Neuilly-sur-Seine

Izvor: Wikipedija
Gradska vijećnica.

Neuilly-sur-Seine je francuska općina u departmanu Hauts-de-Seine unutar pokrajine Île-de-France. Dio je zapadnog pariškog predgrađa kao svojevrsni satelitski grad koji se nalazi na sjecištu željezničkih i cestovnih prometnih pravaca s pariškom podzemnom željeznicom. Budući da se nalazi u samoj blizini Pariza te je njime dobro prometno povezan, u gradu se nalaze sjedišta i poslovnice brojnih većih francuskih i manjih svjetskih poduzeća, poput tiskare The New York Timesa za europsko tržište.

Prema nacionalnom popisu stanovništva iz 2013. u samom gradu živjelo je 62.346 stanovnika.[1] Od 1962. do popisa iz 2006. grad je bilježio stalan pad broja stanovnika unatoč tome što se nalazi u predgrađu Pariza, a najmanji broj stanovnika u novijoj povijesti imao je 1999. kada je imao malo ispod 60.000 žitelja.[2] 2000-ih dolazi do blagog, ali postepenog rasta stanovnika kao posljedica useljavanja velikog broja Afrikanaca, čime se značajno promijenio narodnosni, vjerski i dobno-spolni sastav stanovništva.

Zbog velikoga broja studenata, od kojih se većina ne može obrazovati u Parizu, u gradu se nalazi nekoliko liceja, kolegija, konzervatorija i sveučilišnih odijeljenja Sorbonne.

Poznati stanovnici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (fr.) www.insee.fr, Francuski nacionalni statistički institut, "Popis stanovništva 2013. - općina Neuilly-sur-Seine", objavljeno 1. siječnja 2015., pristupljeno 24. listopada 2016.
  2. (fr.) cassini.ehess.fr, Škola naprednih studija društvenih znanosti, "Općina Neuilly-sur-Seine - kretanje broja stanovništva 1962.-2006. i opći podatci", pristupljeno 24. listopada 2016.