Nightrain

Izvor: Wikipedija
»Nightrain«
Guns N' Roses
Singl s albuma Appetite for Destruction
Format Vinilni LP, Kaseta, CD
Objavljeno 1987.
Snimanje 1987.
Žanr hard rock
Trajanje 4:26
Izdavač Geffen Records
Producent(i) Mike Clink
Kronologija singlova – Guns N' Roses
"Sweet Child o' Mine"
(1988.)
"Nightrain"
(1988.)
"Paradise City"
(1989.)

"Nightrain" je pjesma američkog hard rock sastava Guns N' Roses, objavljena u kasnim 80-ima. To je treća pjesma na njihovom debitantskom albumu, Appetite for Destruction.

Pjesma je u čast neslavne marke jeftinog kalifornijskog vina, 'Night Train', koje je bilo popularno u sastavu u ranim danima, najviše zahvaljujući niskoj cijeni i velikom sadržaju alkohola.

Wikicitati »Živjeli smo u Gardener Street studiju, gdje smo imali jednu malu sobu. Nismo imali novaca, ali smo uvijek uspjeli iskopati dolar da odemo u ovaj diskont. Tamo je bilo ovo divno vino zvano Nightrain koje bi te sjebalo za dolar. Pet dolara i gotov si. Živjeli smo od toga«
(Duff McKagan - Hit Parader, ožujak 1988.)

Prema sastavu, pjesma je bila napisana u 'elementu' ('in situ'), drugim riječima, dok su pili Night Train. Neki izvori tvrde da je prva verzija bila izvikana (vjerojatno od Axla) dok se vraćao nazad u stan iz trgovine.

Pjesma je također značajna kao vjerojatno jedina pjesma Gn'R-a koja se smatra da govori o zlouporabi supstanci u pozitivnom svjetlu. Većina njihovih pjesama se fokusira na negativne aspekte života i želji da se izbjegnu.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • "Nightrain" je jedini singl Gn'R-a s Appetite for Destruction koji nije imao svoj video spot.
  • E & J Gallo Winery, proizvođač vina Night Train je kontaktirao sastav nakon izlaska albuma da ih izvjesti da su trebali kupiti prava na ime Night Train (vjeruje se da je ime pjesme promijenjeno u Nightrain u pokušaju da se to izbjegne). Proizvođač je kasnije odlučio da će prihvatiti porast prodaje od 300% kao alternativnu isplatu.

Vanjska poveznica[uredi | uredi kôd]