Nacionalni park Darién

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nacionalni park Darién
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Nacionalni park Darién
Flag of Panama.svg Panama


Nacionalni park Darién na karti Panama
Nacionalni park Darién
Nacionalni park Darién
Lokacija NP Darién u Panami
Godina uvrštenja: 1981. (5. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, ix, x
Ugroženost: -
Poveznica: 159 UNESCO

Nacionalni park Darién (šp. Parque Nacional Darién) je najveći nacionalni park (površine 5.790 km²) u Panami. Smješten je između gorja Serranía del Darién, 16 km od i paralelno s karipskom obalom i uz pacifičku obalu, u istoimenoj najjužnijoj panamskoj pokrajini Darién, oko 325 km zapadno od grada Panamá. Park se proteže gotovo cijelom južnom granicom Paname s Kolumbijom (80%), te se nastavlja na nacionalni park Los Katíos u Kolumbiji.

Park površine 7.000 km² je osnovan 1972. godine, a 1980. je proglašen za nacionalni park veličine 8.593,33 km², čiji je dio upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Amerikama 1981. godine, a 1983. je postao UNESCO-v rezervat biosfere[1].

Oncila (Leopardus tigrinus) u NP Darién

Odlike[uredi VE | uredi]

Žene plemena Embera odjevene za ples

U NP Darién nalaze se planine Darién, Sapo, Jungurudo i Pirre, te gorje Jurado i porječja rijeka Tuira, Balsas, Sambu, Jaqué i dio rijeke Chucunaque. Park je strašno nedostupan i do njega se može doći samo čamcem ili teškim kamionima.

U geološkoj prošlosti je ovaj dio Amerike nekoliko puta bio na morskom dnu i posljednji put je izronio na početku pleistocena. Pacifička plima snažno tjera morsku vodu uzvodno u korita rijeka Chucunaque i Tuira, a erozija je oblikovala njegove stijene s mnogim procijepima i klancima.

Zahvaljujući zemljopisnom položaju između Srednje i Južne Amerike u njemu postoje raznolika staništa: pješčane plaže, stjenovite obale, šume mangrova, slatkovodne močvare, šume palmi i tropske kišne šume. Monsunske šume imaju visinu od oko 40 m, s ponekim stablima visokima i do 50 m, a najbujnije su šume drveta cuipo i cativo. Na visinama iznad 200 m javlja se i planinska šuma jedinstvenih ekosustava poput šume patuljastih borova zbog konstantnih oblaka (Cerro Pirre).

Fauna u NP Darién je iznimno raznolika i tu obitavaju rijetke vrste sisavaca kao što su: jaguar, ocelot, šumski pas (Speothos venaticus), kapibara, srednjoamaerički tapir (Tapirus bairdii), bjelousni pekari (Tayassu pecari), glodavci aguti, noćni majmuni, majmun drekavac (Alouatta) i smeđoglavi pauk-majmun (Ateles fusciceps fusciceps), te druge životinje kao što su: harpija i druge ptice, te američki krokodil i kajman naočar.

Područje je također arheološki i antropološki jako bogato i u njemu živi oko 1.000 pripadnika plemena Chocó (Embera) i oko 200 Kuna Indijanaca. Zbog kolonizacije ovih prostora (Kristofor Kolumbo je posjetio ovo područje još 1502., a 1510. su Španjolci osnovali danas nestalo naselje Santa Maria la Antigua del Darién), većina autohtonih stanovnika se odselila i očuvanje indijanske kulture je jedan od prioriteta uprave nacionalnog parka.

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Nacionalni park Darién
  1. World Conservation Monitoring Centre (PDF) (engl.) Preuzeto 9. siječnja 2012.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Koordinate: 7°44′10″N 77°32′50″W / 7.73611°N 77.54722°W / 7.73611; -77.54722