Nedovršeni portret generala Bonapartea

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jacques-Louis David 011.jpg
Nedovršeni portret generala Bonapartea
Jacques-Louis David, 1798.
ulje na platnu
81 × 65 cm
Louvre, Pariz
Portal: Likovna umjetnost

Nedovršeni portret generala Bonapartea (izvorno nazvana Le Général Bonaparte) je nedovršeni portret generala Napoleona Bonapartea kojega je izradio Jacques-Louis David. David je rad na portretu počeo 1798. godine, a trebao je prikazati Napoleona tijekom bitke kod Rivolija s mirovnim ugovorom iz Campo Formija u ruci, no nikada nije dovršen.

Naime, Napoleon je samo jednom prilikom došao pozirati u studio slavnog umjetnika u Louvreu za dogovoreni portret. Nakon tri sata Napoleon se više nije vratio i slika je ostala nedovršena. David se vratio slikanju njegove slike Sabinjanke i odbio je ponudu Napoleona da ga prati na njegovom pohodu na Egipat. Ponudu je prihvatio Vivant Denon, koji je također otkinuo portretno platno kako bi ostao samo naslikani dio i skica trupa. Sliku je kupio Maret vojvoda od Basanna 1826., da bi je oko trideset godina kasnije došla u kolekciju Carlosa de Beisteguija koja je od 1942. godine pripala muzeju Louvre, gdje se i danas nalazi.

Francuskih 100 franaka s Davidovim likom Bonapartea iz 1959.

Godine 1955. slika je bila modelom za Bonaparteov lik na francuskoj novčanici od 10.000 franaka, a zatim i 100 novih franaka[1].

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Claude Fayette "Klement Serveau, umjetnost u službi novčanica", Coin & Change br. 306., lipanj 2000.
  • Philippe Bordes, David, Empire to Exile, New Haven, Yale University press, 2005. ISBN 0-300-12346-9