Na Zapadu ništa novo

Izvor: Wikipedija
Korice prvog izdanja (1929.)

Na zapadu ništa novo (njem. Im Westen nichts Neues), najznačajniji roman njemačkoga književnika Ericha Marie Remarquea i najpoznatiji roman s tematikom Prvog svjetskog rata. Ubraja se među književne klasike 20. stoljeća i klasike svjetske književnosti.[1] Iako ga je sam Remarque obilježio nepolitičnim, roman se svrstava u proturatnu prozu, zbog čega je i bio na popisu zabranjenih knjiga u Trećem Reichu. Roman se također svrstava i u Bildungsromane, zbog naglaska na izgradnji glavnog lika kroz tijek fabule.

Izlazio je u nastavcima kao dodatak u liberalnim berlinskim novinama Vossische Zeitung između 10. studenog 1928. i 29. siječnja 1929. godine te se tiskao u 450.000 primjeraka. Ubrzo nakon objavljivanja prvih nastavaka izazvao je rasprave u njemačkoj javnosti, uglavnom kao predmet prepirke liberala i nacista.

Samo u prvih 18 mjeseci od objavljivanja preveden je na 22 jezika i prodan u 2,5 milijuna primjeraka.[2] Do danas je preveden na 50 jezika i prodan u 40 milijuna primjeraka.

Radnja romana odvija se na Zapadnom bojištu tijekom Prvom svjetskom ratu te prati sudbinu njemačkih vojnika koji, godinama izloženi strahotama modernog ratovanja, prolaze kroz teške tjelesne i psihološke traume nakon kojih više nisu sposobni uklopiti se u civilni život. Zbivanja se prikazuju s gledišta Paula Bäumera, mladića koji je kao dobrovoljac otišao u vojsku na poticaj učitelja i vlastitog domoljublja. Nakon što je iskusio oskudicu, ranjavanje i svjedočio pogiblji svojih školskih sudrugova, prijatelja i poznanika, postupno gubi vjeru u svoja načela te konačno i pogiba 1918. na dan kada službeni bilten njemačkog Vrhovnog zapovjedništva objavljuje kako »nema značajnih događaja na Zapadnom bojištu«.

Remarque je roman napisao djelomično nadahnut vlastitim ratnim iskustvima i potaknut željom da progovori o »naraštaju uništenom ratom, čak i ako je izbjegao granate«.

Izvan Njemačke roman nije doživio kontroverze, već su mu, naprotiv, hollywoodske filmske adaptacije donijele veliku popularnost. Godine 1979. američka kuća CBS snimila je i televizijsku seriju, a roman je doživio i stripovsku i radijsku adaptaciju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (nje.) Testament der Gefallenen Focus, 31. svibnja 2009. (pristupljeno 22. srpnja 2018.)
  2. (eng.) Eksteins, Modris (travanj 1980.). »All Quiet on the Western Front and the Fate of a War«. Journal of Contemporary History. SAGE Publications. 15 (2): 353.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]