Mula Mustafa Bašeskija

Izvor: Wikipedija
Mula Mustafa Bašeskija
Puno ime Mula Mustafa Bašeskija
Pseudonim Ševki
Rođenje 1731. ili 1732. godine
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Smrt 18. kolovoza 1809.[1]
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Zanimanje pisac, pjesnik, kroničar
Književne vrste kronika
Važnija djela
  • :::Ljetopis
Portal o životopisima

Mula Mustafa Bašeskija (Sarajevo, 1731. ili 1732.Sarajevo, 18. kolovoza 1809.),[1] bosanskohercegovački je i bošnjački[2] ljetopisac, pjesnik, kaligraf i skupljač pučkoga i kulturnoga blaga. Točan datum rođenja nije u potpunosti utvrđen, a o njemu se zna samo ono što je ostavio u svom djelu Ljetopis. Može se uvrstiti u bosanskohercegovačke astronome.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Sin je Ahmedov, unuk Kadri-hodže. Rodio se je u Sarajevu, u Mimar-Sinanovoj mahali, a početno obrazovanje dobio je u mektebu kod hodže Sulejman-efendije Arnauta. Bio izučenim sastavljačem zamolbi i utoka, te zapisa protiv uroka. Godine 1757. postavljen je za sibjan-mualima (učitelj u vjerskoj školi) u mektebu kod Ferhadije. Potom je bio imamom džamije Buzadžizade[nedostaje izvor] u Sarajevu, da bi na kraju otvorio svoj pisarnički ured.[3]

Bosna i Hercegovina je zajedno s drugim europskim državama bila poprište kuge u 18. stoljeću. Bašeskija je napisao da je 4000 osoba izgubilo život, uglavnom odraslih Bošnjaka.[4]

Ljetopis[uredi | uredi kôd]

Ljetopis Mule Mustafe Bašeskije ima veliku kulturnu značajnost, jer prikazuje povijest Sarajeva i Bosne u drugoj polovici 18. stoljeća. Ljetopis je napisan na turskome jeziku, a obuhvaća kroniku nekoliko desetljeća, na kraju 18. stoljeća i samom početku 19. stoljeća, u kojoj je zapisao svakodnevne i povijesno važne događaje. Ljetopis je sastavljen arapskim neshi-pismom, a na turskome jeziku, kakvim se tada u Sarajevu i diljem Bosne, govorilo među manjim brojem gradskoga pučanstva. Osmanlije su takav prirodni jezik nazivali bosanskim narječjem ("Bošnjak-lehdže"). Drži se kako je Bašeskija prestao pisati ljetopis zbog svoje bolesti.

Ubraja ga se u najistaknutije predstavnike adžamijske književnosti.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Dalibor Brozović, gl. ur., Hrvatska enciklopedija, I. sv. : A – Bd, Leksikografski zavod Miroslava Krleže, Zagreb, 1999., ISBN 953-6036-31-2, str. 654.
  2. Stjepan Antoljak, Hrvatska historiografija do 1918., Knjiga prva, Nakladni zavod Matice hrvatske, Zagreb, 1992., ISBN 86-401-0122-1 (cjelina), str. 378. (navodi se: muslimanski kroničar), (NSK)
  3. Bašeskija: biografija i cjelovit tekst Ljetopisa na web stranici Kitabhana, www.xs4all.nl
  4. Sarajevo Under Siege: Anthropology in Wartime; Page 40. Google Books. 2009. Pristupljeno 25. kolovoza 2014.
  5. adžamijska književnost, Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslava Krleže

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Mula Mustafa Bašeskija