Mario Nicolis di Robilant

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Nicolis di Robilant Mario)
Mario Nicolis di Robilant
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 28. travnja 1855.
Mjesto rođenja Torino, Sardinija
Datum smrti 23. srpnja 1943.
Mjesto smrti Rim, Italija
Nacionalnost Talijan
Puno ime Mario Antonio Paolino Luigi
Giuseppe Nicolis di Robilant
Supruga Margherita Francesetti
d'Hautecour
Titule grof
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1871.1919.
Čin General armije
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Sočanske bitke
Bitka kod Kobarida
Bitka na Monte Grappi
Vojska Italija
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 4. armija
5. armija

Mario Antonio Paolino Luigi Giuseppe Nicolis di Robilant (Torino, 28. travnja 1855.Rim, 23. srpnja 1943.) je bio talijanski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 4. i 5. armijom na Talijanskom bojištu.

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Mario Nicolis di Robilant je rođen 28. travnja 1855. u Torinu. Sin je grofa Carla Alberta Nicolis di Robilanta i Lidie Nomis di Pollone. U lipnju 1892. sklopio je brak s Margheritom Francesetti d'Hautecour s kojom je imao četiri kćeri i to Irenu, Gabriellu, Margheritu i Mariu Luisu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Di Robilant je pohađao Vojnu akademiju u Torinu koju je završio 1874. godine, nakon čega je raspoređen na službu u topničku pukovniju. Godine 1882. promaknut je u čin poručnika, te raspoređen na službu u Glavni stožer gdje ostaje do 1890., kada je unaprijeđen u čin bojnika, te upućen na službu u 10. bersagliersku pukovniju. U siječnju 1891. postaje pobočnikom princa Viktora Emanuela od Savoja-Aoste, nakon čega je, četiri godine poslije, bio promaknut u čin potpukovnika, te imenovan načelnikom stožera divizije Bologna. Potom je u veljači 1898. unaprijeđen u čin pukovnika, te imenovan zapovjednikom 68. pješačke pukovnije. Međutim, te iste 1898. godine, ponovno je raspoređen na službu u Glavni stožer.

U studenom 1903. promaknut je u čin general bojnika, te preuzima zapovjedništvo nad brigadom Basilicata. Potom je u travnju 1908. premješten u ministarstvo vanjskih poslova u kojem je upućen u Makedoniju gdje je obučavao makedonsku žandarmeriju. U ožujku 1910. unaprijeđen je u čin general poručnika, nakon čega zapovijeda najprije divizijom Piacenza, a potom divizijom Torino. Potom zapovijeda XII., te IV. korpusom na čijem čelu dočekuje i ulazak Italije u rat na strani Antante.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku ratnih operacija IV. korpus kojim je zapovijedao di Robilant nalazio se u sastavu 2. armije kojom je zapovijedao Pietro Frugoni. U sastavu navedene armije sudjeluje u Prvoj i Drugoj bitci na Soči. Tijekom Druge bitke na Soči uspijeva zauzeti vrh Monte Nero. U prosincu 1915. imenovan je zapovjednikom 4. armije zamijenivši na tom mjestu Luigija Navu. Navedenom armijom koja je držala položaje u Dolomitima zapovijedao je većim dijelom rata. Tijekom zapovjedništva nad 4. armijom u rujnu 1917. imenovan je senatorom.

Nakon proboja bojišta kod Kobarida, načelnik Glavnog stožera Luigi Cadorna naredio je di Robilantu povlačenje prema Monte Grappi. Di Robilant, ne shvaćajući ozbiljnost situacije, nije međutim, odmah poslušao Cadornino naređenje, što je uzrokovalo zarobljavanje 11.500 vojnika koje su zarobile jedinice Otta von Belowa. Di Robilant se međutim, iskupio za navedenu pogrešku jer je uspio zaustaviti austro-njemačko napredovanje u Bitci na Monte Grappi. Nakon toga jedno kratko vrijeme zapovijeda novoformiranom 5. armijom, da bi potom bio imenovan talijanskim vojnim predstavnikom u Vrhovnom ratnom vijeću u Versaillesu.

Nicolis di Robilant prima Legiju časti 6. svibnja 1918.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Di Robilant se u veljači 1919. vraća u domovinu gdje preuzima zapovjedništvo 8. armije. Na vlastiti zahtjev 30. studenog 1919. je umirovljen. Tijekom umirovljenja u studenom 1924. je promaknut u čin generala armije. Preminuo je 23. srpnja 1943. godine u 89. godini života u Rimu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(tal.) Mario Nicolis di Robilant na stranici Treccani.it
(tal.) Mario Nicolis di Robilant na stranici Senato.it
(tal.) Mario Nicolis di Robilant na stranici Montegrappa.org
(tal.) Mario Nicolis di Robilant na stranici Notiziedalfronte.it