Nacrt:Dr. Oetker

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dr. Oetker
Dr. Oetker-Logo.svg
Osnovana 1891. (prije 129 godina)
Osnivač(i) August Oetker
Sjedište Flag of Germany.svg Bielefeld, Sjeverna Rajna-Vestfalija
Djelatnost(i) prehrambena industrija
Prihod 10,9 milijarda eura
Vlasnik Rudolf August Oetker
Web stranica oetker.com

Dr. Oetker je međunarodna prehrambena tvrtka sa sjedištem u Njemačkoj koja se bavi proizvodnjom poluproizvoda od slatkih jela (prašaka za peciva, smjesama za kolače i torte, smrznutu pizzu, pudinga, ukrasa za torte, kukuruznih pahuljica i jogurte).

Ukupno 11.617 zaposlenika radi za Dr. Oetker dok u Njemačkoj radi oko 4.500 njih na ukupno šest njemačkih lokacija, koje postaju Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG. Tvrtke kojima upravlja Oetker GmbH u 2017. su ukupno izdvojile 2.430 milijuna eura. Tvrtka je zastupljena u njemačkom maloprodajnom sektoru hrane s oko 1.000 različitih proizvoda.[1]

Tvrtka je dio Oetker Grupe sa sjedištem u Bielefeldu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Početci[uredi | uredi kôd]

Tvrtku je 1891. osnovao doktor August Oetker, prvi razvijeni proizvod bio je Backin, izmjerena količina praška za pecivo koji je, pomiješan sa 500 grama brašna i ostalih sastojaka, stvorio kolač.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Oetkerov sin Rudolf poginuo je u Prvom svjetskom ratu. Međutim, Rudolf i njegova supruga Ida imali su dvoje djece, Rudolf-Augusta i Ursulu. Ida Oetker se udala za Richarda Kaselowskyja, a oni su nakon toga imali još četvero djece. Doktor Kaselowsky odgojio je Rudolfa-Augusta i Ursulu kao svoje vlastite.[2]

Drugi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Tijekom 1930-ih i 1940-ih, Rudolf-August Oetker bio je aktivni član Waffen SS-a koji je služio Trećem Reichu. Gospodin Oetker je njemačkim vojnicima pružio miješane pudinge i streljivo. Također se navodi kako je za posao koristio robovsku radnu snagu u nekim svojim objektima. Istaknuti član bivše nacističke stranke i istaknuti njemački poduzetnik Richard Kaselowsky još uvijek sjedi u sjedištu tvrtke u Bielefeldu.[3]

Proširenje na međunarodno tržište[uredi | uredi kôd]

Rudolf August Oetker , unuk dr. August Oetker, vodio je tvrtku između 1944. i 1981., a tijekom tog razdoblja postigao je svoj najveći rast. Tvrtka je proširila svoju prisutnost na međunarodnoj razini kupivši mnoge tvrtke širom svijeta. Nakon što je Kad je Rudolf Oetker odstupio sa vodeće pozicije, na njegovo mjesto je došla četvrta generacija obitelji Oetker. Obiteljsko vlasništvo utvrdilo je načelo upravljanja da "Interesi tvrtke imaju prednost nad interesima obitelji" (Godišnje izvješće dr. August Oetker KG, 2005.).

Dr. August Oetker, praunuk osnivača, vodio je tvrtku od 1981. do 2010. godine. Za vrijeme mandata proširio se na sva područja, uključujući špediciju, hranu i pivarstvo.

Richard Oetker, brat dr. Augusta Oetkera, preuzeo je mandat izvršnog direktora 2010. godine.

Proizvodnja[uredi | uredi kôd]

U Njemačkoj se nalazi šest tvornica za proizvodnju Dr. Oetker proizvoda koja se plasiraju na njemačko i neka međunarodna tržišta. Osim u Njemačkoj, tvornice se nalaze u Francuskoj, Italiji, Nizozemske, Velike Britanije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Rusije, Češke, Slovačke i Turske.

Izvan Europe, tvornice su smještene i u Kanadi, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Brazilu, Tunisu, Južnoj Africi, Indiji, Maleziji i Australiji.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Presseinformation Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG: Ordentliche Entwicklung im Geschäftsjahr 2017 als Ausgangspunkt für weiteres Wachstum im laufenden Jahr. (2018.) (njem.) Pristupljeno 9. siječnja 2020.
  2. August Oetker: "Mein Vater war Nationalsozialist", pristupljeno 9. siječnja 2020. (njem.)
  3. Miller, Joe. "'We should give back art looted by the Nazis'", BBC News, objavljeno 22. kolovoza 2017. pristupljeno 9. siječnja 2020. (engl.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Dr. Oetker