Muzej d'Orsay

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Glavna galerija muzeja d'Orsay.

Muzej d'Orsay je jedan od najvećih muzeja umjetnosti na svijetu. Nalazi se u ulici Rue de la Légion d'Honneur 1 u Parizu. Poznat je u cijelom svijetu po najvećoj zbirci remek-djela impresionizma i postimpresionizma.

Izgrađen je na mjestu starog željezničkog kolodvora (la Gare d'Orsay) s kraja 19. stoljeća, kojega su dizajnirali arhitekti Lucien Magne, Émile Bénard i Victor Laloux, a koji je dovršen za Exposition Universelle, Pariz 1900.. Kako je bio neupotrebljiv za dulje vlakove, od 1939. godine se koristio kao sklonište i poštarsko središte. Prenamijenjen je u muzej 1980-ih prema projektu talijanske arhitektice Gaje Aulenti.Trebalo je 6 mjeseci da se u njega smjesti oko 2000 slika i 600 skulptura, te je muzej otvorio tadašnji predsjednik Francuske, François Mitterrand u prosincu 1986. godine. Na njegovom prednjem trgu smještene su alegorijske brončane skulpture koje su izvorno napravljene za EXPO u Parizu 1900. godine.

Muzej d'Orsay viđen s desne obale rijeke Seine.

Kolekcija[uredi VE | uredi]

Muzej d'Orsay je zamišljen kao muzej u kojemu će biti smještena djela koja će povezivati stariju umjetnost u Louvreu i modernu umjetnost u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti. Između brojnih djela realizma, impresionizma i postimpresionizma ističu se djela:

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Muzej d'Orsay.