Nidorina

Izvor: Wikipedija
Nidorina
Nidorina.png

Japansko ime ニドリーナ Nidorīna
Redni broj 30.
Generacija prva
Vrsta Otrovni
Stupanj 1. stupanj
Razvio se iz Nidoran♀
Razvija se u Nidoqueen
Razvoj Mjesečev kamen
Visina 0,8 m
Masa 20,0 kg
Sposobnost Otrovni vršak (Poison Point)
Suparništvo (Rivalry)

Nidorina (ニドリーナ Nidorīna u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 809 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri - vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Nidorine u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Nidorina vjerojatno se temelji na engleskoj riječi "needle" = bodlja, istovremeno se odnoseći na njenu Pokémon sposobnost. S druge strane, moglo bi se temeljiti na 二 ni, dva, ili pak 二度 nido, dvaput/dva stupnja, odnoseći se na slične karakteristike evolucijskih lanaca obaju spola Nidorana. Također je moguće da se temelji na riječi "cnidocyte", otrovne stanice koju sadržavaju životinje poput meduza. Sufiks rina u njenom imenu vjerojatno ukazuje na njen ženski spol – u mnogim jezicima, poput hrvatskog, španjolskog ili talijanskog, velik broj imena i riječi koji završavaju slovom a smatrani su ženskima.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red i Blue: Ženkini se rogovi sporo razvijaju, pa stoga daje prednost napadima kao što su grebanje i griženje.
  • Pokémon Yellow: Dok se odmara u svojoj jazbini, njene su bodlje uvijek povučene, što ukazuje na to da je u danom trenutku opuštena.
  • Pokémon Gold: Dok hrani mladunčad, prvo će sažvakati i omekšati hranu, a zatim ju ispljunuti mladuncima.
  • Pokémon Silver: Smirene je i brižljive naravi. Njeni se rogovi sporo razvijaju, pa se stoga ne voli boriti.
  • Pokémon Crystal: Nježne je prirode. Ako joj prijeti opasnost, podignut će sve bodlje na svome tijelu.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Kada je Nidorina s pripadnicima svoje obitelji ili u prijateljskom okružju, njene su bodlje povučene kako ih ne bi ozlijedila. Ovaj Pokémon postaje živčan ako ga se izdvoji iz obiteljskog okruženja.
  • Pokémon Emerald: Kada je Nidorina s pripadnicima svoje obitelji ili u prijateljskom okružju, njene su bodlje povučene kako ih ne bi ozlijedila. Ovaj Pokémon postaje živčan ako ga se izdvoji iz obiteljskog okruženja.
  • Pokémon FireRed: Ženka ove vrste ima nježnu narav. Otpušta nadzvučne glasove koji imaju moć zbunjivanja protivnika.
  • Pokémon LeafGreen: Ženkini se rogovi sporo razvijaju, pa stoga daje prednost napadima kao što su grebanje i griženje.
  • Pokémon Diamond/Pearl/Platinum: Kada osjeti opasnost, podignut će sve bodlje na svome tijelu. Ove bodlje rastu sporije od Nidorinovih.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Nidorina je prisutna u igrama prve i druge generacije. U igrama Pokémon Red i Blue, prisutna je u Safari zoni, kao i jedna od nagradi u Sali za igre grada Celadona. U igri Pokémon Yellow prisutna je na Stazama 9, 23 i Safari zoni. U igrama Pokémon Gold, Silver i Crystal prisutna je na Stazama 13, 14 i 15.

U igrama Pokémon FireRed i LeafGreen, igrač ju može pronaći u Safari zoni. U igrama četvrte generacije, igrač ju može pronaći na Stazi 221 i Jezeru smionosti, no samo uz pomoć Poké radara.

Nidorina se razvija iz Nidoran♀ nakon dostizanja 16. razine. Nidorinu se u bilo kojem trenutku može razviti u Nidoqueen, završni oblik ovog evolucijskog lanca, uz pomoć Mjesečevog kamena.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Režanje (Growl) Normalni
Grebanje (Scratch) Normalni
Zamah repom (Tail Whip) Normalni
Dvostruki udarac (Double Kick) Borbeni
Otrovna bodlja (Poison Sting) Otrovni
Bijesno udaranje (Fury Swipes) Normalni 20
Ugriz (Bite) Mračni 23
Prijateljska ruka (Helping Hand) Normalni 28
Otrovni šiljci (Toxic Spikes) Otrovni 35
Laskanje (Flatter) Mračni 38
Drobljenje (Crunch) Mračni 43
Očaravanje (Captivate) Normalni 50
Otrovni očnjak (Poison Fang) Otrovni 58

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 70
 
Attack: 62
 
Defense: 67
 
Special: 55
 
SpAtk: 55
 
SpDef: 55
 
Speed: 56
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Nidoran♀ se razvila u Nidorinu nakon borbe s Timom Raketa i poljupca s Nidoran♂ u epizodi Wherefore Art Thou, Pokémon?.

Stado Nidorina pojavilo se u epizodi The Flame Pokémon-athon!.

Whitney, Vođa dvorane grada Goldenroda, posjeduje Nidorinu. Koristila ju je tijekom borbe s Ashom, gdje je Ashov Cyndaquil odnio pobjedu.