Neoimpresionizam

Izvor: Wikipedija
Nedjeljno poslijepodne na otoku La Grande Jatte
Georges Seurat, 1884.1886.
ulje na platnu
207.6 × 308 cm
Umjetnički institut, Chicago, SAD
Portal: Likovna umjetnost

Neoimpresionizam (neo + impresionizam; fra. Néo-impressionnisme), slikarski smjer koji se 1880-ih razvio u tadašnjoj Francuskoj, odakle se proširio i u neke zemlje zapadne Europe.[1] Neoimpresionizam je dio postimpresionističkoga pravca u slikarstvu, nasljednika impresionizma. Neoimpresionizam se izdvaja od postimpresionizma na planu slikarske tehnike koju koristi, a koja se naziva poentilizam ili divizionizam. Iako koriste novu tehniku, slikari neoimpresionisti su zainteresirani za teme suvremenog života kao i postimpresionisti: urbani pejzaži, predgrađa, obale mora itd.. Najpoznatiji predstavnici neoimpresionizma su Georges Seurat i Paul Signac.

Slikar Georges Seurat, osnivač neoimpresionizma, produbljuje suvremene teorije o bojama, i zamjenjuje dotadašnju praksu miješanja boja na paleti ili izravno na platnu, postavljanjem bezbroj izdvojenih točaka čiste boje izravno na platno. Utisak cjelovitosti forme se dobiva optičkim miješanjem koje nastaje u oku promatrača.

Neki od slikara neoimpresionizna su prošli kroz fazu impresionizma. Neoimpresionizam predstavlja u isto vrijeme, njegov dalji razvoj i kasnu fazu, odnosno reakciju na impresionizam. Seurat je pokušao da slici vrati formu, ugroženu dotadašnjom praksom impresionista. To je postigao primjenjujući niski izvor svjetlosti i izdužene sjene.

Seurat je svoju tehniku nazivao divizionizam. Paul Signac, koji nakon smrti Seurata staje na čelo pokreta, ovu je tehniku nazivao poentilizam.

Neoimpresionizam izvan Francuske[uredi | uredi kôd]

Izvan Francuske istaknuti su predstavnici neoimpresionizma Giovanni Segantini i Angelo Morbelli u Italiji, a u Belgiji Henry van de Velde. Neoimpresionizam je imao znatan utjecaj na Paula Gauguina, Vincenta van Gogha, Henria Matissea i Toulousea-Lautreca.[1]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Neoimpresionizam. Hrvatska enciklopedija. Pristupljeno 28. travnja 2018.