Muzej grada Rijeke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Muzej grada Rijeke
Muzej grada Rijeke.jpg
Ulaz u zgradu muzeja
Osnovan 11. travnja 1994. (30. svibnja 1961. kao Muzej narodne revolucije Rijeka)
Lokacija Muzejski trg 1/1, Rijeka, Hrvatska
Ravnatelj Ervin Dubrović
Kustos Dorotea Nikolić, Mladen Grgurić, Nada Sabljić-Butorac, Jelena Dunato, Sabrina Еsigo, Marija Lazanja Dušević, Deborah Pustišek [1]
Web www.muzej-rijeka.hr

Muzej grada Rijeke je opći kulturno-povijesni, gradski muzej u Rijeci. Smješten je u zgradi sagrađenoj 1976. godine u dvorištu Guvernerove palače. Muzej se bavi sustavnim sakupljanjem te stručnom i znanstvenom obradom muzejske građe kao i sistematizacijama zbirki, prezentacijom muzejske građe te objavljivanjem podataka o njoj. Muzej nema stalni postav, ali su zbirke dostupne za razgledavanje i proučavanje.

Povijest[uredi VE | uredi]

Osnivanje Muzeja grada Rijeke[uredi VE | uredi]

Muzej grada Rijeke osnovan je odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke 11. travnja 1994. godine, preimenovanjem bivšeg Muzeja narodne revolucije. Smješten je u parku Guvernerove palače, u zgradi koju je 1976. godine namjenski za muzej projektirao ing. arh. Neven Šegvić.

U proteklih deset godina prikupljena je obrađena i restaurirana dragocjena građa, provedena su brojna istraživanja, priređene zapažene izložbe i objavljeni opsežni katalozi s temama iz gradske povijesti (Riječki mostovi, Parkovna baština Rijeke, Ričina poveda - o manufakturi i industriji na Rječini, Riječke fontane i perila, Riječke škale, Riječka luka, povijest, izgradnja, promet ...) U ciklusu izložbaba o znamenitim Riječanima, u muzeju je prikazan život i rad istaknutih građana, koji su zadužili grad osobnim doprinosom na raznim poljima npr: u arhitekturi (Igor Emili), fotografiji (Viktor Hreljanović), slikarstvu (Rikard Žic), scenografiji i kostimografiji i dr.

Muzej narodne revolucije[uredi VE | uredi]

Muzej narodne revolucije Rijeka osnovan je 30. svibnja 1961. godine odlukom Gradskoga narodnog odbora općine Sušak, sa sjedištem u kući grofa Lavala Nugenta koja se nalazi u Ulici Petra Zrinskog 12 na Sušaku. U studenom 1976. godine Muzej narodne revolucije preseljen je u novu suvremenu, namjenski izgrađenu zgradu, sa stalnim postavom, ustrojenim zbirkama i zadovoljenim muzejskim standardima. Muzejska građa iz fundusa Muzeja narodne revolucije nakon preimenovanja 1994. godine, pohranjena je u pripadajuće zbirke Muzeja grada Rijeke.

Zbirke muzeja[uredi VE | uredi]

Izložba "Trsatsko svetište u zbirkama Muzeja Grada Rijeke"

Glazbena zbirka[uredi VE | uredi]

U zbirci se čuvaju izvrsno očuvani, potpuno uporabivi, gramofoni, glazbene kutije i instrumenti koji svjedoče o povijesnom razvoju fonografije i proizvodnje glazbenih instrumenata u stogodišnjem vremenskom razdoblju.

Likovna zbirka[uredi VE | uredi]

Sadrži djela likovnih umjetnika, slikara i kipara koji su živjeli i stvarali u Rijeci, slikajući najčešće riječke motive i portrete znamenitih građana Rijeke tijekom povijesti. Unutar zbirke ustrojene su podzbirke: crteža, grafika, slika, skulptura, scenografije i kostimografija.

Zbirka dokumentarne građe[uredi VE | uredi]

Zbirka sadrži razne dokumente iz 19. stoljeće i 20. stoljeća, do danas. U okviru zbirke ustrojene su podzbirke: karata, planova i nacrta grada i njegove okolice; školskih svjedodžbi i diploma; osobnih isprava.

Zbirka filatelije[uredi VE | uredi]

Sadrži redovita izdanja poštanskih maraka "Fiume" za razdoblje 1918.-1924. godine, seriju talijanskih maraka "Republica Sociale" s pretiskom Rijeka-Fiume za razdoblje Vojne uprave 1945.-1947. godine; redovna i prigodna izdanja jugoslavenskih maraka s motivima Rijeke.

Zbirka fotografija[uredi VE | uredi]

Zbirka se sastoji od originalnih fotografija, negativa, dijapozitiva, fotoalbuma i razglednica nastalih u 19. i 20. stoljeću.

Zbirka kazališne i filmske građe[uredi VE | uredi]

Zbirka sadrži kazališne plakate opernih, baletnih i dramskih predstava HNK "Ivana pl. Zajca", plakate filmova prikazivanih u Rijeci te kinoklubova "Jadran" i "Liburnija". U zbirci su pohranjeni dokumentarni filmovi riječkih autora, fotografska i kinematografska tehnika.

Zbirka numizmatike, vrijednosnica, medalja i odlikovanja[uredi VE | uredi]

Sadrži novac s riječkim obilježjima, povijesne vrijednosnice, medalje i razna odličja s područja Rijeke i njezine okolice.

Zbirka oružja[uredi VE | uredi]

Uz oružje iz 19. i 20. stoljeća, u zbirci se čuvaju i predmeti iz partizanskih logora, fašističkih zatvora te osobni predmeti sudionika Drugoga svjetskog rata. U zbirci se prikupljaju, obrađuju i čuvaju predmeti i dokumenti iz Domovinskog rata.

Zbirka tiska[uredi VE | uredi]

Zbirka se sastoji od primjeraka novina, plakata i stinog tiska s područja Rijeke i okolice iz 19. i 20. stoljeća.

Zbirka umjetničkog obrta[uredi VE | uredi]

Sadrži predmete iz vlasništva poznatih riječkih obitelji uglavnom iz 19. i 20. stoljeća, s ustrojenim podzbirkama namještaja, stakla, keramike, odjeće.

Zbirka varia[uredi VE | uredi]

Sadrži raznorodnu građu koja svjedoči o povijesti grada Rijeke i materijalnim ostacima građanskog života tijekom 19. i 20. stoljeća.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Muzej grada Rijeke

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Koordinate: 45°19′45″N 14°26′33″E / 45.32909934603196°N 14.442622661590576°E / 45.32909934603196; 14.442622661590576