Murali u Sjevernoj Irskoj

Izvor: Wikipedija

Murali u Sjevernoj Irskoj postali su simboli Sjeverne Irske, oslikavajući političku povijest i sadašnjost, kao i religijske razlike pokrajine.

U Belfastu i Derryju nalaze se najpoznatiji politički murali u Europi. Vjeruje se da je oko 2000 murala dokumentirano u Sjevernoj Irskoj od 1970-ih. U knjizi The Belfast Mural Guide objavljenoj 2014., procjenjuje se da je samo u Belfastu moguće vidjeti oko 300 kvalitetnih murala, a postoji još znatan broj varirajuće dobi i kvalitete. Murali slave i oslikavaju kulturne i povijesne događaje. Ideje murala često oslikavaju što je važno za posebne skupine društva tj. izražavaju ideju ili poruku koje se smatraju važnim za te skupine.

U republikanskim oblastima teme murala variraju od štrajka glađu 1981., dajući posebnu pozornost vođi štrajka, Bobbyu Sandsu; pa do murala koji se solidiraju s međunarodnim revolucionarnim skupinama. U unionističkim radničkim četvrtima murali uzdižu na pedijestal ulsterske lojaliste i paravojne skupine poput Ulsterske obrambene zajednice i Ulsterskih dobrovoljačkih snaga i njihove poginule pripadnike. Pored toga i povijesne teme s Vilimom Oranskim i bitkama kod Boyne i Somme i 36. Ulsterskoj diviziji su također uobičajene.[1]

Primjeri[uredi | uredi kôd]

Republikanci[uredi | uredi kôd]


Unionisti[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Maxamillian Rapp: Murals in Ulster: Symbol kultureller Revolution im nordirischen Bürgerkrieg. In: KultuRRevolution Nr. 61/62 2012.