NK Metalac Sisak

Izvor: Wikipedija
NK Metalac Sisak
Puno ime Nogometni klub Metalac Sisak
Nadimak Plavi grom
Osnovan 1946.
Igralište Caprag, Sisak
Kapacitet 3000
Liga 1. ŽNL Sisačko-moslavačka
2022./23. 7.
Domaći dres
Gostujući dres

NK Metalac je nogometni klub iz grada Siska.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nogomet u sisačkom prigradskom naselju Caprag

U sisačkom prigradskom naselju Caprag, nogometom se bavilo i prije osnivanja Fiskulturnog društva "Radnik" Sisak. Značajniji povijesni zapisi spominju u vremenu prije Drugog svjetskog rata. Postojanje najstarijeg Športskog društva "Radnik" Caprag koji se je natjecao od samih početka osnivanja nogometnih natjecanja sisačke župe u Kraljevini SHS, te kasnijih Fiskulturnog društva "Zmaj" (Caprag) i Fiskulturnog društva "Školjka" (Caprag) koja su se u natjecala u Zagrebačkom nogometnom podsavezu u osmoj župi Sisak, su povijesni dokaz da se na području Capraga nogomet igrao krajem 1920-ih, potom 1930-ih i 1940-ih godina. Povijesne činjenice o dobrim športašima iz tih vremena i bavljenjem športskim aktivnostima, te sudjelovanjima kroz natjecanja kroz različite športove, pa tako i nogometom na području Capraga bili su odličan preduvjet za stvaranje ozbiljnijeg športskog društva nakon Drugog svjetskog rata.

Fiskulturno društvo "Radnik" Sisak

Osnovano je početkom 1946. godine. U sastavu društva djelovale su sekcije nogometa, stolnog tenisa, šaha, kuglanja. Društvo je okupljalo članove s područja Novog Pračna i Capraga, a kasnije i zaposlene u "Željezari" Sisak. Fiskulturno društvo "Radnik" Sisak prestaje djelovati u listopadu 1949. godine.[1]

Nogometna sekcija FD "Radnik" Sisak

Osnutak nogometne sekcije 1946. godine u sklopu Fiskulturnog društva "Radnik" Sisak se označava kao i službeni osnutak današnjeg NK "Metalca" iz Siska. Prvu javnu utakmicu nogometaši "Radnika" odigrali su 22. travnja 1946. godine protiv "Naprijed" Sisak, izgubivši s 5:2. "Radnik" igra u prvenstvu Okruga Banija ljeti 1946. godine i zauzima drugo mjesto, bez poraza. Prvak Banije bio je 1947. godine i postaje član III. Zone (Hrvatska liga bila je tih godina podjeljena u pet zona). U sezoni 1947./48. godine, u društvu s već afirmiranim klubovima iz tog doba "Zagreb" i "Milicioner" (Zagreb), "Naprijed" Sisak, "Udarnik" Karlovac, te ne postiže bolje rezultate. Sudjeluje u prvom natjecanju za Kup maršala Tita (1947.), izgubivši u drugom kolu 24. kolovoza 1947. godine od "Udarnika" u Karlovcu s 3:2. Nogometna sekcija "Radnik" Sisak nakon prestanka djelovanja Fiskulturnog društva "Radnik" Sisak 1949. godine mijenja ime u Nogometni Klub "Metalac" Sisak.

Nogometni klub "Metalac" Sisak

Djeluje od jeseni 1949. godine, kada dotadašnja nogometna sekcija Fiskulturnog društva "Radnik" Sisak mijenja ime u Nogometni klub „Metalac“ Sisak. Prvu službenu utakmicu pod novim imenom klub je odigrao početkom listopada 1949. godine s momčadi SD "Naprijed" Sisak. NK "Metalac" nastavio je tradiciju i kontinuitet svog predhodnika "Radnika" i uvršten je u prvenstvo III. Zone Zagrebačke nogometne oblasti.

Igrajući redovito u raznim rangovima natjecanja, NK "Metalac" od početka djelovanja do 1984. godine postigao je niz zapaženih rezultata, koji su ga uvrstili u skupinu najpoznatijih i najboljih klubova u SR Hrvatskoj. Prvi značajniji prvenstveni rang natjecanja, u kojem je klub igrao, bila je pokrajnska liga Nogometnog podsaveza Zagreb 1952./53.godine gdje osvaja osmo mjesto. Već u sezoni 1953./54. godine klub postiže i prvi veći uspjeh, osvaja naslov jesenskog prvaka u međupodsaveznoj ligi, a u sezoni 1954./55. godine prvo mjesto u južnoj ligi Nogometnog podsaveza Sisak i drugo mjesto u završnom natjecanju za naslov prvaka Nogometnog podsaveza. Klub se ponovo natječe u međupodsaveznoj ligi (treće mjesto) 1956./57. godine i 1957./58. godine (drugo mjesto). Od sezone 1958./59. godine NK "Metalac" Sisak je član XIV. nogometne zone Sisak-Karlovac (peto mjesto 1958./59. i treće mjesto 1959./60.). NK "Metalac" 1958. i 1960. godine igra neuspješne kvalifikacije za 2. saveznu nogometnu ligu. Od sezone 1960./61. godine, nakon rasformiranja XIV. Zone, klub igra u podsaveznoj ligi Nogometnog podsaveza Sisak i osvaja prvo mjesto a drugo mjesto u sezoni 1961./62. Slijedi potom više sezone igranja u Zagrebačkoj nogometnoj zoni gdje osvaja: deveto mjesto 1962./63. i 1963./64., treće mjesto 1964./65., i deseto mjesto 1965./66.

U sezoni 1968./69. "Metalac" igra u podsaveznoj ligi i osvaja drugo mjesto, dok godinu dana kasnije (u sezoni 1969./70.) još jednom postaje prvak te lige i kroz kvalifikacije ulazi u Zagrebačku nogometnu zonu.

Razdoblje najvećih uspjeha

Nakon 1970. godine nailazi razdoblje najvećih uspjeha "Plavih" iz Capraga. U sezoni 1973./74. NK "Metalac" osvaja prvo mjesto u Zagrebačkoj nogometnoj zoni i postaje član Jedinstvene hrvatske nogometne lige. U ovoj ligi igra jednu sezonu (treće mjesto 1974./75.), do njenog rasformiranja. U sezoni 1975./76. osvaja prvo mjesto u Hrvatskoj nogometnoj ligi – Sjever i poslije uspješnih kvalifikacija s NK Šibenikom, prvakom južne skupine Hrvatske lige, postaje član 2. savezne lige – Zapad. NK "Metalac" je ovim uspjehom istodobno postao amaterski prvak Hrvatske. Ulaskom u Drugu saveznu ligu – Zapad NK "Metalac" je postigao najveći dotadašnji uspjeh.

U Drugoj saveznoj nogometnoj ligi – Zapad momčad NK "Metalca" igrala je samo jednu sezonu (ispao zbog slabije razlike pogodaka) osvojivši petnaesto mjesto (sveukupno sedmi hrvatski klub u to vrijeme) i od jeseni 1977. godine ponovo je član Hrvatske nogometne lige – sjever. U sezoni 1977./78. "Metalac" biva treći, a 1978./79. drugi u Hrvatskoj nogometnoj ligi – Sjever. Od jeseni 1979. godine klub igra u Jedinstvenoj hrvatskoj nogometnoj ligi, do njena rasformiranja ljeti 1983. godine.

Sportsko društvo "Metalac" Sisak

27. ožujka 1982. godine NK "Metalac" Sisak djeluje u sklopu novoorganiziranog Sportskog društva "Metalac" Sisak. U sastavu SD "Metalac" Sisak djelovali su odbojkaški, rukometni, kuglački, stolnoteniski, nogometni i športsko ribolovno društvo koji svi zajedno imaju isti naziv "Metalac" Sisak, te Streljačko društvo "Željezara". Športsko društvo "Metalac" djeluje sve do domovinskog rata.

U sezoni 1983./84. NK "Metalac" osvaja prvo mjesto u jesenskom dijelu prvenstva a drugo mjesto na kraju sezone u Hrvatskoj nogometnoj ligi – Sjever. NK "Metalac" je više puta bio pobjednik natjecanja za Nogometni kup Jugoslavije na području Nogometnog podsaveza Sisak, a sezone 1983./84. klub postiže najveći uspj eh u Kupu maršala Tita kada ulazi u poluzavršnicu natjecanja. Gubi od renomiranog protivnika u Splitu, Hajduka koji osvaja ovo natjecanje iste godine.

Nakon poluzavršne utakmice u Splitu NK "Metalac" do sezone 1986./87. nije imao većih uspona i padova u prvenstvima i igrao III. rang natjecanja, a nakon te sezone ispada u IV. rang natjecanja gdje ostaje sve do Domovinskog rata.

Hrvatska nogometna liga

NK Metalac zamrzava status u 2. HNL skupina "Sjever" 1992. godine zbog ratnih stradanja i blizine bojišnice. Nakon toga igra trećeligaški rang. U sezoni 1996./97. NK "Metalac" Sisak igra Drugu Hrvatsku nogometnu ligu – Središte i osvaja peto mjesto na kraju sezone. Osvojivši trinaesto mjesto u sezoni 1997./98., "Metalac" ispada iz drugoligaškog društva zbog reorganizacije lige i stvaranja jedinstvene 2. HNL. NK "Metalac" Sisak u sezoni 1998./99. osvaja četrnaesto mjesto u trećoj ligi i ispada u županijsku ligu Sis.-moslavačke županije. Sezonu 2000./01. ponovno se vraća u trećeligaško društvo gdje se zadržava do sezone 2001./02., kada klub ispada u niži rang osvojvši petnaesto mjesto.

Crni dani nad klubom u Capragu i povratak u HNL

"Plavi iz Capraga" sezone 2003./04. ispadaju u najniži rang natjecanja, 2. županijsku ligu Nogometnog saveza Sisačko-moslavačke županije. Sezonu igranja u 2. ŽNL klub je reorganizirao upravu i igrački kadar. U sezoni 2004./05. NK "Metalac" Sisak osvaja prvo mjesto u 2. ŽNL NSSMŽ, a 2005./06. NK "Metalac" Sisak osvaja prvo mjesto u 1. ŽNL NSSMŽ i ulazi u kvalifikacije za 3. HNL (reorganizacijom lige osigurano im je nastavak natjecanja u 4. HNL – Središte B 2006./07.). Iako u kvalifikacijama za Treću Hrvatsku nogometnu ligu – Zapad NK "Metalac" osvaja treće mjesto i osnivanjem [četvrte Hrvatske nogometne lige ulazi u viši rang natjecanja. Od sezone 2006./07. natječe se u 4. HNL – Središte B. Sezone 2007./08. "Plavi grom" osvaja prvo mjesto u 4. HNL – Središte B, ova sezona ostaje poznata po "Slučaju Milečki" kada umjesto NK "Metalaca" koji osvaja prvo mjesto, u 3. HNL ulazi NK Samobor.[2] U sezoni 2008./09. osvaja treće mjesto u prvenstvu, NK "Metalac" te godine ulazi među najbolje trideset i dvije momčadi u Hrvatskom nogometnom kupu. Pobijedivši NK Novalju (0:1) u gostima, "Plavi iz Capraga" ugostili su renomiranu momčad iz Rijeke. HNK Rijeka pobijedila je (0:6). Od sezone 2012./13. NK "Metalac" nastupa u Premijer ligi Sisačko-moslavačke županije. Nakon teških financijskih problema u klubu, 23. siječnja 2014. godine C.I.O.S. grupa iz Zagreba potpisuje sponzorski ugovor s NK Metalcem u trajanju od dvije i pol godine što klubu osigurava stabilniju budućnost.[3]

Stadion[uredi | uredi kôd]

NK Metalac nastupa na igrališu u gradskom predjelu Caprag. Kapacitet gledališta je 3.000, od toga 450 sjedećih koji su natkriveni. Nalazi se u središtu sisačkog naselja Caprag iza placa.

Malonogometni turnir "Vladimir Šikić" Sisak[uredi | uredi kôd]

NK Metalac od 1978. godine organizira svake godine zimski memorijalni malonogometni turnir u spomen nesretno preminulom igraču na utakmici, Vladimiru Šikiću.[4]

Navijači[uredi | uredi kôd]

Navijači koji bučno prate utakmice "Plavih" iz Capraga zovu se Blue condors. Nalaze se na istočnom dijelu nasipa stadiona u Capragu.

Gradski suparnik[uredi | uredi kôd]

Najveći suparnik NK "Metalca" je HNK Segesta, rivalitet između ova dva kluba jako dugo traje, još od samog nastanka NK "Metalca". Prva službena utakmica odigrana je 22. travnja 1946. godine gdje je SD "Naprijed" Sisak pobijedio s 5:2, dugi niz godina ova dva kluba su igrala u istim rangovima natjecanja i suparništvo je postajalo sve veće. "Plavi grom" je imao pristaše iz radničke klase koji su pretežito bili naseljeni u sisačkom naselju Caprag i radili u "Željezari" Sisak, dok je "Stara dama" imala pristaše iz višeg sloja društva. Suparništvo i danas postoji, ali nije toliko jak kao od 1970-ih do 1990-ih godina.

Dres[uredi | uredi kôd]

Danas plava boja je glavna boja kluba, dok je rezervni dres kluba bijeli.

Tijekom godina postojanja kluba izgled dresa se mijenjao.

Prvi dres "Plavog groma" su bile okomite plavo bijele pruge, a gaćice i štucne koje su ga pratile bile su plave boje.

Okomiti dres zadržao se do pedesetih godina 20. stoljeća. Pedesetih godina bijela rezervna boja kluba iskočila je u prvi plan, dres kluba je bio bijele boje dok su gaćice i štucne imale plavu boju. Otprilike krajem pedesetih godina 20. stoljeća bijela boja je prevladala, dres, gaćice i štucne su bile kompletno bijele boje, jedino plave su bile bočne linije sa svake strane dresa. Sredinom šezdesetih godina klub se vraća svome autohtonom dresu i okomitim linijama plave i bijele boje. Tih godina gaćice i štucne su bile kompletno plave boje. U razdoblju najvećih rezultata u povijesti kluba, plava je bila boja glavnog dresa dok je bijela bila rezervna. Jedino sedamdesetih godina su se nosile bijele štucne i gaćice, dok je osamdesetih kompletna garnitura glavnog dresa postala plave boje na kojoj su bile tanke, jedva vidljive okomite linije bijele boje. Plava boja je prevladavala sve do današnjeg vremena. Boja glavnog i rezervnog dresa cijelu povijest kluba mjenala se kroz ove dvije nijanse tamno plave i bijele boje.

Radnik 1946.
Metalac 1960.
Metalac 1965.
Metalac 1970.
Metalac 1975.
Metalac 1980.
Metalac 1990.
Metalac 2000.

Poznati igrači, treneri i športski radnici[uredi | uredi kôd]

Poznati treneri[uredi | uredi kôd]

Nastupi u završnicama kupa[uredi | uredi kôd]

Kup maršala Tita[uredi | uredi kôd]

Sezona Kolo Klub Rezultat
1947. 1.kolo Crvena zvijezda Sunja 7:3
2. kolo Udarnik 2:3
1983./84. 1/16 završnice FK Vardar Skopje 2:1
1/8 završnice Osijek 2:2 (5:4 jed.)
1/4 završnice GOŠK Jug Dubrovnik 1:0
poluzavršnica Hajduk Split 1:2

Hrvatski nogometni kup[uredi | uredi kôd]

Sezona Kolo Klub Rezultat
1994./95. 1/16 završnice Inker Zaprešić 1:5, 0:2
2008./09. pretkolo Novalja 1:0
1/16 završnice Rijeka 0:6

"Metalac" kroz godine u SFRJ[uredi | uredi kôd]

"Metalac" kroz godine u Hrvatskoj nogometnoj ligi[uredi | uredi kôd]

2. HNL – Središte

Sezona Rang Liga poz. ut. pob. rem. por. gol. pgpl bod Kup
(domet i suparnik)
1996./97. 2 2. HNL 1996./97. 5. 30 13 6 11 60 47 45
1997./98. 2 2. HNL 1997./98. 13. 32 4 14 14 40 54 26

3. HNL – Središte

Sezona Rang Liga poz. ut. pob. rem. por. gol. pgpl bod Kup
(domet i suparnik)
1998./99. 3 3. HNL – Središte 1998./99. 14. 30 6 6 18 35 60 24

Županijska liga

Sezona Rang Liga poz. ut. pob. rem. por. gol. pgpl bod Kup
(domet i suparnik)
1999./00. 4 1. ŽNL Sisačko-moslavačka

3. HNL – Središte

Sezona Rang Liga poz. ut. pob. rem. por. gol. pgpl bod Kup
(domet i suparnik)
2000./01. 3 3. HNL – Središte 2000./01. 8. 30 14 6 10 56 50 48
2001./02. 3 3. HNL – Središte 2001./02. 15. 30 6 3 21 28 80 21

Županijska liga

Sezona Rang Liga poz. ut. pob. rem. por. gol. pgpl bod Kup
(domet i suparnik)
2002./03. 4 1. ŽNL Sisačko-moslavačka
2003./04. 5 2. ŽNL Sisačko-moslavačka
2004./05. 5 2. ŽNL Sisačko-moslavačka 1. 28 22 3 3 100 28 69
2005./06. 4 1. ŽNL Sisačko-moslavačka 1. 30 24 0 6 105 31 72

4. HNL – Središte B

Sezona Rang Liga poz. ut. pob. rem. por. gol. pgpl bod Kup
(domet i suparnik)
2006./07. 4 4. HNL – Središte B 7. 34 17 6 11 84 56 57
2007./08. 4 4. HNL – Središte B 1. 33 / utakmica Sava – Metalac nikad nije registrirana 23 5 5 85 33 74
2008./09. 4 4. HNL – Središte B 3. 34 17 6 11 64 43 57 1/16 završnice
Rijeka 0:6,
2009./10. 4 4. HNL – Središte B 9. 34 14 4 16 66 53 46
2010./11. 4 4. HNL – Središte B 10. 30 9 5 16 48 57 32
2011./12. 4 4. HNL – Središte B 12. 30 8 7 15 31 56 31

Premijer liga Sisačko-moslavačke županije

Sezona Rang Liga poz. ut. pob. rem. por. gol. pgpl bod Kup
(domet i suparnik)
2012./13. 4 Premijer liga 3. 28 18 5 5 60 27 59
2013./14. 4 Premijer liga 13. 26 5 5 16 29 57 20

Županijska liga

Sezona Rang Liga poz. ut. pob. rem. por. gol. pgpl bod Kup
(domet i suparnik)
2014./15. 5 1. ŽNL Sisačko-moslavačka 4. 26 14 6 6 55 29 48
2015./16. 5 1. ŽNL Sisačko-moslavačka 5. 29 14 6 9 48 40 48
2016./17. 5 1. ŽNL Sisačko-moslavačka 5. 30 18 4 8 73 32 58
2017./18. 5 1. ŽNL Sisačko-moslavačka 12. 30 11 5 14 54 52 38
2018./19. 5 1. ŽNL Sisačko-moslavačka 13. 30 10 3 17 49 60 33
2019./20. 5 1. ŽNL Sisačko-moslavačka 5. 17 10 1 6 40 16 31
2020./21. 5 1. ŽNL Sisačko-moslavačka 6. 30 14 9 7 60 43 51
2021./22. 6 1. ŽNL Sisačko-moslavačka 4. 25 12 8 5 53 38 44
2022./23. 6 1. ŽNL Sisačko-moslavačka 7. 25 11 2 12 36 63 35

Napomena:

Sezona 2007./08. ostaje poznata po "Slučaju Milečki" kada umjesto NK Metalaca koji osvaja prvo mjesto, u 3. HNL ulazi NK Samobor.

Sezona 2019./20. završava ranije zbog pandemije COVID-19.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Metalac povijest, blog.dnevnik.hr, pristupljeno 26. ožujka 2016.
  2. U treću ligu Metalac ili Samobor?Arhivirana inačica izvorne stranice od 2. veljače 2014. (Wayback Machine), nk-sava.hr, pristupljeno 26. ožujka 2016.
  3. Metalac i C.I.O.S. grupa potpisali sponzorski ugovorArhivirana inačica izvorne stranice od 2. veljače 2014. (Wayback Machine), mojsisak.com, 23. siječnja 2014., pristupljeno 26. ožujka 2016.
  4. Zimski malonogometni turnir „Vladimir Šikić“ - SisakArhivirana inačica izvorne stranice od 2. veljače 2014. (Wayback Machine), mojsisak.com, 20. siječnja 2014., pristupljeno 26. ožujka 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi NK Metalac Sisak