Nigerska nogometna reprezentacija

Izvor: Wikipedija
Niger
Nadimak Mena
Nogometni savez Nigerski nogometni savez
Izbornik François Zahoui
Kapetan Moussa Maâzou
FIFA-ina ljestvica 108. (stanje 3. ožujka 2016.)
Domaći dres
Gostujući dres
Prvi međunarodni nastup
Nigerija 1:0 Niger
Senegal, 11. travnja 1963.
Najveća pobjeda
Niger 7:1 Mauritanija
Niamey, 12. listopada 1990.
Najveći poraz
Niger 1:9 Gana
Niger, 21. rujna 1969.
Afrički kup nacija
Nastupi 2 (prvi put 2012.)
Najbolji rezultat grupna faza (2012.)

Nigerska nogometna reprezentacija predstavlja državu Niger u nogometu. Pod nadzorom je Nigerskog nogometnog saveza člana CAF-a. Reprezentacija igra u dresovima koji su u bojama državne zastave, narančasta, bijela i zelena.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Jedan od zapaženijih rezultata ove afričke države je nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1982. gdje su zbog gola u gostima prošli Somaliju (1:1) i Togo (2:2), ali su na kraju ispali od Alžira u trećem krugu kvalifikacija ukupnim rezultatom 4:1, Alžirci su se kasnije plasirali na spomenuto prvenstvo.

1990. godine ostvarili su najveću pobjedu u povijesti kada su sa 7:1 savladali reprezentaciju Mauritanije.

Najveći uspjeh nigerska reprezentacija je ostvarila plasmanom na Afrički kup nacija 2012. godine. U kvalifikacijama su bili prvi u svojoj skupini, a ostvarili su po tri domaće pobjede i tri poraza u gostima. U skupini su bili s Južnom Afrikom, Sijera Leoneom i Egiptom.[1][2] Na završnom turniru u Gabonu i Ekvatorskoj Gvineji završili su posljednji u skupini bez osvojenog boda iza Gabona, Tunisa i Maroka. Na turniru su postigli samo jedan pogodak, a strijelac toga prvog, povijesnog, pogotka bio je William N'Gounou u susretu s Tunižanima (1:2).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Niger in historic qualification despite Cairo loss. BBC Sport. British Broadcasting Corporation. 8. listopada 2011. Pristupljeno 8. listopada 2011.
  2. Fixtures, results and tables for the qualifiers for the 2012 Africa Cup of Nations to be co-hosted by Gabon and Equatorial Guinea. BBC Sport.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]