Nikolaj Rubinstein

Izvor: Wikipedija
Rubinstein 1872.

Nikolaj Grigorjevič Rubinstein bio je ruski pijanist, skladatelj i dirigent, mlađi brat Antona Rubinsteina i bliski prijatelj Petra Iljiča Čajkovskog te utemeljitelj Moskovskog konzervatorija. Smatran je za jednog od najvećih pijanista sovga vremena, premda je živio u sjeni starijeg brata Antona.

Rođen je u židovskoj obitelji u Moskvi. Otac mu je bio industrijalac. Prvu glasovirsku poduku dobio je od majke te je u Berlinu imao privatne satove harmonije i kontrapunkta. Zahvaljujući virtuoznim izvedbama bio je vrlo cijenjen među moskovskim plemstvom. Dirigirao je praizvedbu opere Eugenije Onjegin 1879. godine. Skladao je i u krugu Moćne gomilice, dirigirajući i izvodeći njihova djela i nakon raspada pokreta.

Dok suvremeno glazboslovlje drži njegove izvedbe »standardom izvrsnosti«, njegov se skromni skladateljski opus (uglavnom pijanistički recitali) opisuje »nevažnim« u odnosu na njegova starijeg brata Antona.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Garden, Edward (ur.). New Grove Dictionary of Music and Musicians, Second Edition. London: Macmilian, 2001., svezak 21., str. 850.