NK Sesvetski Kraljevec

Izvor: Wikipedija
NK Sesvetski Kraljevec
Puno ime Nogometni klub Sesvetski Kraljevec
Osnovan 1949.
Igralište NK Sesvetski Kraljevec
Liga 1. Zagrebačka nogometna liga
2020./21. 6.[1]
Domaći dres
Drugi dres
Trenutačna sezona

NK Sesvetski Kraljevec je nogometni klub iz Sesvetskog Kraljevca. U sezoni 2022./23. se natječe u 4. NL Središte Zagreb-A

Povijest[uredi | uredi kôd]

Povijest nogometnog kluba[uredi | uredi kôd]

Povijest započinje u srpnju 1946. godine, kad se osniva „Fiskulturni aktiv” –„Naša krila”, što je bio početak aktivnog igranja nogometa u Sesvetskom Kraljevcu, a igralo se na raznim lokacijama. Godine 1949. radnici „Centralne mašinske radionice”, kasnijeg Končara osnivaju Nogometni klub „Nafta”, koji 1952. mijenja ime u NK „Tunt”, a 1958. godine u NK „Vatrogasac”. Športsko društvo „Budućnost” osnovano je 1961. godine, u njemu su se igrali nogomet, šah, kuglanje, automoto, i sl. Isto športsko društvo 1992. godine mijenja ime u NK „Končar – Transistem”, a 1995. godine u NK „Sesvetski Kraljevec”, pod kojim djeluje i danas.[2]

Povijest igrališta[uredi | uredi kôd]

Godine 1949. izgrađeno je nogometno igralište na lokaciji Štibrenska ulica Ulica I. Politea, na zemljišno knjižnoj čestici br. 1237 (nova br. 5898). Kao glavno igralište korišteno je do 1964, godine, a nakon toga kao pomoćno igralište i igralište za utakmice mladeži i veterana. Isto igralište je 12. ožujka 2001. godine prodano na dražbi te je novi vlasnik postala „Strojna obrada metala DIP” u Sesvetskom Kraljevcu. Godine 1964. izgrađeno je novo igralište u ulici Ive Politea 40, na katastarskoj čestici br. 1238 (nova br. 5990/1). Uoči Univerzijade u Zagrebu, novcem SFK–a i Mjesne zajednice, igralište i prostorije generalno su uređeni. Igralište sa zgradom (svlačionice, tuševi, sanitarije, kotlovnica, kuglana, ugostiteljski lokal i ostale prostorije. 1999. godine opet je prodano na dražbi privatnoj osobi, koja je klubu dragovoljno i bez ikakve naknade, ustupila na korištenje nogometno igralište s pratećim sadržajima. Novi vlasnik uložio je mnogo novca i imao je namjeru izgraditi športsko rekreacijski centar te proširiti sportsku djelatnost, no kako nije naišao na podršku i zainteresiranost šire zajednice, od svega je odustao.

Grad Zagreb 2003. godine pronalazi rješenje; otkupljuje igralište i objekte te ih daje na korištenje Klubu. Od tada klub počinje nesmetano djelovati te se bira nova uprava koja počinje s radom u vrlo teškim uvjetima. Objekt i igralište bili su u vrlo lošem stanju, pa su se morali srušiti. Zahvaljujući velikom entuzijazmu Uprave i ostalih članova zajednice krenuli su se stvarati uvjeti za normalan rad. Uređeno je ponovno napravljeno pet svlačionica; obojeno je pročelje objekta; urešen je i opremljen klupski kafić te niz drugih radova na objektu.

Godine 2006. Grad Zagreb prepoznaje rad i trud u klubu te na već pripremljeni teren, ulaže u izgradnju zemljišta s umjetnom travom dimenzije 64 X 45 m, na kojem se danas igraju utakmice i treniraju ekipe mlađe dobi.

Zbog lošeg stanja na velikom igralištu, 2007. godine Grad Zagreb ulaže u izgradnju velikog igrališta s umjetnom travom dimenzija 108 X 68 m te su time riješeni svi problemi odigravanja utakmica i treninga u bilo koje vrijeme. Teren je otvoren na slavlju 60 godina kluba utakmicom protiv GNK Dinama pred oko 4 do 5 tisuća gledatelja. Rezultat je bila 8:1 pobjeda Dinama. Strijelci su bili: Šokota (2), Pokrivač (2), Sammir, Mikić, Tomić i Pandev, dok je počasni pogodak za Kraljevčane postigao Jandroković.[3]

Klub danas[uredi | uredi kôd]

Trenutno klub broji više od 350 registriranih igrača u 14 kategorija, a oformljena je i Otvorena škola kao i dvije selekcije djevojčica. Momčadi se natječu u službenim natjecanjima HNS-a i ZNS-a uz redovno sudjelovanje na domaćim i internacionalnim turnirima. Od izdojenih turnira vrijedi spomenuti sudjelovanje na Šampion Junior kupu u Sarajevu, BiH gdje je škola nogometa nastupila s preko 100 igrača u 11 ekipa.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Croatia 2020/21 - Fifth Level (1st County Leagues). rsssf.com. Pristupljeno 8. srpnja 2021.
  2. Župa Isusova Uskrsnuća 1971. – 2011. Župa Isusovog uskrsnuća. Sesvetski Kraljevec. 2011. str. 162–163. ISBN 978–953–191–571–7 Provjerite vrijednost parametra |isbn=: invalid character (pomoć)
  3. Šokota debitirao golovima
Nedovršeni članak NK Sesvetski Kraljevec koji govori o hrvatskom nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.