Warner Bros.
Godina izdanja 1947.
Trajanje 106 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Žanr film noir
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Mračni prolaz (eng. Dark Passage) je film noir Delmera Davesa iz 1947. s Humphreyjem Bogartom i Lauren Bacall. Film je temeljen na romanu Davida Goodisa. Bio je to treći od četiri filma koje su snimili stvarni životni suputnici Bogart i Bacall.

Glazba Franza Waxmana je ona ista koja je korištena u filmu Imati i nemati (1944.), na kojem je ostao nepotpisan. Ovaj film, kao Lady in the Lake godinu ranije, koristi subjektivnu kamermansku tehniku u kojoj gledatelj vidi radnju kroz Bogartove oči. U vrijeme objavljivanja filma, Bogart je bio najplaćeniji holivudski glumac, zarađujući više od 450 tisuća dolara godišnje.

Lokacije snimanja[uredi VE | uredi]

Dijelovi filma snimljeni su na lokaciji u San Franciscu, Kalifornija, uključujući scenu s tramvajem. Greška u filmu se javlja kad Bogart sjeda na tramvaj O'Farrell, Jones, and Hyde u ulici Powell, a silazi na Market Streetu, ruti koja nije postojala sve do deset godina kasnije kad su dvije linije kombinirane u liniju Powell-Hyde.

Radnja[uredi VE | uredi]

Osuđeni ubojica Vincent Parry (Bogart) pobjegne iz zatvora San Quentin, a sklonište mu pruža Irene Jansen (Bacall), umjetnica koja se zainteresirala za njegov slučaj. Uz pomoć prijateljskog taksista, Sama (Tom D'Andrea), Parry se podvrgava plastičnoj operaciji lica koja će mu omogućiti da se skrije od vlasti i otkrije pravog ubojicu svoje žene. Počinju poteškoće u vezi skrivanja kod Irene jer nju posjećuje Madge Rapf (Agnes Moorehead), pakosna žena čije ga je svjedočenje poslalo u zatvor.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Mračni prolaz (1947.)