NBA finale 2004.

Izvor: Wikipedija
NBA finale 2004.
Opće informacije
Klub Trener Serija
Detroit Pistons Larry Brown 4
Los Angeles Lakers Phil Jackson 1
Datumi: 6.-15. lipnja 2004.
MVP:Chauncey Billups
(Detroit Pistons)
TV prijenos:ABC
Suci
1. utakmica: Joe Crawford, Bob Delaney, Bernie Fryer
2. utakmica: Bennett Salvatore, Steve Javie, Joe DeRosa
3. utakmica: Ron Garretson, Dan Crawford, Mike Callahan
4. utakmica: Jack Nies, Dick Bavetta, Eddie F. Rush
5. utakmica: Joe Crawford, Bob Delaney, Bennett Salvatore
Ostale informacije
Kuća slavnih:Trener(i):
Larry Brown (2002.)
Phil Jackson (2007.)
Finale Istoka: Detroit u seriji 4-2 porazio Indianu
Finale Zapada: Los Angeles u seriji 4-2 porazio Minnesotu
 < 2003. NBA finala 2005. > 

NBA finale 2004. posljednja je i finalna serija doigravanja u sezoni 2003./04. Drugoplasirana momčad Istočne konferencije Detroit Pistons porazila je u seriji 4-1 trećeplasiranu momčad Zapadne konferencije Los Angeles Lakerse. Detroit je osvojio svoj treći, odnosno peti naslov i prvi naslov nakon 1990. godine. Tako su priredili veliko iznenađenje lakim pobjedama nad favoriziranim Lakersima čije zvijezde, osim Shaquillea O’Neala, nisu igrale u skladu sa svojom reputacijom. Za najboljeg igrača finala proglašen je branič Pistonsa Chauncey Billups. Trener Lakersa Phil Jackson, šesterostruki osvajač NBA naslova s Bullsima i trostruki s Lakersima, nije uspio osvojiti svoj 10 NBA prsten, čime bi postao najuspješnijim trenerom u povijesti NBA lige.

Put do finala[uredi | uredi kôd]

Detroit Pistons[uredi | uredi kôd]

Pistonsova startna petorka iz 2004. godine.

Pistonsi su sezonu započeli porazom 108:96 od Cleveland Cavaliersa predvođeni rookiejem LeBronom Jamesom.[1] Poraženi su i u drugoj utakmici, a prvu pobjedu u sezoni postigli su u trećoj protiv Boston Celticsa 96:88.[2] Uslijedio je niz od pet pobjeda zaredom,[3] nakon što su u šestoj poraženi od Sacramento Kingsa 97:91.[4] 19. studenog 2003. pobijedili su svoje buduće NBA finaliste Los Angeles Lakerse[5] Dobre igre počeli su prikazivat od siječnja 2004. kada su najprije dobili Dallas Maverickse 115:102. Chauncey Billups je sjajno odigrao tu utakmicu te od ukupno 27 postignutih poena 21 zabilježio u drugom poluvijemenu utakmice.[6] Petorka Billups, Hamilton, Prince, R. Wallace i B. Wallace sjajno je funkcionirala. U dvije pobjede sa skoro 20 poena razlike pobijedili su Chicago Bullse,[7] a s 21 poeno razlike pobijedili Seattle SuperSonicse.[8] U trećoj utakmici protiv Bullsa slavali su s ogromnih 33 poena razlike. Obrana Pistonsa tijekom mjeseca travanja pokazala se veoma učinkovitom, što se vidi na primjeru da su prvi put u šest susreta uspjeli primiti više od 70 koševa. To, je uspjelo New Jersey Netsima koji su zabili 71 poen, međutim Pistonsi su ponovo ostvarili laku pobjedu.[9] Prije posljednjih utakmica sezone uspjeli su osigurati doigravanje na Istočnoj konferenciji.[10] U prvom krugu doigravanja igrali su protiv Milwaukee Bucksa. U prve dvije utakmice svako je dobio po jednu pobjedu.[11] To je također bila jedina pobjeda Bucksa u seriji jer su Pistonsi prošli u drugi krug s ukupnih 4-1.[12]U drugom krugu doigravanja kao domaćini bez većih problema pobijedili su s 22 koša razlike New Jersey Netse 78:56.[13] Netsi su u toj utakmici ubacili drugi najslabiji rezultat zabilježen u povijesti doigravanja. U prve dvije utakmice svako je odnio po jednu pobjedu. Nakon izjednačenja serije na 3-3, očekivala se napeta i neizvjesna sedma utakmica. Međutim, Pistonsi su s trojcem Billups, Hamilton, B. Wallace bez većih napora pobijedili Netse 90:69, te se plasirali u finale Istočne konferencije.[14] U finalu Istočne konferencije igrali su s Indiana Pacersima. Pacersi su do finala stigli izbacivši u polufinalu Miami Heat u seriji 4-2. U prve dvije utakmice svako je odnio po jednu pobjedu,[15] a u trećoj utakmici Pistonsi predvođeni R. Wallaceom i Hamiltonom poveli su 2-1 u seriji.[16] U četvrtoj i petoj utakmici svako je odnio jednu pobjedu, a Pistonsi su u šestoj imali prednost domaćeg parketa. To nisu propustili i u oštroj igri s malo koševa Pistonsi su slavili 69:65, te se plasirali u veliko finale protiv Los Angeles Lakersa.[17]

Los Angeles Lakers[uredi | uredi kôd]

Sezona 2003./04. nije dobro započela za Los Angeles Lakerse. U listopadu 2003. njihov ponajbolji igrač Kobe Bryant dobio je poziv na preliminarno saslušanje kako bi utvrdio da li Bryant treba biti suđeno za silovanje 19-godišnje djevojke.[18] Zbog suđenja tijekom sezone propustio je nekoliko NBA utakmica. Lakersi su odlično otvorili sezonu, pobijedivši u prvih pet utakmica, a u posljednjoj petoj protiv San Antonio Spursa, tandem Kobe - Shaq postigao je 72 poena.[19] U siječnju 2004. uslijedio je pad u igri zbog povrijeđenih Shaquillea O'Neala i Karla Malonea, te su Lakersi četvrti put zaredom poraženi.[20] Nekoliko dana kasnije protiv Cleveland Cavaliersa, Byrant je ozlijedio rame na kojem mu je ranije izvršen operativni zahvat tako da je drugi dio utakmice proveo na klupi.[21] Međutim, Lakersi su uspjeli prekinut niz od četiri poraza pobjedom 89:79. Bez trojca Malone, O'Neal, Bryant, Lakersi su poraženi od Grizzliesa koji su pobijedili 88:82 i ostvarili šestu pobjedu zaredom.[22] U travnju 2004., Bryant i u prvoj utakmici nakon povrede ramena postigao je 18 poena pobjedi Los Angeles Lakersa nad domaćinom Celticsom sa 117:109.[23] Isto tako, Kobe je u travnju morao je na sud, a da bi se odmah nakon saslušanja ukrcao na privatni avion, odletio za Los Angeles gdje je odigrao utakmicu i pomogao svojoj momčadi s impresivnih 36 poena pobijedi Houston Rocketse.[24] Istog mjeseca nakon tromjesečnog izbivanja na parkete se vratio i Karl Malone.[25] To je doprinijelo većoj širini u sastavljanju momčadi, a konačno su svi igrači bili zdravi. Lakeri su sezonu završili s omjerom 56-26, osvojivši naslov Pacifičke divizije i treće mjesto na Zapadnoj konferenciji iza Indiana Pacersa.

U prvom krugu doigravanja naletjeli su na Houston Rocketse. Seriju su otvorili s dvjema uvodnim pobjedama[26] predvođeni Bryantom i Karlom Maloneom, dok je u drugoj utakmici Shaquille O'Neal postigao samo 7 koševa, što je njegov najniži učinak otkako igra u doigravanjima. Seriju protiv Rocketsa Lakersi su dobili s 4 pobjede i jednim porazom, te prošli u drugi krug doigravanja. Bryant je u posljednjoj petoj postigao 31 poen, te imao 10 asistencija i 6 uhvaćenih lopti.[27] U drugom krugu, odnosno polufinalu Zapadne konferencije igrali su protiv protiv prošlogodišnjih prvaka San Antonio Spursa predvođeni Tonyem Parkerom i Timom Duncanom. Seriju su započeli loše, porazima u prve dvije gostujuće utakmice u San Antoniju.[28][29] Serija se preselila u Los Angeles, a Lakersi su uspjeli pobijediti Spurse i smanjiti ukupno vodstvo na 2-1.[30] Lakersi su slavili i u drugoj utakmici 98:90, predvođeni Bryantom koji je postigao 42 poena te izjednačili seriju na 2-2.[31] U petoj utakmici u San Antoniju, Lakersi su zahvaljujući Dereku Fisheru izborili pobjedu i vodstvo u seriji 3-2. Fisher je s oko pet i pol metara udaljenosti, desetinku sekunde prije isteka vremena, pogodio koš za 74:73 i donio Lakersima prednost od jednog poena nad San Antonio Spursima.[32] U posljednjoj šestoj na domaćem parketu također su slavili protiv Spursa i plasirali se u finale Zapadne konferencije protiv Minnesota Timberwolvesa. Timberwolvesi su do ovog dijela natjecanja stigli zahvaljujući NBA zvijezdi Kevinu Garnettu.[33] Prvu utakmicu na godtujućem parketu Lakersi su dobili 98:88, dok su drugu izgubili 89:71. Jedan od uzroka poraza u drugoj utakmici leži u isključenju Malonea koji je u posljednjoj četvrtini utakmice napustio igru zbog prekršaja nad Darrickom Martinom.[34] U trećoj utakmici, Lakersi su bez većih problema s trojcemPayton, Bryant, O'Neal stigli do druge pobjede, dok je u redovima Timberwolvesa bio najbolji Garnett.[35] Lakersi su i u četvrtoj slavli,[36] dok su petu uzeli Timberwovesi. Iako su Timberwolvesi u šestoj utakmici ulaskom u posljednju četvrtinu imali malo vodstvo, to nisu uspjeli pretvoriti u pobjedu i izjednačiti seriju na 3-3. U tom dijelu igre sa 6 trica, od kojih su dvije bile ključne, odlično se istaknuo Kareem Rush[37] koji je odveo Lakerse do novog NBA finala. Krajnji rezultat utakmice bio je 96:90 za Lakerse.

Finale[uredi | uredi kôd]

Prva utakmica[uredi | uredi kôd]

7. lipnja 2004. Izvještaj na NBA.com
Izvještaj na VOA News.com
Detroit Pistons 87–75 Los Angeles Lakers    Staples Center, Los Angeles
Suci: Joe Crawford, Bob Delaney, Bernie Fryer
ABC
Po četvrtinama: 22-19, 18-22, 24-17, 23-17
Koševi: Billups 22
Skokovi: B. Wallace 8
Asistencije: Hamilton 5
Koševi: O'Neal 34
Skokovi: O'Neal 11
Asistencije: Kobe Bryant 4
Izg. lopte: O'Neal 6
1-0 Detroit Pistons

U odigranoj prvoj utakmici finala NBA lige Detroit Pistonsi su savladali domaćina Los Angeles Lakerse rezultatom 87:75. Najbolji u pobjedničkoj momčadi je bio Chauncey Billups s 22 poena.

U momčadi favorita Lakersa izuzetno dobru igru su pokazala dvojica prvih igrača, Shaquille O'Neal koji je postigao 34 poena i Kobe Bryant 25. Ostatak momčadi iz Los Angelesa, međutim, nije se pokazao tako uspješnim, uključujući tu Karla Malonea sa samo četiri i Gary Paytona s tri postignuta poena. Lakersi su prvu polovinu susreta završili tijesnom prednošću od 41:40. U drugom dijelu susreta, zahvaljujući izuzetno dobroj obrani Pistonsa, Lakersi su postigli samo 34 poena.

Druga utakmica[uredi | uredi kôd]

9. lipnja 2009. Izvještaj na NBA.com
Izvještaj na VOA News.com
Detroit Pistons 91–99 Los Angeles Lakers PR  Staples Center, Los Angeles
Suci: Bennett Salvatore, Steve Javie, Joe DeRosa
ABC
Po četvrtinama: 16-18, 20-26, 30-24, 23-21 PR: 2-10
Koševi: Billups 27
Skokovi: B. Wallace 14
Asistencije: Billups 9
Izg. lopte: Hamilton 3
Koševi: Kobe Bryant 33
Skokovi: Karl Malone 9
Asistencije: Luke Walton 8
Izg. lopte: Bryant 5
Lakersi izjednačili seriju na 1-1

U odigranoj drugoj utakmici Los Angeles Lakersi su u produžetku regularnog toka utakmice savladali momčad Detroit Pistonsa s 99:91. Najuspješniji u pobjedničkoj momčadi je bio Kobe Bryant s 33 poena i sedam asistencija a slijedi ga Shaquille O'Neal s 29 poena dok je rezervni igrač Luke Walton koji inače nije izlazio na teren u prvom susretu ove dvije momčadi postigao 7 poena, sedam asistencija i 5 skokova. Najbolji u momčadi Pistonsa bio je Chauncey Billups s 27 poena.

Treća utakmica[uredi | uredi kôd]

11. lipnja 2004. Izvještaj na NBA.com
Izvještaj na VOA News.com
Los Angeles Lakers 68–88 Detroit Pistons    The Palace of Auburn Hills, Detroit
Suci: Ron Garretson, Dan Crawford, Mike Callahan
ABC
Po četvrtinama: 16-24, 16-15, 19-24, 17-25
Koševi: Shaquille O'Neal 14
Skokovi: Medvedenko 8
Asistencije: Gary Payton 7
Izg. lopte: Bryant 4
Koševi: Hamilton 31
Skokovi: B. Wallace 11
Asistencije: Billups 3; Hamilton 3;
R. Wallace 3
2-1 Detroit Pistons

Pistonsi su odigrali odlično u obrani i u napadu. Bryant prve koševe iz igre postigao tek u 28 minuti susreta. Rezultat utakmice bio je velikih 20 koševa razlike za Pistonse - 88:68. Tom pobjedom košarkaši iz Detroita poveli su 2:1 u seriji za naslov NBA lige. Najefikasniji kod Pistonsa bio je Richard Hamilton s 31 košem.

Četvrta utakmica[uredi | uredi kôd]

14. lipnja 2004. Izvještaj na NBA.com
Izvještaj na VOA News.com
Los Angeles Lakers 80–88 Detroit Pistons    The Palace of Auburn Hills, Detroit
Suci: Jack Nies, Dick Bavetta, Eddie F. Rush
ABC
Po četvrtinama: 22-21, 17-20, 17-15, 24-32
Koševi: Shaquille O'Neal 36
Skokovi: O'Neal 20
Asistencije: Rick Fox 6
Koševi: R. Wallace 26
Skokovi: B.Wallace 13; R. Wallace 13
Asistencije: Hamilton 6
3-1 Detroit Pistons

U četvrtom odigranom susretu finalnog doigravanja u okviru NBA lige Detroit Pistonsi su pobijedili Los Angeles Lakersa s 88:80. Ovo je bila druga uzastopna pobjeda momčad iz Detroita. Najbolji kod Pistonsa bio je Rasheed Wallace s 26 poena i 13 skokova. Kod Lakersa najuspješniji je bio Shaquille O'Neal s 36 poena i 20 skokova, a slijedio ga je Kobe Bryant s 20 poena.

Peta utakmica[uredi | uredi kôd]

Izvještaj na NBA.com
Izvještaj na VOA News.com
Los Angeles Lakers 87–100 Detroit Pistons    The Palace of Auburn Hills, Detroit
Suci: Joe Crawford, Bob Delaney, Bennett Salvatore
ABC
Po četvrtinama: 24-25, 21-30, 14-27, 28-18
Koševi: Kobe Bryant 24
Skokovi: O'Neal 20
Asistencije: Luke Walton 5
Koševi: Hamilton 21
Skokovi: B. Wallace 22
Asistencije: Billups 6
Pobjeda Detroit Pistonsa 4-1

U petoj utakmici finala Pistonsi su pobijedili Los Angeles Lakerse rezultatom 100:87, s ukupnih 4-1 u seriji. Lakersi su na samom početku poveli sa sedam poena razlike, međutim Pistonsi su odlično zaigrali u napadu i preokrenuli rezultat, te održavali predost od preko deset poena tijekom cijele utakmice. Centar Pistonsa Ben Wallace dominirao je pod koševima s 22 skoka, dok je najbolji strijelac bio Richard Hamilton s 21 poenom. S momčadi bez velikih zvijezda, Pistonsi su priredili veliko iznaneđenje lakom pobjedom nad favoriziranim Lakersima.

Rosteri momčadi[uredi | uredi kôd]

Detroit Pistons[uredi | uredi kôd]

Detroit Pistons roster
Igrači Treneri
Poz. # Ime Visina Težina Sveučilište
PG 1 Billups, Chauncey (C) 1,91 m 92 kg Colorado
C 41 Campbell, Elden 2,11 m 98 kg Clemson
SF 8 Ham, Dervin 2,01 m 109 kg Texas Tech
SG 32 Hamilton, Richard 2,01 m 88 kg Connecticut
PG 10 Hunter, Lindsey 1,88 m 88 kg Jackson State
PG 7 James, Mike 1,88 m 85 kg Duquesne
C 31 Miličić, Darko 2,13 m 125 kg Srbija
C 13 Okur, Mehmet 2,11 m 119 kg Turska
SF 22 Prince, Tayshaun 2,06 m 98 kg Kentucky
C 3 Wallace, Ben 2,06 m 109 kg Virginia Union
PF 30 Wallace, Rasheed 2,11 m 104 kg North Carolina
SF 34 Williamson, Corliss 2,01 m 111 kg Arkansas
Trener
Pomoćni trener(i)

Legenda
  • (C) - Kapetan momčadi
  • ozljeda - Ozljeda

Los Angeles Lakers[uredi | uredi kôd]

Los Angeles Lakers roster
Igrači Treneri
Poz. # Ime Visina Težina
SG 8 Bryant, Kobe (C) 1,98 m 93 kg Lower Merion (HS)
SF 7 Cook, Brian 2,06 m 106 kg Illinois-Urbana-Champaign
PG 2 Fisher, Derek 1,85 m 93 kg Arkansas-Little Rock
SF 17 Fox, Rick 2,01 m 104 kg North Carolina
SF 3 George, Devean 2,03 m 100 kg Augsburg
PF 11 Malone, Karl 2,06 m 113 kg Louisiana Tech
C 14 Medvedenko, Stanislav 2,08 m 113 kg Ukrajina
C 34 O'Neal, Shaquille (C) 2,16 m 147 kg Louisiana State
PG 20 Payton, Gary 1,93 m 82 kg Oregon State
SG 21 Rush, Kareem 1,98 m 98 kg Missouri
SF 9 Russell, Byron 2,01 m 102 kg Long Beach State
SF 4 Walton, Luke 2,03 m 105 kg Arizona
Trener
Pomoćni trener(i)

Legenda
  • (C) - Kapetan momčadi
  • ozljeda - Ozljeda

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. LeBron James pokazao da se može nositi s najboljim
  2. Cavaliers još uvijek bez pobjede
  3. Rezultati NBA lige
  4. Duel timova čiji su treneri rodjena braća
  5. Phoenix Sunsa uspjeli prekinuti niz od 3 uzastopna poraza
  6. 33 poena Pedje Stojakovića i još jedna pobjeda Kings-a
  7. Nakon pet uzastopnih poraza pobjeda Washington Wizards-a
  8. Pobjednički poeni Yao Minga
  9. New Jeresy Nets postigli 71 poen, ali su Detroit Pistons lako pobjedili
  10. Zadnje utakmice regularnog kolo NBA lige se igraju večeras
  11. Milwaukee Bucks i Detroit Pistons dobili po jedan susret u prvoj seriji doigravanja
  12. Kings i Pistons u drugom kolu doigravanja
  13. Pistons pobjedili New Jersey Nets sa 22 koša razlike
  14. Detroit Pistons su bez napora pobijedili New Jersey Nets-e
  15. Susret u Indijani najbolja igra ove godine
  16. Detroit Pistons poveli sa 2-1 protiv Indiana Pacers
  17. Detroit Pistons savladali Pacerse 69 - 65
  18. Kobe Bryant na sudskom saslušanju po otužbama za silovanje
  19. Lakersi i dalje ne poraženi
  20. Lakersi poraženi četvrti put za redom,...
  21. U produžetcima Mavericks pobijedili Knicks 127 - 121
  22. Lakers u teškoćama bez povrjeđenih Bryanta, O Neala i Malonea
  23. 62 poena Tracy McGrady-a
  24. Kobe se vratio iz Colorada i postigao 36 poena
  25. Karl Malone nazad na terenu nakon tromjesečne pauze
  26. Lakers pobijedili Houston Rockets 98 - 84
  27. Los Angeles Lakers sinoćnjom pobjedom ušli u drugi krug doigravanja
  28. Miami Heat i New Orlans Hornets igraće i sedmu utakmicu
  29. Spurs poveli sa 2:0 u polufinalu Zapadne konferencije NBA
  30. Prva pobjeda Lakersa u polufinalu Zapadne Konferencije
  31. Lakersi pobijedili Spurs 98-90 uz pomoć 42 poena od Kobe Bryanta
  32. Četiri desetinke sekunde dovoljne za pobjedu Lakersa
  33. Sacramento Kings pobijedili Minesota Timberwolves 104-87
  34. Minnesota Timberwolves pobijedili Lakerse 89-71
  35. Los Angeles Lakers savladali Timberwolves 100-89
  36. Lakersi samo jednu pobjedu daleko od finala NBA
  37. Lakersi pobjedili uz pomoć 6 trica Kareem Rush-a

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]