Mrka sjenica

Izvor: Wikipedija
Mrka sjenica
Mrka sjenica
Mrka sjenica
Status zaštite
Status iucn3.1 LC hr.svg

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)[1]

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Porodica: Paridae
Rod: Poecile
Vrsta: P. lugubris
Dvojno ime
Poecile lugubris
Temminck, 1820
Raspon
Parus lugubris. Distribution map.png
Sinonimi
Parus lugubris

Mrka sjenica (lat. Poecile lugubris; sin.: Parus lugubris) je vrsta ptice koja pripada porodici sjenica (lat. Paridae), red vrapčarki.[2]

Područje rasprostranjenosti u svijetu i RH[uredi | uredi kôd]

Mrka sjenica je na području Hrvatske gnjezdarica, stanarica prisutna cijele godine, koju nalazimo samo u priobalju. Rasprostranjena je još u jugoistočnoj Europi, Turskoj, sjevernom Iraku i Azerbajdžanu. U Hrvatskoj boravi oko 5000 parova.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Obitava na šumovitim staništima, poglavito u šumama hrasta, ali i crnogoričnim šumama, uz rijeke gdje nalazimo topole i vrbe, u voćnjacima i vinogradima. Često su staništa stjenovita ili planinska.

Fenologija vrste i biologija vrste[uredi | uredi kôd]

Mrka sjenica sliči crnoglavoj ili planinskoj sjenici, ali veličine je velike sjenice. Ima smeđe tjeme i zatiljak, bijele obraze i tamnu mrlju na grlu. Duljina tijela je 14 cm, a raspon krila 21,5 – 23 cm. Sezona gniježđenja je od ožujka, a najčešće ima 2 legla u jednoj sezoni. Gnijezdi u rupama u drveću, a gnijezdo gradi od biljnog materijala i vune, obloženo perjem. Inkubacija traje oko 13 dana. Parovi i izvan sezona gniježđenja ostaju zajedno, ali se vrlo često okupljaju u jata s drugim vrstama sjenica, zeba i strnadica. Hrane se manjim beskralježnjacima, poglavito gusjenicama i drugim ličinkama, i voćem. Hranu traže u drveću i grmlju, ali i na tlu.

IUCN kategorija ugroženosti i zakonska zaštita[uredi | uredi kôd]

Mrka sjenica prema Crvenoj knjizi ptica Hrvatske (Tutiš i sur. 2013.) ima kategoriju ugroženosti: najmanje zabrinjavajuća (LC) vrsta. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (80/13) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 114/13) mrka sjenica je strogo zaštićena vrsta u RH.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BirdLife International. 2017. Poecile lugubris. IUCN Red List of Threatened Species. 2017: e.T103761494A112869701. doi:10.2305/IUCN.UK.2017-1.RLTS.T103761494A112869701.en. Pristupljeno 12. studenoga 2021.
  2. HrvEnc
  3. IUCN. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. prosinca 2015. Pristupljeno 7. siječnja 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Poecile lugubris
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Poecile lugubris
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Poecile lugubris