Multnomah

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
arheološko nalazište, selo Sunken, Sauvie Island, okrug Multnomah, Oregon. Ovaj otok dom je plemenima Multnomah na kojem su živjeli tisućama godina prije Europljana, sve do 1830.-tih kada su ih decimirale bolesti. Multnomahi su izrađivali kamene skulpture duhova zaštitnika (pronađena glava sove), noževe od kamena i velike drvene kuće.

Multnomah (Wappato; vidi tekst) /Nē'malnōmax, 'down river'/ je pleme Chinookan Indijanaca sa i naokolo otoka Sauvies sa ušća Willamette u Columbiji. Oregon. Poznati su i pod imenom Wappato, koji označava gomoljasti korijen biljke Sagittaria variabilis. Mooney (1928.) procjenjuje da ih je 1780. bilo 3,600.

Multnomahi kao i druga susjedna plemena žive od ribarenja i kopanja wappato korijenja na otoku Sauvie. Godine 1805. bilo ih je oko 800 a imali su 5 sela. Dolazak bijelaca za njih ne predstavlja ništa dobro. Godine 1834. Multnomahe su decimirale boginje i malarija[1], i prema Parkeru, oni 1835. više ne postoje kao pleme[2]. Godine 1910. tek nekoliko članova plemena Multnomah koji su preživjeli, prebačeni su na rezervat Grand Ronde u Oregonu.

Multnomahi su nazivani pod još nekoliko sličnih imena; Maltnabah, Mathlanobes, Mathlanobs, Moltnomas, Mulknomans, Multinoma, Mult-no-mah, Multnomia.

Bande[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]