Koordinate: 36°34′S 140°27′E / 36.57°S 140.45°E / -36.57; 140.45

Naracoorte

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Australska nalazišta fosila Riversleigh i Naracoorte
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Australska nalazišta fosila Riversleigh i Naracoorte
Flag of Australia.svg Australija


Naracoorte na karti Australija
Naracoorte
Naracoorte
Lokacija Naracoortea u Australiji
Godina uvrštenja: 1994. (18. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: viii, ix
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/698 UNESCO

Naracoorte je naselje na sjeverozapadu australske pokrajine Južna Australija (Federalna pokrajina Barker), oko 336 km jugositočno od Adelaidea i 100 km sjeverno od Planine Gambier, na Autoputu Riddoch (A66). God. 2006., imalo je 4.888 stanovnika.

Naracoorte je najpoznatije po Špiljama Naracoortea koje su nacionalni park od 3,05 km² u kojem se nalazi 26 špilja u kojima je pronađena velika kolekcija fosila drevnih sisavaca, ptica i reptila iz oligocena i miocena. Naime, ove životinje su često upadale u ove otvore i kako nisu mogle izaći ugibale su tvoreći neobične skupine kostiju. Njihovi fosili su sačuvani tako što se erozijom tlo presulo preko njihovih kostiju, na nekim mjestima i do 20 metara visine. Ovaj lokalitet je nezaobilazan u istraživanju razvoja australskih životinja tijekom kenozoika (posljednjih 65 milijuna godina). Zbog toga je ovo područje, zajedno s vapnenačkim fosilima u Riversleighu, upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji 1994. godine.[1]

Danas su pretvorene u najmoderniji paleontološki muzej s mnogo atraktivnih izložaka i multimedijalnih postava, te s auto kampom i spavaonicama za grupne obilaske.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Nacionalni park špilje Naracoortea