Muzej Moslavine

Izvor: Wikipedija

Muzej Moslavine Kutina zavičajni je i opći muzej kojega je osnivač Grad Kutina.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Muzej Moslavine Kutina utemeljen je 1960. godine kao Muzej revolucije i arhiv. Muzej je zavičajnog tipa s regionalnim djelokrugom. Muzej je nadležan za područje Moslavine i zapadne Slavonije. Muzej je smješten u dvorcu Erdödy. U sastavu muzeja je i Galerija Muzeja Moslavine koja je 1983. godine smještena u prostore nekadašnje banke odnosno u historicističku jednokatnicu obitelji Ausch.

Djelatnost[uredi | uredi kôd]

Djelatnost muzeja definirana je zakonskom legislativom vezanom uz muzeje. Muzej radi na sustavnom sabiranju, čuvanju, restauriranju i konzerviranju, prezentaciji te trajnoj zaštiti muzejske građe s područja nadležnosti muzeja.

Građa[uredi | uredi kôd]

Muzejska građa sastoji se od 5830 inventiranih predmeta koji su razvrstani u šest muzejskih zbirki koje se vode u četiri muzejska odjela. Odjeli su arheološki, kulturno-povijesni, etnografski i galerijski. Galerijski odjel osnovan je 1972. godine i smješten je na drugoj adresi. U muzeju se provodi digitalizacija građe (Galerijska i Arheološka zbirka).

Usluge[uredi | uredi kôd]

Pružanje stručne pomoći iz područja djelatnosti muzeja, održavanje predavanja, vršenje stručnog vodstva, pružanje usluge informiranja vezano uz aktivnosti, organiziranje izložbi, objavljivanje stručnih publikacija.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.