NK Graničar Županja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
NK Graničar Županja
Nk granicar logo.png
Puno ime Nogometni klub Graničar Županja
Osnovan 1920.
Igralište Spomen stadion prve nogometne lopte, Županja
Kapacitet 3.000
Trener Hrvat Dražen Ilić
Liga Međužupanijska nogometna liga Slavonije i Baranje
Domaći dres
Gostujući dres

NK Graničar je nogometni klub iz grada Županje.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nogometni klub Graničar osnovan je 1920. godine i trenutačno se natječe u 3. HNL Istok

Županja je poznata kao prvo mjesto u kojem se igrao nogomet na ovim prostorima. Naime, gospodarski interesi i bogatstvo Slavonije stoljetnim hrastovim šumama privukli su u Županju tvorničare iz Engleske još 1880. godine, koji su sa sobom donijeli prvu nogometnu loptu. Oni su začeli u Županji igranje nogometa, a u nedostatku dovoljnog broja igrača u "loptanje" su uključivali i domaće pučanstvo, uglavnom namještenike, ali i radnike na sječi i dopremi hrastovih trupaca do tvornice tanina u Županji.

Stadion[uredi | uredi kôd]

Na mjestu tadašnje Tvornice tanina i pojave nogometne lopte danas su prostorije i Stadion prve nogometne lopte u Hrvatskoj, što ga je darovala svome gradu supruga vlasnika Tvornice, rođena Županjka, gospođa Katica Horvatović, tada Katy Hepburn.

Stadion je u skladu sa propisima 2. HNL sa natkrivenih 500 sjedećih mjesta.

Škola nogometa[uredi | uredi kôd]

Klub je godine 2007. osnovao školu nogometa u kojoj postoje sve selekcije od predpočetnika do juniora u koju su uključeni brojni bivši igrači s novim zanimanjima kao trenerima.

Graničar u Hrvatskom kupu[uredi | uredi kôd]

Navijači[uredi | uredi kôd]

Klub prati Udruga navijača "Olimpijci", nastala na kup utakmici protiv NK Šibenika 1995 godine,a udruga registrirana 1997. godine. Navijači NK Graničara postojali su još krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, a na samom početku devedesetih godina se formira ekipa pod nazivom Idioti. Ime Olimpijci se prvi puta spominje 1994. godine, ali se godinom osnutka smatra utakmica na kojoj je prvi puta obješen transparent sa menom grupe. Olimpijci su jedna mala grupa koja je poštovanje i prepoznatljivost dobila podosta i kroz praćenje Hrvatske nogometne reprezentacije. Skoro da nije bilo utakmice da netko iz redova Olimpijaca nije bio prisutan kako u domaćim tako i na gostujućim najudaljenijim terenima.Aktivnost najvjernijih navijača NK Graničara se očituje njihovim prisustvom skoro na svakoj ligaškoj utakmici svog plavog tima.