Nebo, sateliti (2000.)

Izvor: Wikipedija
Nebo, sateliti
RedateljLukas Nola
ProducentBanfilm
HRT
ScenaristLukas Nola
Glavne ulogeFilip Nola
Barbara Nola
Filip Šovagović
Ivo Gregurević
Lucija Šerbedžija
Rene Bitorajac
Predrag Vušović
Leona Paraminski
GlazbaLegen
SnimateljDarko Šuvak
MontažaSlaven Zečević
ScenografijaVelimir Domitrović
KostimografijaKsenija Jeričević
Godina izdanja2000.
Trajanje85 min.
Država Hrvatska
Jezikhrvatski
Portal o filmu

Nebo, sateliti, hrvatski dugometražni film iz 2000. godine.[1] Scenarij je napisan je 1994., no više je puta promijenjen te je realizacija filma krenula tek veljače 1999. godine.[2]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Film je nadrealan i odudara od ostalih filmova u hrvatskoj kinematografiji. Vrijeme radnje je početak Domovinskog rata u Hrvatskoj. Radnja se zbiva na nekom križanju usred polja gdje se odvija se razmjena zarobljenika. Gomila ljudi koju čine brojni vojnici, pripadnici raznih humanitarnih organizacija i europskih promatrača. U jednom od kamiona je neki čovjek bez imena i prezimena, bez identiteta, bez sjećanja. U tijeku filma će mu se pridjenuti ime Jakov Ribar. Nakon nekog vremena neopaženo izlazi iz kolone zarobljenika te lunja nestvarnom šetnjom preko minskog polja te iščezava u šumi. Junak filma luta okolo bilo kamo nastojeći razumjeti stvari oko sebe i nadati se da će mu to pomoći u liječenju ratnih rana.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski filmski arhiv: Popis hrvatskih dugometražnih filmova 1944. - 2006. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2016. Pristupljeno 10. prosinca 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. a b Braniteljski: Domaći igrani filmovi s temom Domovinskog rata Braniteljski. 30. kolovoza 2019. . Pristupljeno 24. rujna 2020.
Nedovršeni članak Nebo, sateliti (2000.) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.