Prijeđi na sadržaj

Muzej Capodimonte

Izvor: Wikipedija
Muzej Capodimonte

Muzej Capodimonte
Osnovan 1757.
Smještaj Napulj, Italija
Vrsta umjetnički muzej
Broj posjetitelja 193.055[1](2016)
Službena stranica www.museocapodimonte.beniculturali.it

Muzej Capodimonte (tal. Museo di Capodimonte) je umjetnički muzej smješten u palači Capodimonte, velikoj burbonskoj palači u Napulju, Italija. Muzej je glavni repozitorij napuljskog slikarstva i dekorativne umjetnosti, s nekoliko važnih djela iz drugih talijanskih škola slikarstva i nekim važnim starorimskim skulpturama. To je jedan od najvećih muzeja u Italiji. Muzej je svečano otvoren 1957.[2]

Povijest

[uredi | uredi kôd]

Ogromna zbirka u muzeju vuče svoje korijene iz 1738. Tijekom te godine kralj Karlo VII od Napulja i Sicilije (kasnije Karlo III, kralj Španjolske ) odlučio je sagraditi lovačku kuću na brdu Capodimonte, ali je onda odlučio da će umjesto toga sagraditi veliku palaču, djelomično zato što je njegova postojeća rezidencija, palača od Porticija, bio je premalen da primi njegov dvor, a dijelom i zato što je trebao negdje smjestiti fantastičnu kolekciju umjetnina Farnese koju je naslijedio od svoje majke, Elisabette Farnese, posljednjeg potomka suverene vojvodske obitelji od Parme.

Tijekom godina, palača je proširena i ispunjena s više umjetnosti. Godine 1787., prema savjetu Jacoba Philippa Hackerta, stvoren je laboratorij za restauraciju slika.

Kada je 1799. godine proglašena Partenopejska republika, kralj Ferdinand IV. pobjegao je u Palermo na brodu Nelson 's Vanguard, ponijevši sa sobom najvrjednije predmete iz muzeja. Ono što je ostalo opljačkale su francuske trupe generala Championneta koje su ondje bile smještene tijekom kratkog života Republike 1799. godine. Kasnije, tijekom deset godina francuske reokupacije (1806. do 1815.), umjetnička je zbirka prebačena u Napuljski nacionalni arheološki muzej. Kada se kralj Ferdinand vratio sa Sicilije 1815. godine, angažirao je mnoge slikare i kipare da rade na preuređivanju palače. Napokon je dovršen 1840., a dodana je i galerija sa suvremenom umjetnošću.

Nakon što je palača 1861. godine pripala kući Savoja, umjetničkim zbirkama dodana su daljnja djela, a Domenico Morelli imenovan je savjetnikom za nove akvizicije. Dodali su i opsežnu zbirku povijesnog vatrenog i drugog oružja. Godine 1866. budoar Marije Amalije od Saske prebačen je u Capodimonte iz palače Portici, a 1877. iz rimske vile na Capriju donesen je mramorni pod iz rimskog doba.

Nakon raspada monarhije, palača je 1950. postala isključivo nacionalni muzej, a mnogi su eksponati vraćeni iz Nacionalnog muzeja.

Kolekcija

[uredi | uredi kôd]

Na prvom i drugom katu smještena je Galleria Nazionale (Nacionalna galerija) sa slikama od 13. do 18. stoljeća, uključujući glavna djela Caravaggia, Raphaela, Tiziana, El Greca, Giovannija Bellinija, Simonea Martinija, Masaccia, Lorenza Lotta, Giorgija Vasarija, Jacob Philipp Hackert i mnogi drugi. Muzej je daleko najbolje mjesto za vidjeti slike Napuljske škole, često nedovoljno cijenjene u širem svijetu, s velikim fondovima Jusepea de Ribere, Luce Giordana, Napuljskog Caravaggista i mnogih drugih (vidi Popis djela u Galleriji Nazionale di Capodimonte). Velik dio prizemlja zauzima dio veličanstvene Farneseove zbirke klasične, uglavnom rimske monumentalne skulpture, koja je ovdje iu napuljskom Nacionalnom arheološkom muzeju uglavnom netaknuta.

Na drugim mjestima u palači, kraljevski apartmani opremljeni su starinskim namještajem iz 18. stoljeća i zbirkom porculana i majolike iz raznih kraljevskih rezidencija

Godine 2022. trgovac umjetninama Lia Rumma donirao je talijanskoj vladi više od 70 djela koje je izradilo 30 istaknutih talijanskih umjetnika – uključujući Vincenza Agnettija, Giovannija Anselma, Enrica Castellanija, Luciana Fabra i Michelangela Pistoletta i druge – za izlaganje u Muzeju Capodimonte.[3]

Istaknute točke kolekcije

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Dati visitatori (PDF). beniculturali.it. Pristupljeno 25. siječnja 2017.
  2. Divina Commedia. Enciclopedia Italiana (talijanski). Enciclopedia Italiana. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. veljače 2021. Pristupljeno 19. veljače 2021.
  3. Angelica Villa (20 June 2022), Influential Dealer Lia Rumma Gifts Arte Povera Works to Italy ARTnews.

Bibliografija

[uredi | uredi kôd]
  • Nicola Spinosa. 1999. Capodimonte (talijanski). Electa. Milan. ISBN 88-435-8613-0
  • Le Guide di Dove - Campania, Corriere della sera, 2007.
  • Il Museo di Capodimonte, valori di Napoli, Pubblicomit, 2002.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Muzej Capodimonte