Neboder

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Burj Khalifa. Najviši neboder na svijetu (2020.)

Klasifikacija nebodera ima puno, no najpriznatija kaže da je neboder svaka građevina koja ima 10 ili više naseljivih katova, i to katova po europskom sustavu brojanja (koji odvaja prizemlje kao posebnu jedinicu).

Starija klasifikacija u pojam "neboder" je uvrštavala i niže građevine, otprilike iznad 5 katova visine, pa je tako, iz sentimentalnih razloga, prvim zagrebačkim neboderom nazvana Loewyeva visoka kuća, građevina od 9 katova.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prve "visoke kuće" u sebi nisu imale čelika, pa su svoju visinu morale kompenzirati debljinom zidova nižih katova, tako da je svaka visoka kuća, što je bila viša, bila i neisplativija zbog manjeg korisnog prostora na nižim katovima. Uporabom čelika i betona, visoke kuće odjednom prestaju biti strukture kojima zidovi drže masu. Težina zgrade se prebacuje na nosive stupove razmještene po katu, a zid postaje element koji štiti od atmosferilija. Prvi pravi neboder, i to čelične konstrukcije, izgrađen je u razdoblju 1884. – 1885. u Chicagu i zvao se Home Insurance Building. Takve zgrade nisu mogle biti više od 80-ak katova, jer su opet postajale neisplative. Naime, povišenjem katova, potreban je sve veći broj dizala, a svako dizalo zauzima sve veći broj kvadratnih metara, tako da bi niži katovi opet bili skučeni.

Riječki Veliki neboder iz 1942. g.

Nova revolucija događa se 60-ih godina 20. stoljeća, kada je započet revolucionarni novi način gradnje koji se sastojao u prebacivanju glavnih nosivih elemenata u sredinu zgrade, skupa sa stubištima i dizalima, pri čemu nastaje "komunikacijska jezgra", a ostali stupovi miču se na rub i glavna im je uloga smanjivanje svaijanja zgrade pri vjetru, gradskim i potresnim vibracijama. Prvi značajniji neboderi izgrađeni tom metodom su dva nebodera Svjetskog Trgovinskog Centra u New Yorku. Danas se gotovo svi neboderi rade na taj način. Neboderi se po načinu korištenja i načinu gradnje dijele na poslovne i stambene.

Svijet[uredi | uredi kôd]

Grad s najviše nebodera je Hong Kong. Najviši neboder na svijetu je Burj Khalifa u Dubaiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Hrvatska[uredi | uredi kôd]

Grad s najviše nebodera u Hrvatskoj je Zagreb. Split drži rekord za najviši poslovni neboder i najvišu zgradu u Hrvatskoj općenito, a titulu najvišeg stambenog nebodera drži Rijeka. Među ostalim gradovima s većim brojem nebodera ističu se Split, Karlovac, Varaždin, Šibenik, Pula, Osijek i Zadar.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Neboder.


Map symbol historical 02.png Nedovršeni članak Neboder koji govori o građevini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.