Nacrt:Jelenko Topić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Rođen 1954.godine. Od 1974. novinar Požeškog lista, a od 1978. godine dopisnik Večernjeg lista iz Požege, te suradnik tridesetak listova, agencija, radio i tv stanica. Do sada je u raznim medijima objavio više od 35 tisuća različitih tekstova i priloga. Pokrenuo je više općinskih i tvorničkih glasila u Požegi, Novoj Gradiški i Kutjevu.


U društvenom radu djelovao je u Crvenom križu, košarci i mjesnim zajednicama, a pokrenuo je niz priredbi u gradu kao što je Kulenijada, bio je među obnoviteljima festivala "Zlatne žice Slavonije", dugi niz godina je umjetnički ravnatelj festivala "Zlatni glas zlatne doline" u Kaptolu.


Zajedno sa nekoliko novinara i strip crtača 1986. pokrenuo je strip magazin Patak kojemu je bio glavni urednik, a objavljivao je brojna poznata imena stripa iz bivše države u nakladi od rekordnih 10 tisuća primjeraka magazin se predavao po cijeloj državi. Po prvi puta u povijesti Patak je dobio državnu novčanu potporu za strip, a kroz četri godine izlaženja  Patak je dobio sva moguća priznanja u onoj državi.


U radijskom eteru Požege 1994. godine pokrenuo je program tamburaške glazbe i običaja Radio Superton u kojemu je uživo sviralo više od 300 glazbenih sastava, a ta emisija se pet godina emitirala kao TV Superton na Poljoprivrednoj televiziji u Požegi. Glazbeni spotovi iz te emisije imaju na internetu više od 20 milijuna pregleda.


Od 1993. godine priprema i objavljuje Požeški pučki kalendar kojemu je urednik, te okuplja brojne suradnike, a to izdanje kao i TV Superton postalo je prepoznatljivo ne samo u Požeškoj kotlini. Od sredine devedesetih kao poduzetnik u vlastitoj nakladi objavio je i uredio pedesetak glazbenih albuma solista, zborova, glazbenih sastava i kulturno-umjetničkih društava iz cijele Slavonije.


"Pola stoljeća nogometa u Velikoj" naziv je njegove prve autorske knjige objavljene 1979. godine, 1986. je napisao i uredio knjigu "50 godina konfekcije Sloga", zatim kasnije  Povijest KUD Šijaci u Biškupcima i  monografiju "80 godina Lovačkog društva "Papuk", 2017. knjigu "Osamdeset godina Lovačkog društva Vranovac Vetovo", te 2018. knjigu o povijesti lovstva u okolini Lipika(Gaj), a zajedno sa drugim autorima objavljeno je više knjiga sa njegovim radovima.

Nositelj je Spomenice domovinskog rata, Hrvatski lovački savez dodijelio mu je zlatnu plaketu za doprinos razvoju lovstva, a Festival „Pjesme Podravine i Podravlja“ u Pitomači posebno priznanje za medijsko praćenje. Dobio je Nagradu grada Požege za životno djelo.