Natasha Richardson

Izvor: Wikipedija
Natasha Richardson
Natasha Richardson
Rodno ime Natasha Jane Richardson
Rođenje 11. svibnja 1963., London, Engleska
Smrt 18. ožujka 2009., New York City, New York
Godine rada 1984.2009.
Suprug Robert Fox (1990.1992.)
Liam Neeson (1994.2009.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Natasha Richardson (London, 11. svibnja 1963.New York, 18. ožujka 2009.) je bila engleska glumica. Bila je kći engleske glumice Vanesse Redgrave i redatelja Tonya Richardsona. U početku svoje karijere je glumila Mary Shelley i Patty Hearst u igranim filmovima. 1993. je dobila nagradu Theatre World Award za ulogu u Anne u predstavi Anna Christie. 1998. je dobila nagradu Tony za ulogu Sally Bowles u mjuziklu Cabaret. Značajne uloge ostvarila je u filmovima Patty Hearst, The Handmaid's Tale, Nell, Zamka za roditelje i Dogodilo se na Manhattnu.

Rani život[uredi | uredi kôd]

Natasha Richardson rođena je 11. svibnja 1963. u Londonu. Kćer je glumice Vanesse Redgrave i redatelja Tonya Richardsona. Imala je sestru Joely Richardson, polubrata Carla Gabriela Nera i polusestru Katharine Grimond Hess. 1967. su joj se rastali roditelji. Sljedeće godine ostvarila je svoju prvu nepotpisanu ulogu u filmu The Charge of the Light Brigade kojeg je režirao njen otac. Školovala se u školama Lycée Français Charles de Gaulle i St Paul's Girls' School. Završila je školu Central School of Speech and Drama.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Kazalište[uredi | uredi kôd]

Svoju karijeru je započela u kazalištu West Yorkshire Playhouse u Leedsu. Prvu profesionalnu ulogu ostvarila je 1985. u Londonskom kazalištu West End theatre u predstavi Galeb. Malo nakon toga nastupala je u mjuziklu High Society. 1998. glumila je Sally Bowles u mjuziklu Cabaret, te za tu ulogu dobila nagradu Tony. 2005. je s glumcem Johnom C. Reillyem glumila u predstavi Tramvaj zvan čežnja. 2009. je s majkom glumila u mjuziklu Mala noćna muzika.

Film[uredi | uredi kôd]

1986. je glumila Mary Shelley u filmu Gothic. Nakon toga je 1987. glumila s Colinom Firthom i Kennethom Branaghom u filmu A Month in the Country. 1988. je glumila Patriciu Hearst u filmu Patty Hearst. 1990. je glumila u filmovima The Handmaid's Tale i The Comfort of Strangers. 1991. je zajedno s Bobom Hoskinsom glumila u filmu The Favour, the Watch and the Very Big Fish. 19994. je dobila nagradu za najbolju glumicu na festivalu Karlovy Vary International Film Festival za ulogu u filmu Widows' Peak. Iste je godine ostvarila značajnu ulogu s Jodie Foster u filmu Nell. Također je ostvarila značajne uloge u filmovima Zamka za roditelje, Blow Dry, Chelsea Walls, Waking Up in Reno, Dogodilo se na Manhattnu i Asylum.

Ozljeda i smrt[uredi | uredi kôd]

16. ožujka 2009. je zadobila tešku ozljedu glave na skijanju u Mont Tremblant Resortu. Nakon pada mogla je hodati i normalno pričati, te je odbila pomoć lječnika. Nakon pada se vratila u svoju hotelsku sobu. Tri sata nakon je prevezena u lokalnu bolnicu Sainte-Agathe-des-Monts. Odande je prevezena u bolnicu Hôpital du Sacré-Cœur de Montréal u kritičnom stanju. Sljedećeg dana je zrakoplovom prevezena u bolnicu Lenox Hill Hospital u New Yorku gdje je 18. ožujka umrla. Uzrok smrti bio je Epiduralni hematom zbog tupog udarca u glavu.

Izvori[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Natasha Richardson koji govori o filmskom glumcu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.