Napojnica

Izvor: Wikipedija
Napojnica u SADu

Napojnica određeni je iznos novca kojeg kupac dobrovoljno doda na cijenu za određenu uslugu kao izraz zadovoljstva. Poznato je da su općenito primjerice konobarske ili frizerske plaće male, i da su napojnice značajan dio dohotka tih djelatnika. Obično je to dodatak plaćanja usluge u restoranu, frizerskim salonu, ili taksiju.

Napojnica u Hrvatskoj u restoranima nije obavezna, ali većina gostiju ili kupaca iznos zaokružuje na sljedeći okrugli iznos ili od 3 do 5 posto na iznos računa u ugostiteljskim objektima.[1] Taksistima se zaokružuje cijena na puni iznos i dobro je dodati nekoliko kuna.

Visina napojnica je od oko 5% (koliko se daje se primjerice Njemačkoj, Kini, Austriji, Španjolskoj, Češkoj,i Francuskoj) dok se primjerice u Mađarskoj (zaokruži na 10, 15 ili 20% od ukupnog računa), a SAD-u (15 ili 20%).

U nekim državama kao primjerice u Japanu, Singapuru i Koreji nije pristojno ostavljati napojnicu. Umjesto toga očekuje se poklončić ili "Thank you" kartica.

U Italiji, Rumunjskoj, Belgiji ili Švicarskoj napojnica već uključena u cijenu te nije potrebno ostavljati nikakve dodatke.

Oporezivanje napojnice u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

U Hrvatskoj se napojnice kao i brojnim drugim državama dobivene i evidentirane kroz plaćanje kreditnom karticom plaća - porez. Po Poreznom pravu radi se o "dohotku od nesamostalnog rada i zbog toga se oporezuju".[2]

Napojnica u nekim drugim jezicima[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. MojPosao.net and Slobodna Dalmacija: Napojnice u hrvatskim restoranima i lokalima http://www.moj-posao.net/Vijest/62430/Napojnice-u-hrvatskim-restoranima-i-lokalima/3/
  2. Novi informator: Dohodak od napojnica http://novi-informator.net/dohodak-od-napojnica

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]