NK Studentski Grad

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
NK Studentski grad
Puno ime Nogometni klub Studentski grad Zagreb
Nadimak Studenac
Osnovan 1.1. 1972
Igralište "Grbavica"
Kapacitet 500
Liga 2. Zagrebačka liga
2005./06. 5. mjesto
Domaći dres
Gostujući dres

NK Studentski grad je nogometni klub iz Zagreba.

Klub se nalazi u kvartu Gornja Dubrava u zagrebačkoj četvrti Dubrava. Sjedište kluba smješteno je u zgradi bivše mjesne zajednice u Studentskom gradu na adresi Studentski grad, M. Gavazzija bb. Nogometni teren se nalazi u ulici Gjure Prejca i popularno ga se naziva "Grbavica". Klub se trenutačno nalazi u 2. Zagrebačkoj ligi. Igrači igraju u tamnoplavim dresovima s bijelim crtama na rukavima.

Povijest[uredi VE | uredi]

Počeci[uredi VE | uredi]

NK Studentski grad osnovan je 1972. godine u Studentskom gradu. Uspjeli su se kvalificirati u 2. zagrebačku ligu 1977. i postigli značajne uspjehe ( pobjede nad Maksimirom, Dubravom, Podsusedom...). I sljedećih godina Studentski grad postiže uspjehe i do sredine 80-ih godina dostiže drugo mjesto u 2. zagrebačkoj ligi, te nešto kasnije i prvo mjesto. Ekipa kasnije slabi i istisnuta je od mnogo jačeg Maksimira, Dubrave i Prigorja.

Međuopćinska liga[uredi VE | uredi]

I na ovome se natjecanju Studentski grad iskazao, postigavši vrlo dobre rezultate ( 3. mjesto ) ali ih je opet nadjačao kvartovski rival Dubrava. Ipak su dobivali utakmice protiv drugih klubova, međuostalom i Maksimira. Na posljednjem međuopćinskom natjecanju osvojili su 6. mjesto

Novija povijest[uredi VE | uredi]

Dok se susjedna Dubrava premjestila u 1. zagrebačku ligu, Studentski grad ostaje u drugoj gdje ne uspijeva prevladati mnogo jači Maksimir i Prigorje. U sezonama do 2003. stalno su se držali sedmog i osmog mijesta, ali 2003./04. na opće iznenađenje osvajaju treće mjesto. Sljedeće godine ne uspijevaju obraniti položaj i završavaju šesti. 2006./07. dosežu samo dno kada su na posljednjem, 14. mjestu.

Klub je osvojio nekoliko drugih turnira i natjecnja.

Nogometni teren je djelomično obnovljen i postavljene su tribine.

Zahvaljujući dugogodišnjem direktoru kluba Željku Petroviću i nekolicini marljivih entuzijasta klub je napredovao financijski i kvalitativno. Pokrenute su neke strukture u gradu Zagrebu, te je postavljena i rasvjeta.

Nogometni teren[uredi VE | uredi]

Nogometni teren "Grbavica" je upočetku bio običan travnjak sa označenim linijama igrališta. Nakon nekog vremena oko glavnog terena je postavljena metalna ograda i nasip za gledatelje. Kasnije su još dodane klupe za rezervne igrače i trenere, a sam travnjak je obnovljen.

Kraj glavnog terena se nalaze 2 pomoćna mala terena za juniore na koje su postavljeni golovi. Nedavno je na sjevernoj strani postavljena tribina za gledatelje sa oko 100 sjedećih mijesta, a na nasip može stati još mnogo više gledatelja.

Izgrađene su i nove prostorije za klupsko vodstvo, svlačionice i tuševi za izgrače, a posebno svlačionice i tuševe za suce, sve to u kratko vrijeme i nesebničnim zalaganjem šačice ljudi u vodstvu tog kluba.

Uspjesi[uredi VE | uredi]

  • Druga zagrebačka liga: dva druga i jedno treće mjesto.
  • Kup Zagreba : treće mjesto.
  • Plasman u 1. zagrebačku ligu u sezoni 2006./07.

Plasman u 2. hrvatsku nogometnu ligu za kadete i juniore ovoga kluba najveći je podvig u povijesti, u sezoni 2009/2010 kadeti i juniori NK Studentskog grada odmjerit će snage sa vrlo jakim klubovima iz sjevernog dijela hrvatske.

Navijači[uredi VE | uredi]

Kako je klub zasjenjen mnogo većim i jačim suparnikom, NK Dubrava, tako su i navijači kluba malobrojni. Za klub uglavnom navijaju obitelji igrača te njihovi prijatelji.

Vanjski izvori[uredi VE | uredi]