Nacionalni park Sangay

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nacionalni park Sangay
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Nacionalni park Sangay
Flag of Ecuador.svg Ekvador


NP Sangay na karti Ekvador
NP Sangay
NP Sangay
Lokacija NP Sangay u Ekvadoru
Godina uvrštenja: 1983. (5. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, viii, ix, x
Ugroženost: 1992.-2005.
Poveznica: 260 UNESCO

Nacionalni park Sangay je nacionalni park u ekvadorskim pokrajinama Morona Santiago, Chimborazo i Tungurahua u kojem se nalaze dva stratovulkana (Tungurahua visine 5.023 m i Sangay visine 5.230 m), a ekosustav varira od ravnica tropskih kišnih šuma do ledenjaka na vrhovima Anda[1].

Rezervat prirode Sangay, površine 5.177,65 km², je osnovan 1975., a unaprijeđen u nacionalni park 1979. godine. Njegovih 27.192,5 km² pisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi još 1983. godine jer je njegova zabačenost dovela do očuvanja rijetkih životinja kao što su planinski tapir (Tapirus pinchaque)[2], medvjed naočar i andski kondor (Vultur gryphus), a na popis ugroženih mjesta svjetske baštine je dospio (od 1992.-2005.) zbog krivolova, pretjerane ispaše stoke i neplanske izgradnje unutar granica parka[3].

Vulkan Tungurahua prilikom erupcije 2006. god.

U parku su prisutne velike raznolikosti vegetacije, od alpske zona visokog Páramoa do suptropskih vlažnih šuma gornjeg Amazona. Glavni čimbenici koji utječu na topografiju vegetacije su visine i oborine: bujnija vegetacija raste na vlažnijim istočnim obroncima, a alpska tundra se nalazi na najvišim razinama ispod linije ledenjaka gdje dominiraju lišajevi i mahovine. Planinska vlažna šuma se nalazi u dolinama na zapadu, ispiod koje postoji veća raznolikost malog drveća i grmlja.

Pored navedih vrsta, unutar granica parka se nalaze i druge životinjske vrste kao što su: jaguar, puma, ocelot, andska lisica (Lycalopex culpaeus), divovska vidra, brazilski tapir (Tapirus terrestris), bjelorepi jelen (Odocoileus virginianus) i pudú. Tu obitava i od 300-400 vrsta ptica, od kojih su 25 ugrožene vrste ograničenog rasprostiranja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Nacionalni park Sangay na Ecuador OnLine (šp.) Preuzeto 20. siječnja 2012.
  2. CC Downer, The mountain tapir, endangered 'flagship' species of the high Andes, OryxVol. 30, no. 1, 1996., str. 45.-58.
  3. Nacionalni park Sangay (engl.) Preuzeto 20. siječnja 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Nacionalni park Sangay