NK Dalmatinac Split

Izvor: Wikipedija
NK Dalmatinac Split
Puno ime Nogometni klub Dalmatinac Split
Osnovan 1929.
Igralište Špinut
Liga 2. ŽNL Splitsko-dalmatinska
Domaći dres
Gostujući dres
Trenutačna sezona

NK "Dalmatinac" je nogometni klub iz grada Splita.
Klub nastupa u više selekcija škole nogometa, predpočetničkih i početničkih selekcija, te mlađi i stariji pioniri. Osnovan je 1929. godine, a domaće utakmice igra na stadionu Špinut.

Osnovni podaci[uredi | uredi kôd]

Adresa[uredi | uredi kôd]

Ulica 7 Kaštela bb, 21000 Split

Klupska boja[uredi | uredi kôd]

Zeleno - bijela.

Grb[uredi | uredi kôd]

Sadašnji grb je štit sa zelenim i bijelim okomitim prugama. U sredini donjeg dijela štita nalazi se godina osnivanja kluba - 1929. Poviše štita stoji ime kluba - NK Dalmatinac, a ispod štita je ime grada Splita.

Nekadašnji grb, kojeg je klub nosio prije Drugog svjetskog rata bio je okruglog oblika. U donjoj polovici kruga su bile zelene i bijele pruge, a u gornjem polukrugu je pisalo JŠK Dalmatinac, te ispod toga ime grada Splita.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Dalmatinac 1960-ih.
Domaći dres
Gostujući dres
Momčad splitskog Dalmatinca 1960.
Lavčević 1970-ih
Domaći dres
Gostujući dres

Predratno razdoblje[uredi | uredi kôd]

Klub je osnovan u školskoj godini 1927/28. pod imenom "Jugoslavenski športski klub Dalmatinac". Prvi predsjednik kluba bio je - tada još učenik - Josip Štambuk, blagajnik Andrija Majić, postolarski radnik. Klupske prostorije bile su u današnjoj Gundulićevoj ulici 10-12.
Prvi javni nastup imao je 1929. protiv rezervne momčadi Hajduka. - 1:1. U narednim godinama, predsjednik postaje Mate Vrdoljak, otpremač, koji je klubu izborio vlastito novo igralište, na mjestu današnjeg parka Emanuela Vidovića. U godini 1932. klubu pristupaju četvorica igrača Ratne zrakoplovne baze u Divuljama od kojih je jedan (Zvonimir Požega) postao državni reprezentativac. Dalmatinac je te sezone postigao vrlo dobre rezultate su susretima s mjesnim klubovima.
Klub postoji do 12. ožujka 1933. kada se fuzira s nogometnim klubom Aurora i postaje JSK Vuk.

Nakon 2. svjetskog rata[uredi | uredi kôd]

Obnavlja se 1952. godine i djeluje pri građevinskom poduzeću Ivan Lučić Lavčević pod imenom SD "Lavčević". U travnju 1953. klub mijenja ime i postaje SD "Dalmatinac". Tijekom 1950-ih i početka 1960-ih godina klub je imao seniorsku postavu s kojom je sudjelovao u ligi Splitskog nogometnog podsaveza, koga su bili trostruki prvaci u tom razdoblju. Na kvalifikacijama za ulazak u drugu saveznu ligu se nisu uspjeli izboriti. U tom razdoblju, dok je Hajduk nastupao sa svojom legendama (Beara, Broketa, F. Matošić, Vukas...), Dalmatinac im je bio "sparing partner". Naime, svake srijede igrale bi se utakmice između ta dva kluba, toliko kvalitetne i ozbiljne da bi ih znalo promatrati i po četiri tisuće gledatelja.

Najznačajniji igrači iz toga vremena su im bili Tonći Kliškić Voltaš i Žarko Vulić Stari. Sezona 1962./63. bila je zadnja godina nastupanja u seniorskom sastavu. Klubu ostaju samo juniori. Kasnije, 1971. "Dalmatinac" ponovo preuzima ime svoga pokrovitelja, u to vrijeme snažnog splitskog građevinskog poduzeća Lavčevića. Dugo godina nosi sponzorovo ime. Za to vrijeme igrački pogon je djelovao kao drugi sastav omladinskih kategorija Hajduka.
Bilo je primjera da su mladi igrači - dokazavši se igrama u "Lavčeviću" - vračali u momčad Hajduka i ostvarili blistave karijere, kao Slaven Bilić. U vrijeme Domovinskog rata, 1995. klub je opet počeo djelovati pod svojim izvornim imenom.

Igrališta[uredi | uredi kôd]

Stadion Špinut na kojem djeluje NK Dalmatinac nalazi se u gradskom kotaru Spinut.
Uz travnati teren uređena su i pomoćna (mala) igrališta s umjetna trava|umjetnom travom.
Pored igrališta nalazi se ugostiteljski objekt s prostranom terasom NK Dalmatinac.

Prvo svoje igralište Dalmatinac je imao na prostoru današnjeg parka Emanuela Vidovića. Odmah po osnutku kluba (1929.), želeći stvoriti što bolje uvjete za treniranje i odigravanje utakmica, agilna uprava je krenula s izgradnjom terena. Igralište i tribina su vrlo brzo bili dovršeni, pa su ga i drugi splitski klubovi - uz nadoknadu - koristili. Kasnijom fuzijom Dalmatinca i Aurore nastaje nogometni klub Vuk, pa se i samo igralište kasnije popularno nazivalo Vukovo.

Klub je svojevremeno, nakon ponovnog osnutka - iza Drugog svjetskog rata - trenirao na igralištu "na Lubina", gdje su imali i baraku kao svlačionicu. Kasnije su igrali na igralištu iza Hajdukovog Starog placa, na samom Hajdukovom, Splitovom, igralištu KNOJ-a, te na okolnim igralištima. Sjedište kluba bila je baraka u Kavanjinovoj ulici u Splitu.

Škola nogometa[uredi | uredi kôd]

Škola nogometa traje od davnih dana, vjerojatno od osnutka kluba. Dugo godina su u tadašnjem Lavčeviću igrali Hajdukovi igrači koji nisu bili u prvom planu bijele momčadi. Tijekom postojanja momčadi Lavčevića imale su dosta uspjeha. Godine 1979. bili su prvaci tadašnje NSO Split i finalisti Kupa.

Klub ima vrlo aktivnu i brojnu školu nogometa, koju pohađaju predpočetnici i početnici, te mlađi i stariji pioniri. Škola je vrlo uspješna. Njeni igrači postigli su zapažene rezultate na brojnim turnirima, ne samo u Hrvatskoj. Nedavno su u talijanskom gradu Pescari osvojili prvo mjesto na tamošnjem turniru. Pri klubu također djeluje i škola nogometa Gušti malog baluna koju vodi proslavljeni igrač Hajduka Zlatko Vujović.

Klupski uspjesi[uredi | uredi kôd]

Tri puta prvak Splitskog nogometnog podsaveza, nakon čega su - za sudjelovati u Drugoj ligi, morali su proći dodatne izlučne susrete, u čemu nisu uspjeli. Jedanput put nisu uspjeli proći Borca iz Banje Luke (1958.), a drugi put nisu prošli Borovo.

Uspjesi Dalmatinca po sezonama[uredi | uredi kôd]

Noviji uspjesi[uredi | uredi kôd]

2006. i 2007., u Pescari u Italiji, na humanitarnom turniru "Šport i solidarnost", su sve tri dobne kategorije "Dalmatinca", koje su nastupile, (96., 97. i 98. godište), su pobijedile na turniru.[1]

Poznati igrači[uredi | uredi kôd]

Poznati treneri[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. MaticaArhivirana inačica izvorne stranice od 29. rujna 2008. (Wayback Machine) Dalmatincima novo zlato u Pescari, 11. lipnja 2007.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]