Mrka sjenica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mrka sjenica
Mrka sjenica
Mrka sjenica
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Porodica: Paridae
Rod: Poecile
Vrsta: P. lugubris
Dvojno ime
Poecile lugubris
Temminck, 1820

Mrka sjenica (lat. Poecile lugubris; sin.: Parus lugubris) je vrsta ptice koja pripada porodici Sjenica (lat. Paridae), red vrapčarki[1].

Područje rasprostranjenosti u svijetu i RH[uredi VE | uredi]

Mrka sjenica je na području Hrvatske gnjezdarica, stanarica prisutna cijele godine, koju nalazimo samo u priobalju. Rasprostranjena je još u jugoistočnoj Europi, Turskoj, sjevernom Iraku i Azerbajdžanu.

Veličina RH populacije[uredi VE | uredi]

Oko 5000 parova.

Stanište[uredi VE | uredi]

Obitava na šumovitim staništima, poglavito u šumama hrasta, ali i crnogoričnim šumama, uz rijeke gdje nalazimo topole i vrbe, u voćnjacima i vinogradima. Često su staništa stjenovita ili planinska.

Fenologija vrste i biologija vrste[uredi VE | uredi]

Mrka sjenica sliči crnoglavoj ili planinskoj sjenici, ali veličine je velike sjenice. Ima smeđe tjeme i zatiljak, bijele obraze i tamnu mrlju na grlu. Duljina tijela je 14 cm, a raspon krila 21.5 – 23 cm. Sezona gniježđenja je od ožujka, a najčešće ima 2 legla u jednoj sezoni. Gnijezdi u rupama u drveću, a gnijezdo gradi od biljnog materijala i vune, obloženo perjem. Inkubacija traje oko 13 dana. Parovi i izvan sezona gniježđenja ostaju zajedno, ali se vrlo često okupljaju u jata s drugim vrstama sjenica, zeba i strnadica. Hrane se manjim beskralježnjacima, poglavito gusjenicama i drugim ličinkama, i voćem. Hranu traže u drveću i grmlju, ali i na tlu.

IUCN kategorija ugroženosti i zakonska zaštita[uredi VE | uredi]

Mrka sjenica prema Crvenoj knjizi ptica Hrvatske (Tutiš i sur. 2013.) ima kategoriju ugroženosti: najmanje zabrinjavajuća (LC) vrsta. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (80/13) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 114/13) mrka sjenica je strogo zaštićena vrsta u RH.[2]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Mrka sjenica
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Poecile lugubris

Izvori[uredi VE | uredi]