Nacionalni muzej Koreje

Koordinate: 37°31′24″N 126°58′47″W / 37.5233°N 126.9797°W / 37.5233; -126.9797
Izvor: Wikipedija
National Museum of Korea
국립중앙박물관

Nacionalni muzej Koreje 2006. god.
Osnovan 1909.
2005. (Yongsan)
Smještaj 137 Seobinggo-ro, Yongsan-gu, Seul, Južna Koreja
Vrsta Umjetnički muzej, Povijesni muzej
Izlošci preko 310.000 predmeta (2010.)[1]
Broj posjetitelja 3.476.606 (2017.)
3.354.161 (2019.)[2]
Službena stranica www.museum.go.kr

Nacionalni muzej Koreje (kor. 국립중앙박물관, transl. Gunglib Jung-ang Bangmulgwan) je najvažniji muzej za povijest Koreje i korejsku umjetnost, kao i glavna kulturna institucija koja predstavlja Koreju; te jedan od najvećih muzeja u Aziji. Od svog osnutka 1945. godine, muzej je bio posvećen različitim studijama i istraživačkim aktivnostima iz područja arheologije, povijesti i umjetnosti, kontinuirano razvijajući različite izložbe i obrazovne programe[3] God. 2012., objavljeno je da je kako je muzej, od preseljenja u kvart Yongsan 2005. godine, privukao 20 milijuna posjetitelja ili preko 3 milijuna godišnje, što ga čini jednim od najposjećenijih muzeja na svijetu i Aziji, te najposjećenijim u Južnoj Koreji.[4].

Nacionalni muzej Koreje 2012. god.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Izložba u muzeju 1976. god.
Unutrašnjost predvorja s Deseterokatnom pagodom u prvom planu.

Car Sunjong osnovao je prvi muzej u Koreji 1909. god., nazvan „Carski kućni muzej”. Zbirke Muzeja carskih domova u Changgyeonggungu i Općeg muzeja japanske vlade, upravljanih za vrijeme japanske vladavine Korejom, postale su jezgro zbirke Nacionalnog muzeja, koja je osnovana kada je Južna Koreja ponovno stekla neovisnost 1945. godine.

Tijekom Korejskog rata, 20.000 predmeta iz muzeja sigurno je premješteno u Busan kako bi se izbjeglo njihovo uništenje. Kad se muzej nakon rata vratio u Seul, bio je smješten u palačama Gyeongbokgung i Deoksugung. God. 1972., muzej se preselio u novu zgradu, uzgrađenu na temelju palače Gyeonbokgung. Muzej je ponovno premješten 1986. god. u Jungangcheong, bivšu zgradu opće vlade Japana, gdje je bio smješten (s određenim kontroverzama i kritikama) do rušenja zgrade 1995. god. Muzej je u prosincu 1996. otvoren za privremeni smještaj u obnovljenoj dvorani za socijalno obrazovanje, prije nego što je 28. listopada 2005. službeno otvorena u svojoj velikoj novoj zgradi u obiteljskom parku Yongsan.

Ulaz u muzej.

On je šesti po veličini muzej na svijetu po površini, koji sada zauzima ukupno 3.180.000 četvornih metara. Kako bi se zaštitili artefakti unutar muzeja izgrađena je glavna zgrada koja je mogla podnijeti potres magnitude 6,0 po Richteru. Također, izložbene vitrine su opremljene platformama koje apsorbiraju udarce. Tu je i sustav prirodne rasvjete koji koristi sunčevu svjetlost umjesto umjetnih svjetala i posebno dizajniran klimatizacijski sustav. Muzej je izrađen od vatrootpornih materijala i ima posebne izložbene dvorane, obrazovne prostore, dječji muzej, ogromne izložbene prostore na otvorenom, restorane, kafiće i trgovine.[1]

Ustroj i kolekcija[uredi | uredi kôd]

Replika stijene s petroglifima iz Bangudaea (6.000-1.000 pr. Kr.).

Muzej je podijeljen na tri kata, pri čemu, simbolično, lijeva strana muzeja treba predstavljati prošlost, dok desna strana muzeja predstavlja budućnost. U prizemlju su parkovi, vrtovi autohtonih biljaka, slapovi i bazeni, te zbirka pagoda, stupa, lampiona i stela (uključujući Nacionalno blago Koreje br. 2, Veliko zvono Bosingaka, primjer korejskih zvona iz razdoblja Joseona).

Prvi kat[uredi | uredi kôd]

Na prvom katu je pretpovijesna i povijesna galerija koja sadrži otprilike 4.500 artefakata od paleolitika do razdoblja Ujedinjene Sile (668. – 935.), iskopanih s nalazišta širom Koreje. Devet izložbenih soba u galeriji su paleolitska soba, neolitska soba, brončano doba i Gojoseon soba, soba Tri kraljevstva, soba Goguryeo, soba Baekje, soba Gaya i Soba Sila. Tu su izloženi predmeti od kremenih ručnih sjekira do luksuznih drevnih kraljevskih ukrasa, koji prikazuju dug put ranih doseljenika na poluotoku do razvijanja jedinstvene korejske kulture. Neki od najvažnijih izložaka su petroglifi Bangudae i Songgung-ni u neolitskoj i sobi brončanog doba.

Na prvom katu izloženi su predmeti srednjovjekovne i rane moderne povijesti, koja prikazuje kulturno-povijesnu baštinu kroz razdoblja Ujedinjene Sile (8 soba), Balhae, Goryeo i Joseon (po jedna soba za svako razdoblje).

Drugi kat[uredi | uredi kôd]

Na drugom katu nalaze se Galerija donacija i Galerija kaligrafije i slikarstva, koje sadrže 890 umjetničkih djela koje linijama i bojama prikazuju tradicionalne i vjerske umjetnosti Koreje. Galerija kaligrafije i slikarstva podijeljena je u četiri prostorije: Soba za slikanje, Soba za kaligrafiju, Soba budističkih slika i Sarangbang (Studio znalca). U Galeriji donacija nalazi se 800 umjetnina doniranih iz privatnih kolekcija mnogih kolekcionara. Galerija je podijeljena u jedanaest soba.[5]

Treći kat[uredi | uredi kôd]

Na trećem katu nalazi se Galerija skulptura i umjetničkih obrta sa 630 predmeta koji predstavljaju korejsku budističku skulpturu i zanatske radove. Pet soba galerije su: Soba za umjetnost od metala, Soba Celadon keramike, Soba Buncheong okamine, Bijeli porculanski salon i Soba budističkih skulptura.

Na trećem katu nalazi se i Azijska galerija umjetnosti koja sadrži 970 djela koja istražuju sličnosti i razlike između azijske umjetnosti i spajanja azijske i zapadne umjetnosti preko Puta svile. Pet soba su: Indijska i jugoistočna azijska umjetnička soba, srednjoazijska umjetnička soba, soba kineske umjetnosti, soba podzemnih relikvija okruga Sinan i soba umjetnosti Japana.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Nacionalni muzej Koreje
  1. a b Director's Message | About the Museum | 국립중앙박물관, Museum.go.kr, studeni 2010. (engl.) Pristupljeno 27. lipnja 2020.
  2. The Art Newspaper List of most visited art museums, The Art Newspaper, 9. travnja 2020. (engl.) Pristupljeno 25. lipnja 2020.
  3. Najbolji muzeji Seula, CNN Go, 27. listopada 2011. (engl.) Pristupljeno 27. lipnja 2020.
  4. National Museum of Korea Welcomes 20-Millionth Visitor since Its Relocation to Yongsan (engl.) Pristupljeno 27. lipnja 2020.
  5. Yomiuri Shimbun, Taiwan's National Palace Museum opens new branch after 15-year waitArhivirana inačica izvorne stranice od 29. prosinca 2015. (Wayback Machine), Straits Times. Agence France Presse. 28. prosinca 2015. (engl.) Pristupljeno 26. lipnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]