Narzes

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Narzes ili Nerses (478.-573.) je uz Belizara, bio jednim od velikih generala u službi bizanstkog cara Justinijana I.. Službovao je za vrijeme Justinijanovog ponovnog osvajanja krajeva koje je nekad pripadalo Zapadnom Rimskom Carstvu radi obnove Rimskog Carstva.

Narzes je bio romanizirani Armenac.[1] iz plemenitaške obitelji Kamsarakan koja je tvrdila za sebe da podrijetlo vodi od armenske kraljevske kuće Arsakida.

Veći dio života je proveo kao važni eunuh u carskoj palači u Carigradu.

Poznato je njegovo sudjelovanje kad je carica Teodora naredila gušenje pobune Nika. Najviši časnik onda bio vojskovođa Belizar, koji je uz pomoć magister milituma Ilirika, Munda, generala Narzesa i Ivana Armenca ugušio pobunu krvoprolićem na pobunjeničkom okupljalištu Hipodromu. Ključnu ulogu u jurišu na hipodrom je imao general Ivan Armenac.

Osim te, sudjelovao je u bitci kod Tagine 552. , bitci kod planine Lattari 552.-553. i u bitci na rijeci Volturnu 554. godine.

Podrijetlo[uredi VE | uredi]

Narzes je bio perzo-armenskog podrijetla. Prvi put kad ga se ikad spomenulo u ikojim primarnim izvorima je bilo kad ga je zapisao Prokopije 530. godine[2] Godina njegovog rođenja nije poznata. Povjesničari se ne slažu, pa pretpostavljaju da se rodio 478., 479. ili 480. godine. Pravo pitanje je godina njegove smrti, koju datiraju od 566. do 574., po čemu bi značilo da je umro u dobi od 86 do 96 godina starosti. Obitelj i rodbina su mu također nepoznanica. Brojne su priče ispričane o njegovom podrijetlu i o tome kako je postao eunuh.

Njegovo ponašanje prema drugima je opisao Agatija Skolastik[3] iz Mirine kojeg su zvali "odvjetnikom Mirine": "Bio je čovjek jasna uma, pametan prilagoditi se vremenu. Nije bio načitan niti vještim govornikom, no to je nadoknađivao plodnošću svoje intelektualnosti." Agatija ga je također i fizički opisao: "Bio je mal i naget, no snažniji i jaka duha više nego što bi se moglo povjerovati."[4]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. “The new Byzantine commander there [Italy], the Armenian eunuch Narses, proved a match for the daring Totila...” The Cambridge Ancient History, Vol. 14: Late Antiquity, str. 534 (2007.)
  2. Procopius, History Of The Wars I. xv.31. The Loeb Classical Library. Trans. H.B. Dewing. (Cambridge: Harvard University Press, 1954.) Vol. I 139.
  3. [http://www.hdkf.net/nvntivsxxv.pdf Elio Pellizer: Oblici erosa na simpoziju, Nvntivs, PHILOLOGORVM CLASSICORVM SOCIETAS CROATICA, ANNVS XIII TOMVS I (XXV) ZAGRABIAE MMIII, str. 11.
  4. Agathias Scholasticus, citirao Fauber, L.H. Narses Hammer of the Goths. (New York: St. Martin’s Press, 1990.) 15.