Nacionalna stranka Novog Zelanda

Izvor: Wikipedija
Nacionalna stranka Novog Zelanda
Vođa Bill English
Predsjednik Peter Goodfellow
Glavni tajnik Paula Bennett
Slogan Radom za Novi Zeland
Osnovana 13. - 14. svibnja 1936.
Sjedište Wellington
Država djelovanja Novi Zeland
Ideologija konzervativizam
ekonomski liberalizam
Politički položaj desni centar
Međunarodna skupina Međunarodna demokratska zajednica
Skupina u Europskom parlamentu Savez europskih konzervativaca i reformista
Predstavnički dom
59 / 121
Službene boje plava
Službena stranica

Nacionalna stranka Novoga Zelanda (engleski: New Zealand Nationaln Party, maorski: Rōpū Nāhinara) konzervativna je politička stranka desnog centra na Novom Zelandu.[1] Jedna je od dvije najveće stranke u Novom Zelandu, zajedno s povijesnim protivnicima Laburističkom strankom Novoga Zelanda.

Stranka je nastala ujedinjavanjem Ujedinjene i Reformske stranke, koje su tijekom 1920-ih činile veliku stranačku koaliciju. Njihovim ujedinjenjem, Nacionalna stranka je postala druga najstarija parlamentarna stranka u državi.[2] Početkom 1990-ih stranka je u svoj program uvrstila i ekonomski liberalizam, kao jednu od temeljnih odrednica ideologije. Uz prevladavajući konzervativizam, stranka zastupa i načela tzv. klasičnog liberalizma.[3]

Krilatica stranke glasi Radom za Novi Zeland, zbog čega se često pogrešno povezuje s Laburistima. Službena boja, kao i većine konzervativnih stranaka, jest plava. Sjedište stranke nalazi se u glavnom gradu Wellingtonu, s brojnim pokrajinskim i općinskim podružnicama.

Surađuju s desničarskom Maorskom strankom, centrističkom Ujedinjenom budućnosti i liberalnom strankom ACT Novi Zeland. Članica je Međunarodne demokratske zajednice, a surađuje i s Europskom strankom konzervativaca i liberala.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. CNN Online (engl.), uredništvo: Novozelandska stranka desnog centra pobijedila na izborima!, 20. rujna 2014. (pristupljeno 20. rujna 2014.)
  2. Raymond, Miller, Političke stranke u Novom Zelandu (engl.), Australia: Oxford University Press, 2005., str. 32.
  3. The Encyclopedia of the New Zealand (engl.), TEARA: Nacionalna stranka: 4. stranačka načela, 30. kolovoza 2016. (pristupljeno 30. kolovoza 2016.)