Nidoran♂

Izvor: Wikipedija
Nidoran♂

Japansko ime
Redni broj 32.
Generacija prva
Vrsta Otrovni
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Nidorina
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0,5 m
Masa 9,0 kg
Sposobnost Otrovni vršak (Poison Point)
Suparništvo (Rivalry)

Nidoran♂ ( u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Nidoran♂ u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Nidoran♂ vjerojatno se temelji na engleskoj riječi "needle" = bodlja, istovremeno se odnoseći na njegovu Pokémon sposobnost. S druge strane, moglo bi se temeljiti na 二 ni, dva, ili pak 二度 nido, dvaput/dva stupnja, odnoseći se na slične karakteristike evolucijskih lanaca obaju spola Nidorana. Također je moguće da se temelji na riječi "cnidocyte", otrovne stanice koju sadržavaju životinje poput meduza. Znak ♂ ukazuje na njegov muški spol.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red i Blue: Ukrutit će uši kako bi osjetio nadolazeću opasnost. Što su njegovi rogovi jači, snažniji je otrov kojeg luči.
  • Pokémon Yellow: Njegove su velike uši uvijek uzdignute. Ako osjeti opasnost, napast će otrovnim bodljama.
  • Pokémon Gold: Malen je, no njegov je rog ispunjen otrovom. Nasrće na protivnika, a zatim ga probada rogom kako bi izlučio otrov.
  • Pokémon Silver: Podiže svoje velike uši kako bi provjerio okolinu. Prvi će napasti ako osjeti ikakvu opasnost.
  • Pokémon Crystal: Neprestano pomiče svoje velike uši u svim smjerovima kako bi što ranije otkrio opasnost.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Mužjaci imaju razvijene mišiće kojima pomiču uši. Zahvaljujući istim mišićima, sposobni su ih slobodno pomicati u bilo kojem smjeru. Čak ni najslabiji zvuk neće pobjeći ovom Pokémonu.
  • Pokémon Emerald: Mužjaci imaju razvijene mišiće kojima pomiču uši. Zahvaljujući istim mišićima, sposobni su ih slobodno pomicati u bilo kojem smjeru. Čak ni najslabiji zvuk nema šansu da izbjegne sluhu ovog Pokémona.
  • Pokémon FireRed: Postavlja svoje uši uspravno kada osluškuje udaljene zvukove. Kada je uznemiren, podiže otrovne bodlje na svome tijelu.
  • Pokémon LeafGreen: Ukrutit će uši kako bi osjetio nadolazeću opasnost. Što su njegovi rogovi jači, snažniji je otrov kojeg luči.
  • Pokémon Diamond/Pearl/Platinum: Proučava svoju okolinu podižući svoje uši iznad razine trave. Njegov mu otrovni rog služi kao oblik zaštite.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Nidoran♂ je prisutan u igrama prve i druge generacije. U igrama Pokémon Red i Blue, prisutan je na Stazi 22 i Safari zoni, dok je u igri Pokémon Yellow prisutan na Stazama 2, 9, 10, 22 i Safari zoni. U igrama Pokémon Gold i Silver prisutan je na Stazama 35 i 36, dok je u igri Pokémon Crystal dostupan na Stazi 35 te u Nacionalnom parku.

U igrama Pokémon FireRed i LeafGreen, igrač ga može pronaći na Stazi 3 i Safari zoni. U igrama četvrte generacije, igrač ga može pronaći na Stazi 201, no samo uz pomoć Poké radara.

Nidoran♂ je sposoban razviti se u Nidorina nakon dostizanja 16. razine, koji se kasnije uz pomoć Mjesečevog kamena može razviti u Nidokinga, završni oblik ovog evolucijskog lanca. Nidoran♂ je prvi Pokémon koji je ukazivao na isključiv spol samog Pokémona, kao i razlike među spolovima iste vrste. Ipak, unatoč dodatku razlike spolova u drugoj generaciji igara, varijacije Nidorana ostale su dvije različite vrste, a ne jedinstvena vrsta koja se razdvaja u evolucijskim lancima ovisno o spolu.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Režanje (Growl) Normalni
Kljucanje (Peck) Leteći
Fokusiranje energije (Focus Energy) Normalni 7
Dvostruki udarac (Double Kick) Borbeni 9
Otrovna bodlja (Poison Sting) Otrovni 13
Bijesni napad (Fury Attack) Normalni 19
Napad rogom (Horn Attack) Mračni 21
Prijateljska ruka (Helping Hand) Normalni 25
Otrovni šiljci (Toxic Spikes) Otrovni 31
Laskanje (Flatter) Mračni 33
Otrovni ubod (Poison Jab) Otrovni 37
Očaravanje (Captivate) Normalni 43
Bušenje rogom (Horn Drill) Normalni 45

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 46
 
Attack: 57
 
Defense: 40
 
Special: 40
 
SpAtk: 40
 
SpDef: 40
 
Speed: 50
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Romantična veza između mužjaka i ženke Nidorana bilo je središte radnje epizode Wherefore Art Thou, Pokémon?. Nakon borbe s Timom Raketa, te nakon poljupca s Nidoran♀, Nidoran♂ razvio se u Nidorina.