Nebraska (pjesma)

Izvor: Wikipedija
“Nebraska”
Izvođač Bruce Springsteen
Album Nebraska
Objavljeno 1982.
Snimanje siječanj 1982.
Žanr Folk
Jezik engleski
Trajanje 4:32
Izdavač Columbia Records
Producent(i) Bruce Springsteen
Mjesto na albumu
  "Nebraska" "Atlantic City"
  (1) (2)

"Nebraska" je folk pjesma Brucea Springsteena s njegova istoimenog albuma iz 1982.

Pjesma opisuje stvarnu priču o ubojici Charlesu Starkweatheru, koji je zajedno sa svojom djevojkom tinejdžericom Caril Ann Fugate krajem 1957. i početkom 1958. izvršio ubojstva u njihovu rodnom gradu Lincolnu u Nebraski i njihov bijeg preko prerije do konačnog uhićenja blizu Douglasa u Wyomingu. Mnogi od detalja iz pjesme, kao što su prve dvije rečenice, "I saw her standing on her front lawn / Just a twirling her baton", prikazani su u filmu Terrencea Malicka Badlands, fiktivnoj priči inspiriranoj događajima.

Pjesma se ne drži u cijelosti Starkweatherovih ubojstava; na primjer, Starkweather je ubio jedanaest ljudi, dok se u pjesmi kaže kako je ubijeno deset ljudi. 11. žrtva koja nije spomenuta u pjesmi najvjerojatnije je prva žrtva, Robert Colvert, radnik na benzinskoj postaji kojeg je Starkweather ubio 1. prosinca 1957., gotovo dva mjeseca prije nego što je počela serija ubojstava.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Nebraska (pjesma) koji govori o uglazbljenoj pjesmi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.