Napadi u Norveškoj 22. srpnja 2011.

Izvor: Wikipedija
Karta objekata pokraj kojih se eksplozija dogodila
Crveno - zgrada vlade
Narančasto - lokacija uništenog automobila (nije mjesto eksplozije)
Plavo - zgrada Ministarstva nafte
Pogled na mjesto ekspozije neposredno nakon napada
Vozila hitne pomoći u blizini mjesta eksplozije

Napadi u Oslu 22. srpnja 2011. bila su dva napada u petak, 22. srpnja 2011. Prvi je napad bio eksplozija bombe u četvrti Regjeringskvartalet, koji se dogodio u 15:26 u blizini ureda premijera Jensa Stoltenberga i drugih državnih uredskih zgrada.[1] U eksploziji je poginulo osam osoba, a nekoliko je ozlijeđeno. Drugi i smrtonosniji napad dogodio se oko dva sata kasnije na političkom kampu socijaldemokratske mladeži održan na otoku Utøya u okrugu Buskerud. Naoružani je napadač, obučen kao policajac, otvorio vatru na kampere. Poginulo je 69 sudionika, a 66 ih je ozlijeđeno.[2][3][4]

Za napad na otoku Utøya osumnjičen je tada 32-godišnji Norvežanin Anders Behring Breivik, koji je uhićen na otoku. Uhićeni muškarac je i glavni osumnjičenik za bombaški napad u središtu Osla.[5]

Eksplozija u Oslu[uredi | uredi kôd]

Oko 15:30 sati u centru Osla, nedaleko od zgrade vlade[6] odjeknula je jaka eksplozija koja je načinila veliku materijalnu štetu na zgradi. Oštećen je i ured premijera Jensa Stoltenberga. Zbog jačine eksplozije oštećene su i zgrade udaljene pet blokova. Mediji su izvijestili da na ulicama oko zgrade vlade ima mnogo polomljenog stakla i ozlijeđene osobe leže u krvi. Ukupno je poginulo osam osoba, dok ih je 30 ranjeno.

U eksploziji je uništena većina prozora na zgradi vlade, uključujući i okolne zgrade ministarstava, dok je u zgradi Ministarstva nafte buknuo požar.[7] Nakon eksplozije, područje oko zgrade vlade je potpuno zatvoreno, dok je policija u potrazi za eksplozivnim napravama koristila pse tragače.[8] Neposredno poslije eksplozije mediji su objavili da se radi o automobilu bombi, međutim ova informacija nije potvrđena, iako postoje izvještaji da je neposredno prije eksplozije jedno vozilo velikom brzinom prošlo kroz to područje.

Nakon eksplozije, u gradu su uvedene stroge mjere sigurnosti, a centar grada je potpuno blokiran za automobile i pješake. Teško naoružani vojnici su raspoređeni oko najznačajnijih državnih institucija, dok su neke zgrade i tržni centri evakuirani zbog sumnje o postavljenim bombama.[9]

Pokolj na otoku Utøyi[uredi | uredi kôd]

Dva sata nakon eksplozije u Oslu, napadač, za koga se vjeruje da je Anders Bering Breivik, došao je feribotom na otok Utøya koji se nalazi oko 25 km sjeveroistočno od Osla.[10] Napadač se predstavio kao pojačanje nakon eksplozije u Oslu, a nosio je policijsku uniformu i imao zaštitne čepove u ušima. Na otoku su kampirali članovi podmlatka Radničke partije. Napadač ih je gestikuliranjem i dozivanjem namamio da se okupe oko njega,[11] a zatim je počeo pucati, ubijajući žrtve jednu po jednu. Prvo je pucao na osobe koje su se nalazile na otoku, a zatim je počeo pucati i na one koji su pokušavali pobjeći plivajući preko jezera.[12] Prema medijskim izvješćima, imao je dvije puške, a do dolaska specijalaca, koji su ga uhitili, uspio je iskoristiti svu municiju. Usmrtio je najmanje 85 osoba. Većina su žrtava tinejdžeri između 15 i 16 godina starosti.[13] Pojedini su svjedoci izjavili da je u napadu nsudjelovao još jedan muškarac koji, za razliku od prvog napadača, nije nosio policijsku uniformu. Policija istražuje tvrdnje.

Broj nestalih nije objavljen. Spasilačke ekipe, uz pomoć čamaca i podvodnih kamera, pretražuju vode oko otoka u potrazi za nestalima koji su, plivajući preko jezera, pokušali pobjeći od napadača.[14]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Beaumont, Peter. 22. srpnja 2011. Oslo bomb: suspicion falls on Islamist militants. The Guardian. UK. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. srpnja 2011. Pristupljeno 23. srpnja 2011.
 2. [1].
 3. [2].
 4. [3].
 5. U Norveškoj poginula 91 osobaArhivirana inačica izvorne stranice od 3. srpnja 2009. (Wayback Machine).
 6. Osmero poginulih U EKSPLOZIJI ISPRED NORVEŠKE VLADE
 7. .novosti.rs/vesti/planeta.70.html Oslo: Eksplozije kod vlade
 8. vest.php? Eksplozija u Oslu, kaos i povrijeđeni. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. kolovoza 2011. Pristupljeno 26. srpnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 9. hr/rubrike/Svijet/Masakr-na-otoku-Utoja.sr.html Masakr na otoku Utoja. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. kolovoza 2013. Pristupljeno 11. kolovoza 2021. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 10. [4][neaktivna poveznica]
 11. [5]
 12. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. srpnja 2011. Pristupljeno 24. srpnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 13. [6]
 14. Broj ubijenih na otoku utoj porastao na 85