Nasrudin-šah Kadžar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nasrudin-šah Kadžar
ناصرالدین شاه قاجار
Nasir ad-Din Nadar.jpg
Iranski šah
Vladavina 5. listopada 1848. - 1. svibnja 1896.
Prethodnik Mahd-e Olia
Nasljednik Mozafaradin-šah
Djeca
Mahmud Mirza, Moin al-Din Mirza, Masud Mirza, Muhamed Kasem Mirza, Husein Mirza Džalal, Mozafaradin-šah, Kamran Mirza, Nosrat al-Din Mirza Salar, Muhamed Reza Mirza Rokn, Husein Ali Mirza Jamin, Ahmed Mirza Azd
Dinastija kadžarska
Otac Muhamed-šah
Majka Mahd-e Olia
Rođenje 16. srpnja 1831.
Smrt 1. svibnja 1896.

Nasrudin-šah Kadžar (perz. ناصرالدین شاه قاجار; Tabriz, 16. srpnja 1831. - Teheran, 1. svibnja 1896.), šah Irana i peti vladar iz kadžarske dinastije.

Rođen je u Tabrizu na sjeverozapadu Irana, kao sin Muhamed-šaha i Mahd-e Olie. Nakon očeve smrti 1848. godine vlast privremeno preuzima njegova majka, a potom se Nasrudin-šah kruni u dobi od 17 godina. Razdoblje njegove vladavine u gotovo čitavoj drugoj polovici 19. stoljeća obilježio je mir sa susjednim silama (Ruskim, Osmanskim i Britanskim Carstvom) i snažna modernizacija zemlje u kojoj zasluge dijeli s premijerom Amirom Kabirom. Nasrudin-šah osobno se bavio fotografijom nedugo nakon njenog otkrića i u teheranskoj Golestanskoj palači dao je sagraditi posebnu dvoranu (Aks Hane) namjenjenu njegovim fotografskim radovima. Ubijen je u atentatu 1896. godine od ruke Mirze Reze Kermanija koji je pripadao revolucionarnoj frakciji Džamal-al-Din al-Afgani. Na položaju iranskog šaha nasljedio ga je njegov sin Mozafaradin-šah.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Wikimedijski zajednički poslužitelj:

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Nasrudin-šah Kadžar